|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Porodiljsko – najljepše i najteže vrijeme

Uredništvo Ringeraja.ba, 3.9.2022
„Bilo je to najbolje vrijeme , bilo je to najgore vrijeme“… Ovaj citat najbolje opisuje kako izgleda život s malom bebom. Koliko puta ste poželjele vrištati ili pobjeći? A na IG stavite fotku sa neodoljivim osmijehom vaše bebe i vas.

image
Porodiljsko - Freepik.com - Image by gpointstudio
/11


Ko voli ljude koji neiskreno predstavljaju stvari? Općenito u životu. Iritantno zar ne? Pa zašto onda žene govore o porodiljskom  kao o isključivo magičnom iskustvu, danima koji su samo poljubci, maženja, šetnje i eto, poneka neprospavana noć. “Jao, predivno nešto. Najbolje ikad. Uživala sam u svakom danu.”


Lažeš draga!

A niko te ne želi prozvati jer ne želi bit „nemajka“.

Lažeš, kao što su druge mame lagale tebi.

Lažeš, valjda jer misliš da se to od tebe očekuje. Ali neko nekad treba reći i istinu.

 

Porodiljsko odsustvo je prekrasno vrijeme na puno načina, ali svaki trenutak svakog dana nije magičan. Porodiljsko je povremeno i pušiona.

UPS!!! Šta napisa?

DA, Pu-ši-ona.

 

10 grešaka koje će shvatiti samo umorne mame

 


Porodiljsko nije samo ljuljuškanje kolica na terasi dok ispijaš kafu na suncu. Pa fotke na Inastagramu gdje ljubite male nonice i šetate  top obučene s magičnim osmijehom i usnulom bebom u kolicima. Ono što Vam influeserke predstavljaju a?...

Da, to je jedan prekrasan dio tog iskustva. I ima tih krasnih djelova još jako, jako puno. Ali…

Porodiljsko stvarne žene uključuje i manje lijepe stvari. Nekad se osjećaš kao „Pale sam na cijelom svijetu“ ili „Pepeljuga“. Kao da svi imaju uzbudljive živote, a tebi su dani i noći spojeni u neprekinuti niz hranjenja, mijenjanja pelena i uspavljivanja. Izbljuckane... Umorna... I koliko god da imaš prijatelja, kad si na porodiljskom njihov tempo je  toliko različit od tvog da se prije ili kasnije počneš osjećati izolovano.


Da, da, nekad se osjećaš kao da si u kućnom pritvoru. Eto na primjer, kad je vani -12 stepeni, a svuda hara milijun viroza pa si od 24 sata, cca 23 u svoja četiri zida. Ili + 40 ... Ima i u tom danu čarobnih trenutaka, ali kad ih se naniže nekoliko…

Nekad se osjećaš neprivlačno. Jer ti se tijelo promijenilo.Jer dojenje je često teško, a ne lagano. Jer ti je nakon poroda ispalo kose u suludim količinama. Jer imaš puno manje vremena za svoje rituale. Jer odjeća u kojoj se super osjećaš nije baby-friendly. I ne pomažu komentari drugih mama koje su eto skinule sve kile viška onog trena kad su iskoračile iz porodilišta i kojima je to sve otišlo ‘samo od sebe’ niti prijatelja kojima si baš slatka tako ‘mamasta i pufnasta’.


Nekad se osjećaš frustrirano do bola. Jer beba plače baš kad si sjela za stol ili ušla u wc. Jer je beba super aktivna kod presvlačenja baš onda kad je procurila smrdljiva krcata pelena. Jer imaš osjećaj da te nekad namjerno ‘zakuca’ baš kad ti treba pet minuta mira.


I tako, postoji čitav spektar osjećaja koji nisu samo duge i leptirići. I važno je to reći na glas. Ok je imati i loše dane i loše trenutke.

Pogotovo je važno znati to na početku, kad je toliko nepoznanica i brige u svakoj novoj mami. Nisi luda. Svima je nekad teško. Ali je magije puno više od ovih teških trenutaka, pa se mnoge mame žele sjećati samo tih trenutaka, a ove teške potisnu, zaborave ili ih ne spominju.

DA... It was the best of times, it was the worst of times…

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
7
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *