|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Razvoj društvenosti i osobnosti po mjesecima

Uredništvo Ringeraja.ba, 2.10.2016
Dokazano je da se različite karakteristike osobnosti mogu primjetiti već kod tromjesečne djece, pogledajte razvoj kroz mjesece ...
Ključne riječi:

image
Rast po mjesecima - >Image by pikisuperstar on Freepik
/11


Novopečeni roditelji često su iznenađeni činjenicom da njihova djeca pokazuju snažnu osobnost već vrlo rano. Dokazano je da se različite karakteristike osobnosti mogu primjetiti već kod tromjesečne djece.

Društvenost je dio osobnosti i pod genetskim je utjecajem.

Novorođenčad su vrlo društvena bića koja uživaju u društvu i odraslih i djece, a u samo godinu dana pretvaraju se u snažnu djecu koja pokazuju svoju samostalnost na razne načine.

Pogledajte znakove društvenosti i pojave osobnosti u pojedinim razdobljima života.

1 mjesec: Postaje budnije i bolje reagira. Prestat će plakati kad ga podignete i pričate mu.

Uskoro će naučiti prepoznavati vaše lice, glas i miris.

5 – 6 tjedana: Prvi se put nasmiješi odgovarajući na osmjeh. Počinje zvukovima izražavati osjećaje zadovoljstva ili nezadovoljstva. 

2 mjeseca: Kad prepozna roditelja, pokazuje zadovoljstvo smijući se i mašući rukama po zraku. Ima dulja razdoblja budnosti i počinje ga zanimati što se oko njega događa. Reagirat će zvukovima kad mu se obratite.

3 mjeseca: Tijekom hranjenja gledat će prema gore. Počinje predviđati stvari u kojima uživa – uzbudit će se kad vidi da se priprema bočic, a vjerojatno u vrijeme kupanja. Voli biti s roditeljem, sretno je kad vidi braću i sestre te druge rođake, a vjerojatno će biti otvoreno i uživati u upoznavanju novih ljudi. 

4 mjeseca: Počinje pokazivati negodovanje okrećući se od stvari što ih ne želi. Počinje razvijati različite izraze lica i osmijehe da izrazi osjećaje. 

5 mjeseci: Promatrat će odraz u ogledalu, ali ne zna tko je. Može početi brbljati da iskaže zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Bit će vrlo privrženo – plješće i uzbudi se kad vidi da mu se roditelj približava; može se uznemiriti kad roditelj odlazi.

6 mjeseci: Uživa u igri s roditeljima. Mogu se primjetiti prvi znakovi svijesti o nepoznatim osobama.

7 – 8 mjeseci: Svjesnije je nepoznatih osoba; češće ih promatra ozbiljno nego sa širokim osmjehom.

9 mjeseci: Počinje vrlo izraženo pokazivati što mu se sviđa, a što ne; može ukočiti tijelo i odupirati se nekim stvarima, dok druge rado radi. Komunicirat će s vama različitim zvukovima, i zadovoljnim i nezadovoljnim.

10 mjeseci: Počinje komunicirati kretnjama. Pruža ruke kad želi da ga se podigne. Očita je nepovjerljivost prema strancima.

12 mjeseci: Pokazuje rane znakove samostalnosti; može piti iz šalice i hraniti se prstima.

15 mjeseci: Puno je ljubavi i osjećajno, voli kad su mu roditelji u blizini radi potpore i ohrabrenja. Može imati 'tješilicu'. Počinje biti od pomoći; može pomoći u odijevanju.

15 – 18 mjeseci: Samostalno će se hraniti žlicom. Može postati frustrirano kad ne može učiniti što želi; tantrumi često počinju u ovoj dobi. 

18 mjeseci: Pokazuje  više znakova samostalnosti i tijekom kraćih razdoblja može se igrati samo. Rado će pomagati u kućanskim poslovima.

2 godine: Može bolje raditi stvari samostalno; primjerice, može obuvati cipele.  Pretvaranje' postaje sve izrazitijom karakteristikom igre. Igra se uz druge, ali ne sa njima. Nije spremno dijeliti; čvrsto drži igračke ako ih želi netko drugi.

2- 3 godine: Pomalo se počinje igrati s drugima.

3 godine: Tantrumi se dosad često smire. Vjerojatno će zadovoljnije slijediti vaše upute. 

4 godine: Počinje dijeljenje; bolje razumije igre izmjenama. Očitiji su znakovi samostalnosti. Među prijateljima snažne volje mogu izbijati česte svađe. Ima omiljene prijatelje i voli ih. Može pokazivati smisao za humor. Strpljivije je i lakše mu je čekati.

5 godina: Čini se odraslijim.  Pokazuje suosjećanje prema drugima. Osjeća brigu za braću i sestre i često se brine o njima.

 



Još na Ringeraji

Razvoj vaše bebe/djeteta možete pratiti ako se prijavite na mailing "Kalendar razvoja djeteta"

O razvoju vaše bebe možete čitati u Rubrici Beba

O razvoju vašeg djeteta možete čitati  u Rubrici Dijete 

O vašim bebama možete diskutovati ili postavljati pitanja i dobiti odgovor na forumu BEBE

O vašim mališanima koji više nisu bebe diskutujte ili postavite pitanje na forumu DIJETE

Zapratite nas na Instargramu @ringeraja_ba

 

Čitajte o   PORODICIZDRAVLJU,LJEPOTI&MODI, RECEPTIMA,  MRŠAVLJENJU, TATAMA   na 

RINGERAJA.BA



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *