|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 13:08:31   
dzeni_nl
Od kad se porodih ja sam stalni gost na ovoj temi.
Milina mi je citati Lejline savjete i ako nekada i nemam problema sa dojenjem, ali uvijek se moze mnogo toga koprisnog procitati i primjeniti i kod sebe. Blago nama sto postojisuser posted image

E sad bih i ja nesto da pitam. Moja Marisa jede oko 10 navecer i zaspi negdje do pola 11. i nikako se vise ne budi da jede do neki 7-8 sati ujutro. Da li je to previse vremena da ona nejede?

A zadnja 4 dana mi mnogo place po dani, samo hoce da je drzim i samo bi da doji, a i stolica joj je cesto zelena, pa mi to nikako nije jasno.

Da li je u pitanju skok u razvoju? Koliko sam citala skok u razvoju se desava u 3 i 6 sedmici, a ona je sada u 7 sedmici, za 7 dana bice joj punih 2 mjeseca. Pa sam i oko toga zbunjena.


_____________________________

Ima nade za bolje sutra...
04.09.2010 rodila se Marisa mamina radost najveca.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 801
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 13:23:06   
Lejla Ka
Slobodno je pusti da spava noću (i moli da to uvijek tako ostane user posted image ), nije joj dugo, ako danju kvalitetno doji, ima aktivna budna razdoblja, radoznala je i pokretljiva.

Može biti skok, 3 i 6 su okviri, a znaš da nisu sva djeca ista, i isto tako ti skokovi različito traju, pa je vaš možda u početku bio neprimjetan, a sad se pojačao. Nemoj brinuti, doji i mazi je, brzo će se to sve stabilizovati.

Sjećam se da je moja kči u nekom trenutku, par dana po dva sata jedino bila mirna u jednom položaju na mojim rukama. Em sam se slomila, em sam se prestravila (ja tad nisam znala za skokove). A prošlo je za tih nekih 2-3 dana. No prvi dan sam bila izbezumljena.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu dzeni_nl)
Neposredna veza do poruke: 802
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 13:37:46   
dzeni_nl
Ma ona je danju bas aktivna, skoro da nikako i ne spava. Mozda 2x po 30 minuta i to je sve. A ovih zadnjih dna spava samo ako je na meni ili ako je drzim na rukama. Drugacije nece nikako odma place.

Pa i ja sam se uplasila, ali sam onda procitala za skok u razvoju i kontam samo je to, jer prije nije bila ovakva, da samo place i hoce da je drzim. Al mi je cudno sto zene pisu kada djeca imaju skok u razvoju ni navecer nece da spavaju, a moja hvala Bogu bar tad dobro spava. Sad cek nece ni da sjedimo, vec da je nosam po stanu, a ona tako zanimljivo razgleda i kruzi svojim okicama kako idemo iz prostorije u prostoriju.

Znaci da je pustim da spava. Pa i ja kontam da je gladna plakala bi i trazila sama da jede. Ma ja sam stvarno slomljena ova zadnja 4 dana, al ipak se malo naspavam navecer, to mi je spas. Ma izdrzo je Mujo i gore pa ce i ovo nekako, samo da prodje da ne ostane ovakva.


_____________________________

Ima nade za bolje sutra...
04.09.2010 rodila se Marisa mamina radost najveca.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 803
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 13:50:47   
chuci
Draga DinaD za početak svaka ti čast.
Da te sad malo naružim, ne pokušavaj sve stići. Bitna je beba i tm, bitna si ti (ne nužno tim redosljedom), a kuća i gosti neće pobjeći.

Da tesad malo utješim.
Moja beba je poznata po noćnom ustajanju. Do prije 20tak dana (sad joj je 13 mjeseci) je ustajala 4-5 puta tokom noći (a liježe oko 10 pa ti skontaj da je to otprilke isto kao tvoj mali kojem je tek 3 mjeseca), a tako je radila od nekih 2 mjeseca starosti (dotada je ustajala 2-3 puta). Isto je isključivo dojila, a i danas još uvijek doji.
Na nespavanje i često buđenje ćeš se naviknuti. Ja sam se nakon svega evo za ovaj mjesec dana navikla da ustajem u 6 (pored svih njenih noćnih buđenja) jer moram na posao, a dok sam bila na trudničkom spavala sam kao i beba do 8, pola 9.
Ne smijem da pričam da je ne ureknem, ali mašAllah evo ponovo je počela ustajati 2-3 puta i ja sretna. (A tada sam, na početku, govorila da hoće spavati cijelu noć, ili barem da samo jednom ustaje.user posted image Sad mi drago kad se vratilo na to.)

Vezano za povjerenje u tm, i ja sam bila ista takva, ne može niko kao ja, dakle ja ću i gotovo. Iskreno i sada isto mislim, ali više ne radim user posted image . Mm radi sve oko bebe isto kao i ja, od početka (osim dojenja), sada kako je otežala kad smo oboje kući uvijek je on presvlači. Većinu vremena je on kupa, dok ja pripremim šta će obući, donesem peškir itd. Kuću radimo vikendom, zajedno. Sad kak oje Ajša porasla, ona hoda za nama dok poradimo, tj ''pomaže'', a prije smo je izmjenice čuvali dok ono drugo odradi neki dio posla. Sve se da izorganizovati.
Nama je glavno da ovim običnim danima, kućne poslove svedemo na minimum, i vrijeme provodimo sa bebom igrajući se. A i vikendom najčešće poslove završimo za sat dva, a poslije samo onauser posted image .
Do kje beba bila mala, tako kao kod tebe sad, znala sam (cijela dva puta)kad mi prigusti umor ostaviti mm da je čuva a da ja rahat odspavama sat i po (jer je onda išlo opet dojenje user posted image ). Tako i ti možeš, samo se oslobodi.

Ma batali sve što ti nije trenutno neophodno odraditi, ostavi vrijeme za svoju malu porodicu.

Joj moram sad ispričati jednu anegdotu, kad se sjetih.
Prvi put sa neka 3-4 mjeseca, ostao mm sam sa Ajšom, a ja otišla do prodavnice sa sekom i  mamom. Reko ako se ne vratim za 2 sata, ona će ti tražiti, pa joj daj da jede, i ostavila mu izdojeno mlijeko u flašici. Helem mi otišle ali radnja nije radila, i ja se vraćam nakon pola sata, kad on nju hrani. Pa reko što si joj odmah dao da jede. Kaže izgledalo mi je da hoće da plače (nij ni počela plakati) pa joj ja dao. Inač je prvi 3-4 mjeseca imao fobiju od plakanja bebe. Stalno je pitao šta ako ona pođe jako plakati da je ne mognemo smiriti šta ćemo.

Ma samo polahko, odmaraj koliko možeš, i rasporedi sebi da se max odmaraš kad beba spava.


_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 804
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 13:59:14   
chuci
zaboravih napisati i za ovo dnevno spavanje, i moja je tako spavala, svakih sat oko 20 min do pola sata spavanja. Imala sam osjećaj da je stalno uspavljujem ili pripremam za spavanje. Ustane, presvučem je, doji, malo se poigamo i opet spava.
po 5-6 dnevnih tura spavanja je imala

NEgdje sam čitala da sa godinu dana djeca trebaju imati jednu turu pavanja.
ahaaaaaaaaa
moja i sad spava dvije a nekada ubaci i treću turu.
nekako je vremenom onih sat budnih, postalo sat i po, pa dva i tako.
ja sam je uvijek uspavljivala kad sam vidjela da je nervozna i tako sam rekla i teti da radi.


jah i moja jenaglo sa nekih 20-30 min po podoju, promijenila na 4-5-6 min. i ja sam se tada raspitivala na forumu i vidjela da je to normalno kad beba malo naraste.


_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 805
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 19:42:26   
zanara
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Zanara, voljela bih ti postaviti neka pitanja, pa ako si raspoložena možeš mi odgovoriti.

Ako sam dobro shvatila beba je sad stara nekih 5-6 sedmica?

- Da li si je isključivo dojila i koliko dugo?
- Od kad si počela dodavati dohranu i da li si povećavala količine, osim ovog zadnjeg kad ste imali probleme sa stolicom?
- Kako se beba inaće ponaša u zadnje vrijeme, standardno (osim problema sa stolicom) ili se javljaju neke neuobičajene nervoze?
- Koliko joj dnevno daješ dohrane ukupno, i po koliko u pojedinim obrocima.
- Koliko obroka (zajedno sa dojenjem) ima beba?
- Kako izgleda hranjenje, dojenje + dohrana, ili dojenje posebno, dohrana posebno?
- Iz kojeg razloga ste uveli dohranu?
- Da li je beba imala probleme sa stolicom i prije ili je ova zadnja epizoda prva?
- Koliko je stolica uobičajeno imala i koliko mokrih pelena u toku 24 sata?

napokon stigoh da se javimuser posted image ,,lijep pozdrav svima
lejla_ka,,samo sam ga dojila  prvih 15 dana,,i nakon toga pocela davati dohranu ,novalac ac ali jako malo po 20ml,,zatim sam sve to nekako povecavala ali samo navecer pred spavanje,,da bi stigla do 90 ml,,jedanput dnevno znaci,,neki dan prije tih problema sa stolicom,,sam prvi put dala 3 puta po 90ml,,i tako je zastopalo,od tada kao da se navikao,,nemoze da prodje dan da on nepopije 2-3 puta tu dozu,,cak hoce jos,,ali doji i dalje.
pocela sam sa dohranom jer sam primijetila da su mi dojke nekako mlitave,user posted image ,a desna pogotovo,,a on bi se budio posle pola sata i vristao,,nikakvih drugih problema nije bilo,,ja bih ga nahranila dohranom i on bi spavao kao beba.
sa samo dojenjem je imao stolicu oko 4 puta dnevno,,a sada uz ovu kolicinu dohrane 2-3 puta 90 ml u toku 24 saata on ima jednom ili nijednom dnevno,,i kada treba da ima,,pocne se napinjati 2 sata unaprijed dok ne kaki,,a stolica je zlatno zuta i uredna.
danas bio na kontroli pt 3400kg,izlazak iz bolnice nako 4 dana 3240,,sa mjesec dana 4500 i danas znaci sa mjesec i po 5250,,doktorica kaze da previse dobija i da mu treba smanjiti ili izbaciti dohranuuser posted image ,a on se navikao i sada place i nervozika na sisi,,danas uspiela uz varanje sa cajom dati mu samo jedan put hapu,,,
svasta ti ja napisa,,ali mene i dalje brine dali on ima u dojkama dovoljno mlijeka i ta opet stolica zasto je rijedja nego ranijeuser posted image
hvala na razgovoru i pozdrav svim mamama a i user posted image user posted image

_____________________________

Zana 02.09.2002...mamina priceza :)
Dino 12.09.2010...mamin princ :)

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 806
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 19:58:37   
Hanady RR
zanara draga lejla će ti se digurno javiti i dati ti malo stručniji opis. no ono što bih ja u ovome trenutku rekla je sledeće...
što beba više doji tako stavar dovoljnu količinu mlijeka koliko njoj treba. znači stavljanjem bebe na siku uspostavit će te ravotežu ponude i potražnje. najbolji načina za nadolazak dovoljen količine mleijak je stavljanje bebe na siku ispravno kada to i traži.
vi sa sikom super napredujete, dohrana vam je višak...mislim da sma ti to i na onoj temi rekla i uputila te kod lejle na savjet.
Ti si malo uspaničena sa stalnim razmišljanjima da su ti sike mekane i da nema mlijeka...tvoje sike su takve, a mlijeka ima onoliko koliko bebi treba tj koliko navuče...tek dok beba bude starija i uspostavite ritam hranjenja onda ćeš imati neko realno vrijeme da ti sike ''nabreknu'' sve do tada one će biti mekane ali to ne znači da nemaš dovoljno mlijeka. vaga je pokazala upravo suprotno imaš ga taman, dohrana je višak.
Tvoja beba nije se navikla na dohranu u smislu da joj više godi, ves se dokopala lakšeg načina da se zasiti...dohrana je ono što brže ide iz bočice što je jače i ''bubne'' u žekudac i beba ima osjećaj sitosti jači nego sa sikom, međutim to ne znači da je od sike gladan.

a stolica...koliko se sjećam tu je i kerenuo porblem...beba dojena može da nema stolicu i po 10-15 dana...i to nije znak gladne bebe.
e sad rijetka stolica vjerovatno tako dohrana na nju djeluje, samo ja u startu sam shavtila da sa smo dojenjem beba je imala 4 puta stolicu a sa dohranom haman savko 2 dan i napinje se...znači dohrana je stolicu'stvrdla'' i beba ima grčeve...beba sa grčevima ima patnje da kaki i napinje se prije kake neko vrijeme prije.

Ti nemaš potrebe za zabrinutost lejla će ti sigurno pomoći...drago mi je da si se javila na temu.user posted image



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu zanara)
Neposredna veza do poruke: 807
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 23:12:31   
lekica83
evo i mene opet na ovoj temi user posted image ali sa novim problemom. NAma ce uskoro 10 mjeseci medjutim ja i dalje imam zelju da dojim curicu iako ona jede i dosta ostale hrane, odprilike pratim kalendare i gledam da joj dajem raznovrsnu i kvalitetnu hranu. Problem je sljedeci, vec skoro mjesec dana ona odbija da doji po danu, znaci ako je budna nema sanse, povuci ce dva tri puta i onda ide igranje i grize me, naravno ja umirem od bolova i tu sam primjenjivala i taktiku da je odvojim al njj to i nije neka kazna pa onda sam se pravila kao da se nista nije desilo a ona se nastavljala igrati i gristi me a od dojenja nista. Jedino kada joj se spava ali i to ponekad ako je raspolozena malo doji,znaci bukvano skroz malo,minuta jedna i nece vise, ili zaspe ili jednostavno nece vise. Po noci je uspijem prevariti i onda zna dojiti jednom ili dva puta ali opet malo, znaci nije to ni blizu onih podoja kao prije. Refleks otpustanja mlijeka takodje ne osjecam vec duze vrijeme, a neku noc se desilo da je citavu noc prespavala ,ujutru kad je ustala nije htjela nikako da doji a kod mene nema uopste nikakve napetosti u grudima, znaci nisam osjetila da je mlijeko nadoslo a znaci proslo je vise od 24 sata kako je dojila. Da li je to znak da se mlijeko skoro povuklo jer ona ne doji cesto i dovoljno.user posted image NAdam se da cu moci pronaci neko rjesenje da nastavim da dojim, eto imam zelju da je jos dojim pa kolko tolko. Inace ona pije i mlijeko iz flasice i kao sto samvec rekla voli sve sto je na kasiku user posted image user posted image

_____________________________

Nase blago je zasjalo u maminom narucju 03.01.2010.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 808
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 0:24:57   
Lejla Ka
Zanara, prvo ću ti napisati da potpuno razumijem tvoj strah i zabrinutost kao majke, i zamoliti te da pitanja koja slijede, a bojim se da zvuče nekako strogo, i osuđujuće, nikako pogrešno ne shvatiš. Samo nastojim sagledati vašu trenutnu situaciju u što realnijem svjetlu. Ja znam da mama sve što radi, radi jer misli da je to za njenu bebu najbolje, i iz najbolje namjere.

Vidim i da imaš i stariju kčer pa me zanima da li si nju dojila i koliko dugo?

Ja ću malo razdvojiti po tvojim odgovorima moja nova pitanja i zapažanja, da bude preglednije.

"samo sam ga dojila  prvih 15 dana,,i nakon toga pocela davati dohranu ,novalac ac ali jako malo po 20ml"

Možeš li mi reči zašto si uvela dohranu, da li je to bila preporuka od strane nekog medicinskog radnika i uz koje obrazloženje?
Takođe me zanima ko je donio odluku o proizvodu kojim ste započeli dohranu?

"zatim sam sve to nekako povecavala ali samo navecer pred spavanje, da bi stigla do 90 ml, jedanput dnevno znaci, neki dan prije tih problema sa stolicom sam prvi put dala 3 puta po 90ml"

Ako dobro razumijem ti si svo ovo povećavanje i određivanje količine određivala samostalno?
Također, ako sam dobro shvatila, dohranu si davala potpuno odvojeno od dojenja, nisi prvo dojila pa dopunjavala obrok dohranom?
Na osnovu čega u bebinom ponašanju si zaključivala da beba želi još jesti i nudila dohranu?

"pocela sam sa dohranom jer sam primijetila da su mi dojke nekako mlitave, a desna pogotovo, a on bi se budio posle pola sata i vristao, nikakvih drugih problema nije bilo, ja bih ga nahranila dohranom i on bi spavao kao beba."

Ovdje ću ti pokušati objasniti šta se dešavalo:
Prelazak prvog mlijeka - kolostruma i prelaznog mlijeka u zrelo mlijeko (popularni nadolazak mlijeka) dešava se negdje između 2. i 7-8 dana po porodu, različito od žene do žene i od poroda po redu. Najčešće se kod drugorotki dešava nešto ranije nego kod prvorotki, jer su kod drugorotki dojke već ispraksirane za proizvodnju. Ovo naravno nije pravilo. Nadolazak mlijeka i period kad su grudi jako pune, nabrekle, nekad bolne, te kad se veoma brzo pune nakon podoja traje okvirno (opet različito, od žene do žene) 2-5 dana. Nakon toga dolazi do postepene stabilizacije, nagla proizvodnja se dovodi na nivo koji je potreban bebi, a "dopunjavanje dojki" se usporava na ritam podoja koji nameće beba. Majke taj period opisuju najčešće kao "dojke su mi odjednom postale sasvim mekane, kad bi beba tražila da doji nisu bile pune, i trebalo bi puno više vremena da se napune nego prije". One neiskusne i neupučene u proces proizvodnje mlijeka tad najčešće posumnjaju da im nestaje mlijeka (opravdano, jer je sad situacija potpuno drugačija od vremena kad je mlijeko curilo na sve strane). A zapravo se dešava to da tjelo počinje proizvoditi samo onoliko koliko beba traži, a ne trošiti đaba maminu energiju i hranjive tvari na viškove mlijeka koji se neće popiti.

Ovo je objašnjenje tvojih mekanih dojki. U jednom postu prije sam rekla da su mekane dojke - dobre dojke, da nisu to prazne dojke bez mlijeka. Nabrekle dojke su prepune, sa viškom mlijeka i u njima se lako dešavaju začepljenja i upale.

U ovom za majku nesigurnom i zbunjujućem periodu desi se i prvi skok u razvoju sa oko 3 sedmice bebinog života. Skok u razvoju znači nagli bebin razvoj, psihički i fizički, i beba je u tom razdoblju najčešće pojačanog apetita, traži da doji puno više i češće nego ranije, nešto je nervoznija i najčešće slabije spava nego što je to bilo prije. I na šta će se prvo posumnjati u našim krajevima nenaviklim na dojenje, na to da je beba gladna, a mama nema dovoljno mlijeka.

A zapravo čitava ova situacija se rješava jednostavnim dojenjem na zahtjev, kad god beba traži (pa makar to bilo i svakih 5-10 minuta), i koliko god dugo beba želi da doji. I ovi periodi, opet različito za svaku mamu i bebu, traju okvirno od 24h do 6-7dana.
Jedino što je jako bitno kod ovakvog pojačanog dojenja je da se vodi računa da se dojke efikasno prazne kod podoja (da se prazne do "kraja") i da se vodi računa o pravilnom položaju bebinih usta na bradavici.

Ovo bi bilo objašnjenje čestog buđenja i plača tvoga sina.

Dohrana je teška za bebin stomak. On nije stvoren da vari dohranu, i radi to sporo i teško, pa je beba sita puno duže nego kad jede tvoje mlijeko, jer se stomačić muči da provari dohranu. Zato se muči i sa stolicom, jer je stolica od dohrane puno gušća, i puna materija koje bebina probava nije uspjela da svari. Mamino mlijeko je potpuno svarljivo i puno se brže vari, pa beba češće osjeća potrebu da jede.

To je dakle objašnjenje problema sa stolicom, koji ne treba da te posebno brine, jer je sa dohranom tako normalno.

Ne znam zašto je doktorica rekla da beba prebrzo dobija, ovo su neke normalne vrijednosti, čak i za isključivo dojene bebe, i nisu neki problem. Ono sa čim se slažem je da tvojoj bebi ne treba dohrana.

Ono što treba da znaš je da se bebi koja sad, ako dobro shvatam uzima 3x90ml= 270ml dohrane dnevno, ne smije dohrana ukiniti odjednom, već veoma polako, a da se dojenje mora forsirati i nuditi puno češće, te po određenoj šemi (koju ću ti ja jako rado objasniti), da bi se beba uspješno vratila na isključivo dojenje.

Važno je da znaš da dojke proizvode onoliko koliko se iz njih izvlači (najbolje bebinim sisanjem). Kad ti daš flašicu, beba postaje sita, a dojke misle da bebe u tom trenutku ne treba da jede, pa i ne proizvode mlijeko u količini u kojoj bi proizvodile da beba u tom trenutku doji. Beba onda pravi pauzu od najmanje 3 sata (jer se kao što sam rekla dohrana sporo vari), a dojke opet misle da beba u tom periodu ne treba da jede i proizvode po malo do slijedećeg podoja. Ako ti slijedeći put bebi daš da doji i ona pojede sve iz dojke, dojka kreće u proizvodnju, ali ako će opet biti jedna flašica između podoja i pauza od 5-6 sati, dojke će se programirati na tako veliku pauzu i proizvodit će sporo i po malo. Ovako se proizvodnja usporava i smanjuje, a još ako počneš povećavati količinu dohrane, mlijeko će se smanjeno proizvoditi do potpunog prestanka.

Nama je sada bitno slijedeće.
- da sabereš ukupnu količinu dohrane koju daješ u danu, i zaustaviš se na tome, ne ideš u povećanje,
- da počneš nuditi bebi dojenje kad god je gladna, obavezno prije dohrane (znači daš da doji, neka doji dok hoće, dobro bi bilo da ponudiš i drugu dojku u tom podoju, a dohranu ponudiš tek kad beba više nikako ne želi dojke)
- da pomogneš bebi da tokom podoja isprazni svo mlijeko iz dojki, da bi one shvatile da trebaju proizvoditi više nego do sad. To ćeš postići masažom od korjena dojke prema bradavici svuda u okolo dok beba doji, i blagim stiskanjem dojke potpuno uz prsni koš kao da istiskuješ mlijeko (ovo se zovu kompresije)

Mene još zanima nešto iznimno važno, kako se beba sad ponaša na dojci, kako doji?
Interesuje me i da li ti primjetiš kad ti krene mlijeko, i kad beba guta?

Evo i ja tebi napisa čitav referat user posted image , a zapravo mi je najbitnije čuti šta ti o svemu ovome misliš, koliko ti se čini jasnim i primjenjivim na vaš slučaj.

Ja znam da ti bebu možeš vratiti isključivo na dojenje, i ja sam više nego spremna da ti pomognem. Javi na se opet.

< Poruku je uredio Lejla Ka -- 29.10.2010 0:25:28 >


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 809
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 0:30:01   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: lekica83

evo i mene opet na ovoj temi user posted image ali sa novim problemom. NAma ce uskoro 10 mjeseci medjutim ja i dalje imam zelju da dojim curicu iako ona jede i dosta ostale hrane, odprilike pratim kalendare i gledam da joj dajem raznovrsnu i kvalitetnu hranu. Problem je sljedeci, vec skoro mjesec dana ona odbija da doji po danu, znaci ako je budna nema sanse, povuci ce dva tri puta i onda ide igranje i grize me, naravno ja umirem od bolova i tu sam primjenjivala i taktiku da je odvojim al njj to i nije neka kazna pa onda sam se pravila kao da se nista nije desilo a ona se nastavljala igrati i gristi me a od dojenja nista. Jedino kada joj se spava ali i to ponekad ako je raspolozena malo doji,znaci bukvano skroz malo,minuta jedna i nece vise, ili zaspe ili jednostavno nece vise. Po noci je uspijem prevariti i onda zna dojiti jednom ili dva puta ali opet malo, znaci nije to ni blizu onih podoja kao prije. Refleks otpustanja mlijeka takodje ne osjecam vec duze vrijeme, a neku noc se desilo da je citavu noc prespavala ,ujutru kad je ustala nije htjela nikako da doji a kod mene nema uopste nikakve napetosti u grudima, znaci nisam osjetila da je mlijeko nadoslo a znaci proslo je vise od 24 sata kako je dojila. Da li je to znak da se mlijeko skoro povuklo jer ona ne doji cesto i dovoljno.user posted image NAdam se da cu moci pronaci neko rjesenje da nastavim da dojim, eto imam zelju da je jos dojim pa kolko tolko. Inace ona pije i mlijeko iz flasice i kao sto samvec rekla voli sve sto je na kasiku user posted image user posted image


Lekice, jedino što ti mogu savjetovati je da nudiš. A teško da ćeš bebu koja ne želi dojiti "natjerati" da doji. Možda se radi i o štrajku dojenja (ima tema, ukucaj u pretražnik), i u tom ti slučaju opet ostaje samo strpljenje i nuđenja, a prihvatanje i odbijanja i dojenja.

Koje mlijeko beba dobiva na flašicu i iz kojeg razloga?


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu lekica83)
Neposredna veza do poruke: 810
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 11:50:47   
zanara
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Zanara, prvo ću ti napisati da potpuno razumijem tvoj strah i zabrinutost kao majke, i zamoliti te da pitanja koja slijede, a bojim se da zvuče nekako strogo, i osuđujuće, nikako pogrešno ne shvatiš. Samo nastojim sagledati vašu trenutnu situaciju u što realnijem svjetlu. Ja znam da mama sve što radi, radi jer misli da je to za njenu bebu najbolje, i iz najbolje namjere.

Vidim i da imaš i stariju kčer pa me zanima da li si nju dojila i koliko dugo?

Ja ću malo razdvojiti po tvojim odgovorima moja nova pitanja i zapažanja, da bude preglednije.

"samo sam ga dojila  prvih 15 dana,,i nakon toga pocela davati dohranu ,novalac ac ali jako malo po 20ml"

Možeš li mi reči zašto si uvela dohranu, da li je to bila preporuka od strane nekog medicinskog radnika i uz koje obrazloženje?
Takođe me zanima ko je donio odluku o proizvodu kojim ste započeli dohranu?

"zatim sam sve to nekako povecavala ali samo navecer pred spavanje, da bi stigla do 90 ml, jedanput dnevno znaci, neki dan prije tih problema sa stolicom sam prvi put dala 3 puta po 90ml"

Ako dobro razumijem ti si svo ovo povećavanje i određivanje količine određivala samostalno?
Također, ako sam dobro shvatila, dohranu si davala potpuno odvojeno od dojenja, nisi prvo dojila pa dopunjavala obrok dohranom?
Na osnovu čega u bebinom ponašanju si zaključivala da beba želi još jesti i nudila dohranu?

"pocela sam sa dohranom jer sam primijetila da su mi dojke nekako mlitave, a desna pogotovo, a on bi se budio posle pola sata i vristao, nikakvih drugih problema nije bilo, ja bih ga nahranila dohranom i on bi spavao kao beba."

Ovdje ću ti pokušati objasniti šta se dešavalo:
Prelazak prvog mlijeka - kolostruma i prelaznog mlijeka u zrelo mlijeko (popularni nadolazak mlijeka) dešava se negdje između 2. i 7-8 dana po porodu, različito od žene do žene i od poroda po redu. Najčešće se kod drugorotki dešava nešto ranije nego kod prvorotki, jer su kod drugorotki dojke već ispraksirane za proizvodnju. Ovo naravno nije pravilo. Nadolazak mlijeka i period kad su grudi jako pune, nabrekle, nekad bolne, te kad se veoma brzo pune nakon podoja traje okvirno (opet različito, od žene do žene) 2-5 dana. Nakon toga dolazi do postepene stabilizacije, nagla proizvodnja se dovodi na nivo koji je potreban bebi, a "dopunjavanje dojki" se usporava na ritam podoja koji nameće beba. Majke taj period opisuju najčešće kao "dojke su mi odjednom postale sasvim mekane, kad bi beba tražila da doji nisu bile pune, i trebalo bi puno više vremena da se napune nego prije". One neiskusne i neupučene u proces proizvodnje mlijeka tad najčešće posumnjaju da im nestaje mlijeka (opravdano, jer je sad situacija potpuno drugačija od vremena kad je mlijeko curilo na sve strane). A zapravo se dešava to da tjelo počinje proizvoditi samo onoliko koliko beba traži, a ne trošiti đaba maminu energiju i hranjive tvari na viškove mlijeka koji se neće popiti.

Ovo je objašnjenje tvojih mekanih dojki. U jednom postu prije sam rekla da su mekane dojke - dobre dojke, da nisu to prazne dojke bez mlijeka. Nabrekle dojke su prepune, sa viškom mlijeka i u njima se lako dešavaju začepljenja i upale.

U ovom za majku nesigurnom i zbunjujućem periodu desi se i prvi skok u razvoju sa oko 3 sedmice bebinog života. Skok u razvoju znači nagli bebin razvoj, psihički i fizički, i beba je u tom razdoblju najčešće pojačanog apetita, traži da doji puno više i češće nego ranije, nešto je nervoznija i najčešće slabije spava nego što je to bilo prije. I na šta će se prvo posumnjati u našim krajevima nenaviklim na dojenje, na to da je beba gladna, a mama nema dovoljno mlijeka.

A zapravo čitava ova situacija se rješava jednostavnim dojenjem na zahtjev, kad god beba traži (pa makar to bilo i svakih 5-10 minuta), i koliko god dugo beba želi da doji. I ovi periodi, opet različito za svaku mamu i bebu, traju okvirno od 24h do 6-7dana.
Jedino što je jako bitno kod ovakvog pojačanog dojenja je da se vodi računa da se dojke efikasno prazne kod podoja (da se prazne do "kraja") i da se vodi računa o pravilnom položaju bebinih usta na bradavici.

Ovo bi bilo objašnjenje čestog buđenja i plača tvoga sina.

Dohrana je teška za bebin stomak. On nije stvoren da vari dohranu, i radi to sporo i teško, pa je beba sita puno duže nego kad jede tvoje mlijeko, jer se stomačić muči da provari dohranu. Zato se muči i sa stolicom, jer je stolica od dohrane puno gušća, i puna materija koje bebina probava nije uspjela da svari. Mamino mlijeko je potpuno svarljivo i puno se brže vari, pa beba češće osjeća potrebu da jede.

To je dakle objašnjenje problema sa stolicom, koji ne treba da te posebno brine, jer je sa dohranom tako normalno.

Ne znam zašto je doktorica rekla da beba prebrzo dobija, ovo su neke normalne vrijednosti, čak i za isključivo dojene bebe, i nisu neki problem. Ono sa čim se slažem je da tvojoj bebi ne treba dohrana.

Ono što treba da znaš je da se bebi koja sad, ako dobro shvatam uzima 3x90ml= 270ml dohrane dnevno, ne smije dohrana ukiniti odjednom, već veoma polako, a da se dojenje mora forsirati i nuditi puno češće, te po određenoj šemi (koju ću ti ja jako rado objasniti), da bi se beba uspješno vratila na isključivo dojenje.

Važno je da znaš da dojke proizvode onoliko koliko se iz njih izvlači (najbolje bebinim sisanjem). Kad ti daš flašicu, beba postaje sita, a dojke misle da bebe u tom trenutku ne treba da jede, pa i ne proizvode mlijeko u količini u kojoj bi proizvodile da beba u tom trenutku doji. Beba onda pravi pauzu od najmanje 3 sata (jer se kao što sam rekla dohrana sporo vari), a dojke opet misle da beba u tom periodu ne treba da jede i proizvode po malo do slijedećeg podoja. Ako ti slijedeći put bebi daš da doji i ona pojede sve iz dojke, dojka kreće u proizvodnju, ali ako će opet biti jedna flašica između podoja i pauza od 5-6 sati, dojke će se programirati na tako veliku pauzu i proizvodit će sporo i po malo. Ovako se proizvodnja usporava i smanjuje, a još ako počneš povećavati količinu dohrane, mlijeko će se smanjeno proizvoditi do potpunog prestanka.

Nama je sada bitno slijedeće.
- da sabereš ukupnu količinu dohrane koju daješ u danu, i zaustaviš se na tome, ne ideš u povećanje,
- da počneš nuditi bebi dojenje kad god je gladna, obavezno prije dohrane (znači daš da doji, neka doji dok hoće, dobro bi bilo da ponudiš i drugu dojku u tom podoju, a dohranu ponudiš tek kad beba više nikako ne želi dojke)
- da pomogneš bebi da tokom podoja isprazni svo mlijeko iz dojki, da bi one shvatile da trebaju proizvoditi više nego do sad. To ćeš postići masažom od korjena dojke prema bradavici svuda u okolo dok beba doji, i blagim stiskanjem dojke potpuno uz prsni koš kao da istiskuješ mlijeko (ovo se zovu kompresije)

Mene još zanima nešto iznimno važno, kako se beba sad ponaša na dojci, kako doji?
Interesuje me i da li ti primjetiš kad ti krene mlijeko, i kad beba guta?

Evo i ja tebi napisa čitav referat user posted image , a zapravo mi je najbitnije čuti šta ti o svemu ovome misliš, koliko ti se čini jasnim i primjenjivim na vaš slučaj.

Ja znam da ti bebu možeš vratiti isključivo na dojenje, i ja sam više nego spremna da ti pomognem. Javi na se opet.
lijep pozdrav lejla,,i hvala na vremenu koje si odvojila za mene.
sto se tice dohrane pocela sam mu davati 20 ml na prijedlog patronazne,,jer sam rodila na carski i imala sam velikih kompilkacija posle poroda,jako visok tlak 180/120,i tako stalno navecer cak i sa terapijom od 3 vrste raznih tableta,,i ona je mislila da nebi izgubila mlijeko trebam ga malo dohraniti da bi ja imala vremena da se odmorim i da mi kao mlijeko nadodjeuser posted image
ja nikada mu nisam dala dohranu samo bez podoja,,uvijek ga podojim pa mu dam dohranu,,samo sto se to nekako pocelo vremenom povecavati kako se njegov apetit povecavao,,sto se tice izbora hrane ona je savjetovala hipp,pa posto je plakao od grceva rekla je da predjem na novalac jer se on koristi u bolnicama,,tako ja i presla.
ali on sada ima potrebu da popije hapicu jer je kao navikao,,kao da mi nece da zaspe dok mu ja nedam hapu.i cim popije hapu on zaspe,,
naravno da ja osjetim mlijeko da je krenulo kada on pocne da sisa,,i on jede ali to traje nekih 3-5 min max i zatim on samo vuce ali ja neosjetim da guta niti da sta izlazi vani,,zatim mu ponudim drugu dojku i isto tako se desi,,i nakon toga dojke su prazne a on nastavlja da place ili ako je zaspao ,,spava pola sata i sve ponovo,,e tada ja smatram da nema mlijeka jer on tada vuce ali ja neosjetim nista vise,,i nakon patnje ja mu dam hapu i on se najede i spava.
ja vec od jucer pokusavam da mu smanjim dohranu,,i pridrzavat cu se sada ovih tvojih savjeta za dojenje ,,mislim dojiti kada god on zeli,,ali jucer sam ga dojila cio dan posle posjete pedijatru,,i nisam mu davala hapu,,i sinoc belaj u kuciplakao je od 22.00- 01.00 mislim uz dojku,,doji zaspe 5 min frka,,opet tako i tada je mm rekao molim te nahrani ga da spavamo svi.i sinoc sam mu dala dohranu 90 ml,,i spavao je do 03.30.
trudit cu se da ga dojim bez dohrane,,jer on se vec navikava na flasicu i to moram da sprijecim sada.
hvala ti puno na savjetima i podrsci,,i naravno ja imam kcerku od 8 godina,,ona je samo dojila i ja nikada nisam imala problema sa stolicom,,niti sa tim da je ona bila gladna,,nisam cak ni znala sada prvi put da napravim hapu,,sva sam se istraumirala dali sam dobro napravilauser posted image ,,ali nekako je tada sve bilo drugacije,,a i rodjena je prirodno,,mozda ima veze i sa tim carskim,i svim tim tabletama koje sam pila,user posted image ,nepijem vise jer sam sada dobro.javit cu se opet sa novostima,,hvala ti puno,,puno..
puno pozdrava


_____________________________

Zana 02.09.2002...mamina priceza :)
Dino 12.09.2010...mamin princ :)

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 811
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 12:39:45   
vjestica
opet ja user posted image
onog blistera se nikako riješiti, ali sam se navikla
sad me zaboli samo na početku podoja i pazim da se ne stvaraju grudvice u toj dojci da ne bi došlo do zastoja i mastitisa
ali problem je što mene od juče probada jako ta dojka, znači nije konstantan bol, nego probadajući
nema grudvica, nema crvenila, stalno je provjeravam
trebam li se brinuti (ili se i na taj bol navići user posted image user posted image user posted image user posted image )


_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu zanara)
Neposredna veza do poruke: 812
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 13:14:41   
Lejla Ka
Zanara, ovo što pišeš je, uz problem dohrane, zapravo sve kako treba.

Puno je bolje da si sve što si radila radila po savjetu medicinskog radnika, mada je patronažna ipak trebala više pomoći oko dojenja, a ne preporučiti dohranu, jer dohrana odmah počinje komplikovati dojenje.
Ali šta je tu je, a zapravo sam sad još veći optimista da se možemo osloboditi flašice.
Uvjerena sam da je carski zapravo inicijalno zakompliovao stvari, a onda su se nizale ostale stvari. Carski ne utiče direktno na dojenje, na proizvodnju mlijeka i majčinu sposobnost da doji, ali utiče na majčin oporavak poslije poroda, koji, sigurno to znaš i sama, teče potpuno drugim tokom, i znatno je sporiji.

Ako si voljna, ja sam jako spremna da zajedno, polako, dan po dan probamo izbaciti flašicu i dohranu iz igre. Činjenica da si dojila kčer bez problema ide nam u prilog, jer dojke konačno potpuno sazrijevaju tek nakon prvog porcesa dojenja i laktacije. A tvoje su već potpuno izvježbane za svoj posao, tako da ćemo ih puno lakše navesti da proizvode količinu dovoljnu za ishranu bebe samo tvojim mlijekom.

Kao što sam ti rekla, sad nije dobro da potpuno izbaciš dohranu, jer tvoje dojke zaista ne proizvode dovoljno za samostalno hranjenje nego onoliko koliko je bebi dovoljno uz dohranu. Zato moramo postepeno smanjivati dohranu.

Odličan je način da prvo dojiš, pa onda nudiš dohranu. Puno će nam lakše biti što ti osjetiš otpuštanje mlijeka i čuješ kad beba guta.

Najprije ću ti predložiti slijedeći postupak dok beba doji:

Kad beba krene sisati, mlijeko krene teći, beba guta, a onda počne ponovo ubrzano sisati bez gutanja, beba nastoji izazvati novi tok mlijeka. Nekad je potrebno neko vrijeme (od prilike 3-6 minuta) da mlijeko ponovo krene. Tako da ako beba ima strpljenja sisati "na prazno" treba je pustiti, jer će tako ili izazvati novi tok mlijeka, ili će (ako se svo mlijeko posisalo) javiti dojkama da joj treba još. Za to vrijeme ti možeš probati sa kompresijama dojke. One se rade tako da dok beba ubrzano sisa a ne guta, ti obuhvatiš dojku cijelom šakom u okolo sasvim blizu grudnog koša i stisneš (ugodno čvrsto) kao da nastojiš istisnuti mlijeko. Zadržiš ovaj pritisak neko kraće vrijeme prateći hoće li beba početi gutati. Opusti pritisak, posmatraj bebu, ako počne gutati nemoj ponovo stiskati, ako i dalje ne guta ponovi stisak. Ako i uz ovakav postupak beba i dalje sisa na prazno bez gutanja u periodu ovih 5-6 minuta, ponudi drugu dojku. Na drugoj dojci ponovi cijeli postupak, čekaš da posiše sve što ide samo, onda malo čekaš, probaš kompresije ... Svjetski stručnaci preporučuju još jedan povratak na prvu dojku ako se beba ni poslije druge dojke nije najela, jer se u njoj do tad proizvela određena količina mlijeka. Dobro bi bilo da beba u tom ponovnom pokušaju posisa još malo mlijeka. Tek nakon ovakvog "cjeđenja" dojki, trebaš ponuditi dohranu. I to preporučljivo jednu određenu fiksnu količinu.
Na ovaj način se dojke podstiču da proizvedu veću količinu mlijeka i omoguće smanjenje dohrane.

Tu je veoma važna saradnja bebe i njeno strpljenje pri sisanju na prazno, i pri mjenjanju strana. Znaš i sama da ćeš je teško nagovoriti da radi nešto što ne želi. Sve ovo treba primjeniti u granicama prihvatljivosti za bebu.

Da li postoji neki podoj u toku dana nakon kojeg beba ne treba ili ne želi dohranu?

Ako se desi da beba nakon ovakvog iscrpnog podoja bude mirna, nemoj nuditi dohranu. Pusti bebu da ponovo zatraži jesti, pa makar to bilo i nakon 10-15 minuta. I kad se to desi bebi treba opet ponuditi najprije dojku, onu koju je dojila zadnju, pa tek onda ponuditi dohranu.

Bebe nakon dohrane spavaju zato što se sva energija usmjeri na teško varenje dohrane. Ja znam da su to trenutci predaha za mamu (nema većeg rahatluka kad konačno zaspu, tek se onda opustim stvarno), ali bebe mogu mirno spavati i kad su samo dojene samo trebamo doći do tačke kad će beba u toku podoja dobiti zadovoljavajuću količinu.

Ako misliš da je izvedivo savjetujem ti da probaš ovaj režim iscrpno dojenje+fiksna količina dohrane provoditi neka 3-4 dana, a onda ćemo polako početi smanjivati količinu dohrane koju nudiš po obroku.

Važno je da utvrdiš ukupnu količinu dohrane, i koliko je to po pojedinom obroku, te koliko često. Voljela bih da mi to napišeš da možemo razmotriti plan za dalje.

Ja sam sad veliki optimista. Poslat ću ti i jednu privatnu poruku. Javljaj se i dalje.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu zanara)
Neposredna veza do poruke: 813
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 13:20:17   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: vjestica

opet ja user posted image
onog blistera se nikako riješiti, ali sam se navikla
sad me zaboli samo na početku podoja i pazim da se ne stvaraju grudvice u toj dojci da ne bi došlo do zastoja i mastitisa
ali problem je što mene od juče probada jako ta dojka, znači nije konstantan bol, nego probadajući
nema grudvica, nema crvenila, stalno je provjeravam
trebam li se brinuti (ili se i na taj bol navići user posted image user posted image user posted image user posted image )



user posted image stvarno mi je žao da vas to stalno prati.
Da li se to probadanje javlja samo tokom podoja ili općenito?
Posmatraj simptome kao izgled bradavice na toj dojci (neki neuobičajeni), naslage u bebinim ustima, pelenski osimp na guzi. Znaš da te navodim prema sooru, jer je probadanje najčešće njegov simptom, mada naravno ne mora biti, i to probadanje može nestati kao se i pojavilo. Nosiš li grudnjak, možda si nosila neki koji te žuljao, možda si nezgodno spavala?

Nemoj se navikavati na bol u dojkama tokom laktacije. Dojenje ne treba da boli. Svaku bol treba ispitati.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 814
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 13:26:22   
vjestica
bol se javlja na početku podoja, pa poslije nestane
probadanje je počelo od juče i javlja se između podoja
beba nema naslaga na jeziku koje upućuju na soor, guza je ok
grudnjak ne nosim, samo kad idem vani (imam male grudi,a grudnjak mi samo smeta) a i tad obučem onaj najudobniji sportski, dojilački me žulja pa ga ne nosim
i ja se nadam da će nestati
u slučaju nekih komplikacija sa grudima, kojem se ljekaru javiti?



_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 815
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 14:53:55   
Lejla Ka
Ginekologu.

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 816
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 22:33:05   
zanara
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Zanara, ovo što pišeš je, uz problem dohrane, zapravo sve kako treba.

Puno je bolje da si sve što si radila radila po savjetu medicinskog radnika, mada je patronažna ipak trebala više pomoći oko dojenja, a ne preporučiti dohranu, jer dohrana odmah počinje komplikovati dojenje.
Ali šta je tu je, a zapravo sam sad još veći optimista da se možemo osloboditi flašice.
Uvjerena sam da je carski zapravo inicijalno zakompliovao stvari, a onda su se nizale ostale stvari. Carski ne utiče direktno na dojenje, na proizvodnju mlijeka i majčinu sposobnost da doji, ali utiče na majčin oporavak poslije poroda, koji, sigurno to znaš i sama, teče potpuno drugim tokom, i znatno je sporiji.

Ako si voljna, ja sam jako spremna da zajedno, polako, dan po dan probamo izbaciti flašicu i dohranu iz igre. Činjenica da si dojila kčer bez problema ide nam u prilog, jer dojke konačno potpuno sazrijevaju tek nakon prvog porcesa dojenja i laktacije. A tvoje su već potpuno izvježbane za svoj posao, tako da ćemo ih puno lakše navesti da proizvode količinu dovoljnu za ishranu bebe samo tvojim mlijekom.

Kao što sam ti rekla, sad nije dobro da potpuno izbaciš dohranu, jer tvoje dojke zaista ne proizvode dovoljno za samostalno hranjenje nego onoliko koliko je bebi dovoljno uz dohranu. Zato moramo postepeno smanjivati dohranu.

Odličan je način da prvo dojiš, pa onda nudiš dohranu. Puno će nam lakše biti što ti osjetiš otpuštanje mlijeka i čuješ kad beba guta.

Najprije ću ti predložiti slijedeći postupak dok beba doji:

Kad beba krene sisati, mlijeko krene teći, beba guta, a onda počne ponovo ubrzano sisati bez gutanja, beba nastoji izazvati novi tok mlijeka. Nekad je potrebno neko vrijeme (od prilike 3-6 minuta) da mlijeko ponovo krene. Tako da ako beba ima strpljenja sisati "na prazno" treba je pustiti, jer će tako ili izazvati novi tok mlijeka, ili će (ako se svo mlijeko posisalo) javiti dojkama da joj treba još. Za to vrijeme ti možeš probati sa kompresijama dojke. One se rade tako da dok beba ubrzano sisa a ne guta, ti obuhvatiš dojku cijelom šakom u okolo sasvim blizu grudnog koša i stisneš (ugodno čvrsto) kao da nastojiš istisnuti mlijeko. Zadržiš ovaj pritisak neko kraće vrijeme prateći hoće li beba početi gutati. Opusti pritisak, posmatraj bebu, ako počne gutati nemoj ponovo stiskati, ako i dalje ne guta ponovi stisak. Ako i uz ovakav postupak beba i dalje sisa na prazno bez gutanja u periodu ovih 5-6 minuta, ponudi drugu dojku. Na drugoj dojci ponovi cijeli postupak, čekaš da posiše sve što ide samo, onda malo čekaš, probaš kompresije ... Svjetski stručnaci preporučuju još jedan povratak na prvu dojku ako se beba ni poslije druge dojke nije najela, jer se u njoj do tad proizvela određena količina mlijeka. Dobro bi bilo da beba u tom ponovnom pokušaju posisa još malo mlijeka. Tek nakon ovakvog "cjeđenja" dojki, trebaš ponuditi dohranu. I to preporučljivo jednu određenu fiksnu količinu.
Na ovaj način se dojke podstiču da proizvedu veću količinu mlijeka i omoguće smanjenje dohrane.

Tu je veoma važna saradnja bebe i njeno strpljenje pri sisanju na prazno, i pri mjenjanju strana. Znaš i sama da ćeš je teško nagovoriti da radi nešto što ne želi. Sve ovo treba primjeniti u granicama prihvatljivosti za bebu.

Da li postoji neki podoj u toku dana nakon kojeg beba ne treba ili ne želi dohranu?

Ako se desi da beba nakon ovakvog iscrpnog podoja bude mirna, nemoj nuditi dohranu. Pusti bebu da ponovo zatraži jesti, pa makar to bilo i nakon 10-15 minuta. I kad se to desi bebi treba opet ponuditi najprije dojku, onu koju je dojila zadnju, pa tek onda ponuditi dohranu.

Bebe nakon dohrane spavaju zato što se sva energija usmjeri na teško varenje dohrane. Ja znam da su to trenutci predaha za mamu (nema većeg rahatluka kad konačno zaspu, tek se onda opustim stvarno), ali bebe mogu mirno spavati i kad su samo dojene samo trebamo doći do tačke kad će beba u toku podoja dobiti zadovoljavajuću količinu.

Ako misliš da je izvedivo savjetujem ti da probaš ovaj režim iscrpno dojenje+fiksna količina dohrane provoditi neka 3-4 dana, a onda ćemo polako početi smanjivati količinu dohrane koju nudiš po obroku.

Važno je da utvrdiš ukupnu količinu dohrane, i koliko je to po pojedinom obroku, te koliko često. Voljela bih da mi to napišeš da možemo razmotriti plan za dalje.

Ja sam sad veliki optimista. Poslat ću ti i jednu privatnu poruku. Javljaj se i dalje.

evo me opet,,draga lejla hvala na strpljenju i savjetima,,,danas je dan bio samo na dojenju ali skoro svakih pola sata,,dojio je kada je htio i ja nisam davala dohranu spavao bi ali se i ubrzom budio i trazio jos,,mlijeka je bilo onako ali bi dojio obadvije dojke,kompresiju sam probavala izvesti ali koliko sam bila uspijesna bog zna,,nisam primijetila da je se nesto promijenilo,,ja njemu nikada u toku dana nedajem dohranu tek samo onda kada stvarno svatim da je nemiran i gladan,,a to je pretezno jedan put dnevno i jedanput pred spavanje,sem neki dan kada sam dala dohranu 3 puta,kasno u noci ,,ali danas citav dan mu nisam dala dohranu,,i nije bio nemiran ali je dojio kada je pozelio.
danas sam promijenila hapu uzela sam bebimil i dala mu sada 70 ml,,pred spavanje,,jer opet naravno 2 .dan nema stolicu,,ma malo nesta u pampersu smijesno.ali se on napinje kao da ce da ima,,ali nemoze
eto toliko sada,,pa se cujemo a ja cu se pridrzavati uputa tvojih pa cemo pokusati..hvala na svemu


_____________________________

Zana 02.09.2002...mamina priceza :)
Dino 12.09.2010...mamin princ :)

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 817
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 22:34:10   
lekica83
Lejla Ka hvala mnogo na odgovoru. Negdje oko bebinog petog mjeseca (sada ima skoro 10) dala sam joj flasicu, pisala sam o tome kada si mi objasnajvala kompresije i dala savjete kako da prestanemo s flasicom i vratimo se samo dojenju. Ona je tada jela oko 160 ml navece i oko 120 ml po danu,znaci dvije flasice dnevno. Onda smo pomalo smanjivale flasicu uz tehniku prvo dojenje pa flasica, zatim smo izbacile dnevnu flasicu a vecernju smanjili na negdje oko 100 ml. Nisam ovu flasicu skroz ukinula jer bi je uvijek popila do kraja i da sam joj dala jos ona bi popila,znaci flasicu hoce da doji nece.Onda su poceli problemi sa zubicima, prvi je dobila sa skoro devet mjeseci i tada se nije odvajala od sike, meni bilo naporno ali sam bila presretna jer je mlijeko opet pocelo da nadolazi, tako da je flasica izbacena. E onda cim je zubic izbio ona ponovo odbija da doji,znaci par puta povuce i gotovo. Citala sam o strajku dojenja,pokusala da svatim o cemu se radi,al nisam mogla da skontam da se ista promijenilo u nasoj rutini, meni se cini da je sve isto. Tako da nisam uspjela da pronadjem uzrok. Zbog toga sto je odbijala da doji znala sam da ne unosi dovoljno mlijeka i zato sam joj pocela da dajem flasicu, pije AD mlijeko hipp 2 jednom dnevno 200 ml, i popije jos oko 100 do 150 ml onog Dukatovog mlijeka sa sedam vitamina. Iz flasice jos pije vodu i ponekad caj, sokove ne pije skoro nikad. Idem jos malo da citam o strajku, mozda mi nesto i naumpadne user posted image Bas mi je cudno to odbijanje jer ona ne odbija nista sto se jede, jedna je od onih beba koje kad vide da se stavlja krpa na sto odmah vriste od srece jer zna da ce dobiti nesto da jede. Cak i kad joj se ne svidi neka namirnica ona pravi neke face ali i dalje otvara usta i trazi da jede. Jos uvijek nije nijednu vrstu hrane odbila, a pravim joj i povrce bez soli koje zna bas biti neukusno ali ona sve hoce, samo siku nema strpljenja da papa.

_____________________________

Nase blago je zasjalo u maminom narucju 03.01.2010.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 818
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 23:24:00   
Lejla Ka
Lekice nemoj mi zamjeriti, pogubim se od velikog broja nickova.

Znam sad o čemu se radi. I vjerujem da nisi mogla nači konkretan razlog, često je tako.

I dalje nemam ništa pametnije nego da strpljivo nudiš, onda kad je raspoložena da doji. Vi ste već veliki, ona kažeš dobro jede. Svaka kap majčinog mlijeka je velika korist, zaštita organizma, i koktel svega potrebnog za razvoj. Zato vrijedi nastaviti u svakoj količini za koju je beba raspoložena da prihvati.

Povrće bez soli je bljutavo nama odraslima jer smo navikli na začine, a ako ti bebi uvijek pripremaš bez soli (što je super) ona osjeća orginalni okus hrane, i njoj nije bljutavo user posted image


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu lekica83)
Neposredna veza do poruke: 819
   RE: problemi sa dojenjem...
29.10.2010 23:26:53   
Lejla Ka
danas je dan bio samo na dojenju ali skoro svakih pola sata,,dojio je kada je htio i ja nisam davala dohranu spavao bi ali se i ubrzom budio i trazio jos,,mlijeka je bilo onako ali bi dojio obadvije dojke,kompresiju sam probavala izvesti ali koliko sam bila uspijesna bog zna,,nisam primijetila da je se nesto promijenilo,


Zanara, ovo je odlično. Za neke baš vidljive pomake treba strpljenja, i ponavljanja postupka barem 3 dana.

Ključno je da doji kad god poželi, a vjeruj mi, fantastično je što želi dojiti, jer bebe često odbace dojku u korist flašice u ovom ranom periodu. Sigurno će ti se to dojenje činiti pre učestalim, ali vjeruj da će taj period trajati relativno kratko.

Misliš li da bi mogla, uz ovaj tvoj odličan režim dnevnih čestih podoja fiksirati jednu flašicu pred spavanje, u nekoj potrebnoj količini?

Kako dojenje počne preovladavati, vjerujem da će i probava polako doći na svoje. Probaj ti pojesti nekoliko suhih šljiva. Jer vi ipak većinski dojite.

Možda ti pričam viška stvari, ali ti pripazi na redovnu ishrnu i dovoljan unos tečnosti.

Imaš li vremena za odmor? Da li si opterećena kućom i starijom kčeri ili se uspiješ odmoriti. I odmor je jako važan za proizvodnju mlijeka, a naročito za njegovo otpuštanje. Mama kad je umorna, nervozna pod stresom teže otpušta mlijeko, treba više vremena da ono krene bebi, i teže izlazi ono najhranjivije.

Javi mi da li si dobila privatnu poruku, i javljaj dalje kako napredujete. Meni izgleda dobro. user posted image


< Poruku je uredio Lejla Ka -- 29.10.2010 23:37:47 >


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 820
   RE: problemi sa dojenjem...
30.10.2010 10:49:08   
Ana R.
DinaD, ovom prilikom i ja zelim da ti se obratim.. na ovoj temi sam jer mi je beba za mjesec dana napredovala 605g, a pedijatrica preporucila AD.. posavjetovala sam se sa LejlomKa, uvela odredjene promjene, nisam je dohranjivala i sad cekam 12.11. da idemo na kontrolu i da vidimo koliko je beba napredovala ovaj mjesec..

I ja sam se kao ti trudila da budem savrsena majka i supruga.. dijete odgajam sama, jer nemam nikakve pomoci.. roditelja nemam, sestra mi je udata u Srbiji, ima svoju porodicu, bila mi je tu samo prve nedelje jer sam se porodila carski, pa se morala vratiti svojim obavezama.. suprug mi je stalno na putu i u obavezama, a kad dodje kuci bude umorniji od mene..

ja sam se za cijelu trudnocu ugojila 6kg a od porodjaja skinula 12kg bas trudeci se da sve stignem.. bavila sam se bebom, cim ona sklopi oci ili se zaigra ja sam trcala da radim druge stvari.. bila sam vise i psihicki i fizicki umorna i jezila sam se kad prodjem pored ogledala i pogledam se , trceci da sve stignem znala sam doruckovati tek u 14h.. a na to sve je beba dobila grcice, pa je trazila i vecu paznju i brigu oko nje.. i onda na to sve beba napreduje 605g.. i sa mjesec i po ima 3630g.. mislim da mi je taj samar i trebao ne bi li se opametila..

pored korekcija u dojenju koje sam uvela na savjet LejleKa, uvela sam korekcije i u svom zivotu.. kad moja beba zaspi nakon dojenja ja bih legla pored nje, spavala, mazila je, gledala iako je sudopera puna sudja.. umjesto usisvaca, latila bi se fena i konacno uredila kosu ili pocupala obrve.. i obavezno jela.. ako ne mogu da skuvam rucak, jela bih zitarice i mlijeko ili skuvala supu iz kesice.. to je nesto sto mogu uraditi i drzeci bebu u rukama.. a ni MM ne fali nista da jede to.. i bukvalno sam se preplatila na dostavu hrane.. a ako kome smeta sto to radim ili sto kuca nije dovoljno uredna prema necijim pravilima, pa neka se on lati krpe.. stavila sam kao svoj proritet ulogu majke..

Nakon toga sam primjetila kako mi mlijeko vise nadolazi i kako mi je beba zadovoljnija i smirenija.. tako da bi na ovoj temi istakla majkama dojiljama.. kad uzmu da podoje svoju bebu, neka je uzmu site, odmorne i zadovljne.. to je ono sto je najbitnije..



(odgovor članu dzeni_nl)
Neposredna veza do poruke: 821
   RE: problemi sa dojenjem...
30.10.2010 10:56:00   
zanara
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

danas je dan bio samo na dojenju ali skoro svakih pola sata,,dojio je kada je htio i ja nisam davala dohranu spavao bi ali se i ubrzom budio i trazio jos,,mlijeka je bilo onako ali bi dojio obadvije dojke,kompresiju sam probavala izvesti ali koliko sam bila uspijesna bog zna,,nisam primijetila da je se nesto promijenilo,


Zanara, ovo je odlično. Za neke baš vidljive pomake treba strpljenja, i ponavljanja postupka barem 3 dana.

Ključno je da doji kad god poželi, a vjeruj mi, fantastično je što želi dojiti, jer bebe često odbace dojku u korist flašice u ovom ranom periodu. Sigurno će ti se to dojenje činiti pre učestalim, ali vjeruj da će taj period trajati relativno kratko.

Misliš li da bi mogla, uz ovaj tvoj odličan režim dnevnih čestih podoja fiksirati jednu flašicu pred spavanje, u nekoj potrebnoj količini?

Kako dojenje počne preovladavati, vjerujem da će i probava polako doći na svoje. Probaj ti pojesti nekoliko suhih šljiva. Jer vi ipak većinski dojite.

Možda ti pričam viška stvari, ali ti pripazi na redovnu ishrnu i dovoljan unos tečnosti.

Imaš li vremena za odmor? Da li si opterećena kućom i starijom kčeri ili se uspiješ odmoriti. I odmor je jako važan za proizvodnju mlijeka, a naročito za njegovo otpuštanje. Mama kad je umorna, nervozna pod stresom teže otpušta mlijeko, treba više vremena da ono krene bebi, i teže izlazi ono najhranjivije.

Javi mi da li si dobila privatnu poruku, i javljaj dalje kako napredujete. Meni izgleda dobro. user posted image


samo da javim da sam dobila PP, iodgovorila sam ti,,hapu sam mu sinoc dala 70 ml,,bebimila i nije se grcio a imao je i stolicu bolju,,po noci je dojio 2 puta i fino je spavao,,zovem
lijep pozdrav od mene

_____________________________

Zana 02.09.2002...mamina priceza :)
Dino 12.09.2010...mamin princ :)

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 822
   RE: problemi sa dojenjem...
3.11.2010 11:33:02   
vjestica
evo mene opet user posted image
taman se smirio blister i noćas je podojim na toj lijevoj dojci i počne me boliti i nakon podoja i probadati da sam jedva zaspala
kad je opet došao red na tu dojku, sve sam zvijezde prebrojala od bolova dok je dojila
evo isad me boli, plače mi se user posted image
probada, bradavica me boli na dodir potkošulje, čak pipam i malo tvrdo kod areole na jednom dijelu user posted image
strah me upale, i strah me da budem morala prestati dojiti
šta sad da radim
da li i dalje da dojim na obje dojke ili da pređem na drugu, ova lijeva boli katastrofa, a opet sako ne dojim na nju, bojim se zastoja


_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu zanara)
Neposredna veza do poruke: 823
   RE: problemi sa dojenjem...
3.11.2010 12:59:29   
vjestica
evo sad je opet podojila na toj strani i preplakala dojenje od bola user posted image
i opet nije sve izvukla, ostale su mi grudve u dojci user posted image
probala sam rukom izdojiti, ali boli pravo
da probam izdajalicom?
šta da radim, pomozite mi, boli pravo, a strah me da se ne upali


_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 824
   RE: problemi sa dojenjem...
3.11.2010 13:06:04   
Lejla Ka
Tople obloge, vrele koliko da se ne opržiš, i probaj izdajalicom ako beba ne izvlači sve.
Predpostavljam da se negdje začepilo, blizu areole. Kad razgriješ, izmasiraj koliko možeš, kružno i prema bradavici, onda probaj izvuč izdajalicom. Ponovi nekoliko puta.
Znam da je teško, ali ja ne bih prestajala dojiti na pogođenu dojku, jer beba je najbolja izdajalica. Ti joj pokušaj pripremiti teren zagrijavanjem i masažom da ti povuče to što se začepilo. Ako ikako možeš (makar i u nekom neuobičajenom položaju, uz pomoćna sredstva) okreni bebu da joj brada bude tamo gdje je problem.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 825
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Duda.
пеперутка16

Do kada je vaše dijete imalo dudu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *