|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Dojenje vašoj bebi ne samo da daje esencijalne nutrijente, to je ujedno i iskustvo koje vas povezuje. Čitajte dalje i saznajte osnove dojenja.
Ključne riječi:

image
/11


Mlijeko svake majke, formulirano je upravo za njenu bebu i puno je ćelija koje se bore protiv raznih infekcija te proteina koji će vašu bebu održati sretnom i zdravom. Dojenje može biti pravi užitak za oboje. 

Prva hranjenja vaše bebe kod kuće zaista su posebni moment. Niti jedan drugi trenutak ne zbližava vas i vašu bebu u prvoj godini života kao dojenje. Naravno, davanje bebi svih nutrijenata koji su joj potrebni za rast i razvoj u prvoj godini života nešto je prekrasno, ali i vrijeme koje provedete tako čini se isto toliko važnim. 

Sprva će biti potrebno malo više vježbe, ali postoji tako mnogo razloga, zbog kojih se oko dojenja zaista trebate potruditi najbolje što možete! 

Koristi dojenja za mamu 
Dojenje donosi izvjesne koristi kako za vašu bebu, tako i za vas. Pored toga što je idealan način za stvaranje čvrste veze sa svojim djetetom, dojenje pomaže i stimulaciji hormona koji stimulišu vaš stomak da se vrati u veličinu I stanje u kome je bio prije trudnoće. 

Dojenje također pomaže gubitku kilograma nakon trudnoće jer je za dojenje potrebna upravo vrsta masnoće koju ste dobili tijekom trudnoće, a prije nego ona postane sastavni dio vašeg tijela. Dojenje pomaže da gubite težinu pravim tempom. Sigurno ne biste željeli izgubiti previše na težini neposredno poslije poroda. 

Dojiljama je potrebno 2,5 do 5 kilograma više nego prije trudnoće, kako bi njihovo tijelo ostalo zdravo dok doje svoje dijete. Ako izgubite na težini rapidno, moglo bi to uticati na količinu vašeg mlijeka dok vaše dijete raste i treba jesti više. Ovih nekoliko kilograma više nestat će prirodno u roku od šest mjeseci. 

Šta možete očekivati na početku 
Vaše mlijeko nadolazit će u prvih nekoliko dana nakon što je vaša beba rođena. Do tada, vaše će grudi za bebu proizvoditi kolostrum, koji će ona piti umjesto mlijeka. Ova gusta, žućkasta supstanca puna je proteina i antitijela koja će vašoj bebi pomoći da se bori protiv bolesti. 

Kolostrum je namijenjen kao prva hrana za vašu bebu i za njenu prvu “imunizaciju” protiv bolesti, a ona ima dovoljno vode i masnoće u tijelu, dok pije ovaj dragocjeni materijal. Njen stomak može primiti tek koliko jednu supenu kašiku tečnosti, pa joj ne treba mnogo da ga popuni. 

Prije nego li vam mlijeko nadođe u potpunosti, vaše će novorođenče možda dojiti svakog sata u prvih dan – dva svog života. Ovo će pomoći vašem tijelu da počne proizvoditi dovoljno mlijeka, onoliko koliko treba vašoj bebi. U samo dva do četiri dana, vaše će se tijelo prilagoditi ovim “informacijama”, a vaša beba više neće morati dojiti tako često – otprilike svaka dva do tri sata, ili 8 do 12 puta u roku od 24 sata. 

Uspostavljanje dobre opskrbe mlijekom 
Kada dojite, dobra ishrana, mnogo tekućine i ostalog od ključne su važnosti. Spavajte kada beba spava i pijte mnogo zdrave tečnosti. Mlijeko, voda i sok dobar su izbor – i ne zaboravite se odmoriti i opustiti. 

Bit će vam potrebno da se pridržavate bar osnova zdrave prehrane, kako biste imali dovoljno mlijeka, ali ne treba vam ništa posebno za to. Neke bebe su osjetljive na pojedine sastojke u majčinoj prehrani, ali većini ne smeta to što jedete. 

Općenito, vaše će tijelo reagovati na glad vaše bebe: ako ne jede mnogo, vaše tijelo neće ni proizvoditi toliko mlijeka, a ako mnogo jede, toliko mlijeka ćete i imati! 

Kada hraniti bebu 
Svoje novorođenče hranite na zahtjev – to znači kada god ono želi jesti. Ono neće mnogo jesti prilikom dojenja prvih dana, jer mu je stomak mali, ali će zato htjeti jesti češće. Većinu novorođenčadi potrebno je hraniti 10 do 12 puta u 24 sata, ili jednom na svaki sat do tri sata. 

Jednom kada vam mlijeko već bude nadolazilo u određenim intervalima, probudite svoju bebu i nahranite je, ako spava više od tri sata tijekom dana, ili više od četiri sata tijekom noći. U protivnom, beba će se probuditi previše gladna da bi mogla dobro jesti. Kada sve dođe na svoje, beba će vas probuditi kada bude potrebno. 

Koliko je dovoljno? 
Kao i mnoge druge majke koje doje, i vi možda nećete biti sigurni je li vaša beba jela dovoljno. Sve dok beba guta dok doji, znat ćete da dobija mlijeko. Sljedeći znak je kako beba spava nakon jela. Ako joj je stomačić pun i pelena čista, vjerovatno će zaspati odmah nakon hranjenja. 

Drugi znaci da beba dobija dovoljno mlijeka:

  • Beba isprlja oko šest pelena svakoga dana kada pije vaše mlijeko, te ima dvije do pet slabih, žućkastih stolica sve do 6 sedmica starosti. Neke bebe rijeđe imaju stolicu jer tako dobro probave majčino mlijeko.
  • Bebin urin je blijedo žut, ne jako žut ili narančast
  • Osjetit ćete da su vaše grudi mekše i “prazne” nakon hranjenja

Tokom prve sedmice života, očekivano je da beba izgubi malo na težini, čak i do 10% svoje težine. Nakon prve sedmice, vaša beba bi trebala konstantno dobijati na težini te, pred kraj druge sedmice života, ponovo imati težinu koju je imala prilikom rođenja. Oko treće sedmice, njeni obrazi već bi trebali da se zaokružuju, a babica će bebu vagati prilikom svakog dolaska. 

Koliko nije dovoljno? 
Povremeno ćete imati osjećaj da vaša beba ne dobija dovoljno mlijeka. Beba će se činiti gladnom i nakon produženog hranjenja, a vi ćete se osjećati “ispražnjeno”. Na ovaj način priroda tjera vaše grudi da prate bebine potrebe, jednostavno tako to funkcioniše. 

Budite uvjereni da je vaša beba dobro, sve dok snažno doji i ima redovan urin i stolicu. Vaše pojačano nadolaženje mlijeka pratit će bebine potrebe. 

Potrebno je 36 do 48 sati da se vaše tijelo prilagodi bebinim povećanim potrebama. Zadatak vaše bebe je da doji dovoljno često i tako vašem tijelu da pravi signal, pa joj pustite da to i uradi. 

Sve majke koje doje prolaze kroz kratke periode kada njihova količina mlijeka ne zadovoljava bebine zahtjeve. Prirodni način da se izađe u susret pojačanim potrebama je da beba doji. 
Opustite se i uživajte u ovom prirodnom ritmu.

 

Teme na forumu o dojenju > KLIK Uključite se u diskusije! Podijelite svoja iskustva!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Rast zubi
Što su mliječni zubi i kada se pojavljuju? Najčešće se prvi zubić pojavi kada beba napuni šest mjeseci.
5
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *