|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  30 31 [32] 33 34   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
21.10.2010 20:09:09   
Lejla Ka
Svaka čast user posted image user posted image

< Poruku je uredio Hanady RR -- 21.10.2010 21:26:59 >


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu lejna_)
Revisions: 1 | Neposredna veza do poruke: 776
   RE: problemi sa dojenjem...
21.10.2010 21:27:53   
Hanady RR
lejla sory smanjih slova bez obzira na ushićenje i radost koju znam da si osjetila, pravila su nam pravilauser posted image

lejnauser posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 777
   RE: problemi sa dojenjem...
25.10.2010 23:09:21   
Lejla Ka
Zanara, voljela bih ti postaviti neka pitanja, pa ako si raspoložena možeš mi odgovoriti.

Ako sam dobro shvatila beba je sad stara nekih 5-6 sedmica?

- Da li si je isključivo dojila i koliko dugo?
- Od kad si počela dodavati dohranu i da li si povećavala količine, osim ovog zadnjeg kad ste imali probleme sa stolicom?
- Kako se beba inaće ponaša u zadnje vrijeme, standardno (osim problema sa stolicom) ili se javljaju neke neuobičajene nervoze?
- Koliko joj dnevno daješ dohrane ukupno, i po koliko u pojedinim obrocima.
- Koliko obroka (zajedno sa dojenjem) ima beba?
- Kako izgleda hranjenje, dojenje + dohrana, ili dojenje posebno, dohrana posebno?
- Iz kojeg razloga ste uveli dohranu?
- Da li je beba imala probleme sa stolicom i prije ili je ova zadnja epizoda prva?
- Koliko je stolica uobičajeno imala i koliko mokrih pelena u toku 24 sata?


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 778
   RE: problemi sa dojenjem...
26.10.2010 11:58:11   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: DinaD

Dobro jutro drage mame, mom malisanu su danas puna tri mjeseca ja imam probem sa dojenjem, pa ako mozete da mi pomognete, recite mi na kojoj temi da vas ocekujem i iznesem svoj problem ii mozda nije problem, dok ga podijeim sa vama ne znam, moim vas da mi pomognete vise sam jako umorna i cijei mi se svijet rusi


Draga Dino, dobro ti nama došla. Sve se sa dojenjem da polako riješiti, a mi smo sve jako spremne da ti pomognemo, utješimo te i vratimo ti tvoje samopouzdanje. Slobodno nam napiši šta te muči.

Ja sam ti ovdje dežurna za postavljanje pitanja pa ću te odmah nešto upitati, i ovako naslijepo:

- da li ste do sad isključivo dojili (bez dodavanja ičeg drugog), ako ne, šta si dodavala i u kojim količinama?
- da li beba koristi dudu?
- kako beba po mjerenju pedijatra napreduje na težini (ako ti nije problem, možeš mi napisati i težine koje se do sad imali i u kojem periodu)

Et,o to je za sada, javi nam se i napiši šta te konkretno muči.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 779
   RE: problemi sa dojenjem...
26.10.2010 18:19:07   
DinaD
Hvala Lejla na javljaju, tragala sam za tobom od kako sam cula da bi mi ti mogla pomoci kao i tvoje ostale forumasice. Drago mi je da si mi odmah pruzila podrsku i ruku za savjete jako mi je neopodno nekako sam slaba skroz sa samopouzdanjem i jako sam umorna jako jako i nervozna samim tim. Kako sam ga rodila nisam u noci odspavala vise od 1,5-2 sata u cugu a po danu nikako. Mozda ovo moje i nije nikakav problem ali bi ja da isto iskustvo podijelim sa iskusnijim.
Prvo da ti odgovorim na tvoja pitanja, rodila sam ga na danasnji dan prije tri mjeseca sa 3800 g iz bolnice je izasao sa 3650 g, do prve vakcine, znaci 31.08. dobio je 1200 g, (nakon 35 dana). Do druge vakine, 05.10, dobio je 800 g, imao je 5600 g, sljedeca mu je vakcina 17.11.
Prvi mjesec dana odnosno ovaj period od rodenja do 40 dana nisam imala problema spavao je kao isada (nikako) mao po dva sata navece pa budenje i po danu po pola sata jako cesto alinisam davala puno znacaja tome jer kazu u ceteresnici je tako pa posije mjenja.
Doji od rodenja bez ikakvih dohrana, koristi cuclu, doji mi sada svaka dva sata, pokusavam da ga uobroim, ai dijete doji po 5 min i okree glavu i uvijek samo jednu dojku, nikada nije presao na drugu ja mu sjedei put dam drugu dojku, medutim kako raste ja znam da mu ta vrsta podoja nije dovojna, vuce na pocetku guta brzo i stane po malo i pone ujedati i izbacivati i vrtiti se, po noi doji svaki 1,5 do 2 sata jako sam umorna, kontam da nije gladan pa zato tako kratko spava stolica mu je zatno zelenkasta ja se toiko trudim da jedem kvalitetno i koliinski i tecnosti ali sam jako umora i od njega nista ista ne stizemi samim tim sam jako nervozna, oprosti na gramatickim greskama ili nispravnostima sadrzaja tastatura mi je katastrofana moram napomenuti da neplace i da nije imao grceve, mozda dva tri puta kada nije imao stolicu u ustajeno vrijeme ili vjetrove, e znam koliko sam priblizila situaciju, ali cu napisati sve sto treba samo da dojim svoga maisana jaka mi je zelja, bojim se da nije glada i da cu morati poeti dohranuuser posted image
l

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 780
   RE: problemi sa dojenjem...
26.10.2010 18:36:59   
DinaD
zaboravila sam napomenuti da je poeo i ruku cuati a cua mu je samo za uspaati se, ruke su mu hladne jel to znak da mu je ladno ili je to zato sto ih stavja usta, sobna temperatura gdje boravi je 23 i fino je obucen

(odgovor članu DinaD)
Neposredna veza do poruke: 781
   RE: problemi sa dojenjem...
26.10.2010 18:51:16   
neica
da se i ja ukljucim u temu tj,potrazim zahtjev i moja beba ima 3 mjeseca,iskljucivo doji,medjutim vec dva dana mi odbija dojenje,inace,danas je bila na kontroli kod pedijatra koji kaze da ne zna razlog,da se borim,da je djete zdravo i da ima dovoljnu tezinu,protiv je dohrane...beba je teska 5 200,duga 58,ne place,samo ne jede,,osim kad zaspe ,prevarim je...savjet molim!plizz

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 782
   RE: problemi sa dojenjem...
26.10.2010 20:23:47   
Lejla Ka
Dino zaista si mi detaljno objasnila vašu situaciju, hvala. Nije važan pravopis i gramatika, važan je sadržaj i da se razumijemo.

Ja ću opet prvo malo postavljati pitanja user posted image , pa ću ti reći moje mišljenje.

Imaš li nekoga ko ti pomaže oko bebe?
Da li ste sami, ti i beba, preko dana?

Tvoja beba izvrsno napreduje, ovo su odlični prirasti težine za isključivo dojenu bebu. Za bebu koja ovako dobro napreduje nema razloga da se sumnja na bilo kakve zdravstvene probleme.

Ti kažeš da beba i ne plače često, što mi govori da je beba zadovoljna i da se na njene potrebe i zahtjeve odgovara pravovremeno.

Vidim da te brine način na koji beba doji. Malo ću ti pokušati objasniti kako se mamino mlijeko prerađuje u bebinom organizmu tako da vidiš da je ono što se kod vas dešava sasvim normalno.
Mamino mlijeko je u bebinom stomačiću potpuno svarljivo, ne ostavlja ništa što beba ne može svariti, višak se izbacuje kroz stolicu i urin. Vrijeme za koje se mlijeko svari nakon podoja je od prilike 1,5 sat, tako da je razmak između podoja od 1,5 sasvim normalan, pa ni kod starijih beba ne znači da je beba gladna. Razmak od 2 sata između podoja je super, naročito za tako malu bebu od 3 mjeseca.
Ja nikad ne preporučujem "uobročavanje". Ja znam da je to kod nas jako česta praksa i u porodici i od strane zdravstvenih radnika, no ta praksa je zastarjela i dokazano pogrešna. Beba traži jesti kad je gladna i zaista joj ne treba nametati neki vanjski ritam. I odrasli ljudi imaju različit ritam gladi, neki su gladni češće a jedu manje, neki su gladni rjeđe, i pojedu više, neki, kao ja user posted image mogu uvijek. Najbolji način ishrane je onda kad si gladan i koliko si gladan, i to naročito važi za djecu koja imaju izrazito dobar osjećaj za glad i sitost. Beba i dijete se nikad svjesno neće izgladnjavati ni prejedati.

Tromjesečna beba koja doji i nakon toga pravi razmak od 1,5-2 sata nije gladna i dovoljno je jela tokom podoja, makar taj podoj trajao i 3 minute. Tromjesečna beba je već dovoljno jaka da za 5 minuta efikasno posiše onoliko koliko joj je dovoljno da utoli glad i žeđ.

Sad ću opet pitanja user posted image , što se tiće njegovog, po tvojoj ocjeni čestog buđenja:

- da li je to njegovo uobičajeno ponašanje ili se to nešto pojavilo u zadnje vrijeme?
- kad dojiš noću, da li ti ustaješ, dojiš bebu pa je vraćaš u krevetić, ili beba spava sa tobom?
- da li beba ima neka ustaljena spavanja danju, kada i koliko?
- ako ne, da li nekad spava dok doji?
- opiši mi malo kako izgleda vaš uobičajeni dan.

Bebe već od 2. mjeseca počinju "trpati" rukice u usta jer kreće rast zubića i desni počinju da ih svrbe. To ne znači da će zubić narasti ubrzo (možda i hoće), ali stavljanje ručica u trećem mjesecu je normalna funkcija, i ne bi bilo dobro da beba nije sposobna da to uradi. Vrlo lako se može desiti da su bebi ruke hladne zbog toga što su često mokre. 23 stepena u kući bi se moglo smatrati i pretoplo, najbolje je mjerilo ono kako se roditelji osjećaju, bebu ne treba oblačiti više nego se roditelji oblače, u kući je konstantna temperatura i nema vjetra. A vaša beba je već pregurala onaj neki prvi period prilagođavanja na vanjski svijet.

Meni se čini da je tvoj najveći problem što se ti osjećaš umorno i preopterećeno, te da ne uspjevaš stići uraditi sve što misliš da bi trebala?
Zbog toga te pitam da li imaš neku pomoć u kući. Da li se možeš osloniti na nekoga da obavi potrebne stvari koje ti ne možeš, ili da preuzme bebu u nekom periodu dok se ti odmoriš/okupaš/ ...

Također mi se čini važnim da ti napomenem da u ovom važnom periodu, koji će zapravo jako kratko trajati majka treba da zna da je najvažnije da se posveti bebi i sebi, a svi ostali, i sve ostale obaveze mogu sačekati. Taj neki uzburkani period uspostavljanja dojenja i prilagođavanja bebe i roditelja se računa da traje u prosjeku prva tri mjeseca.

U tom trećem mjesecu se dešava i još jedan skok u razvoju, ne znam koliko si upučena u taj pojam. Možeš malo pročitati na forumu, u glavnom u tim periodima se dešavaju veće promjene u bebinom razvoju, beba naglo napreduje i fizički i psihički. U tim periodima se bebama povećava i apetit pa one traže više jesti i češće traže da doje (i ovo bi mogao biti razlog vašeg slabijeg spavanja i čestih buđenja po noći). Skokovi se najbolje prevazilaze tako da se mama posveti bebi, te je doji kad god beba traži jer je bebi dojenje i hrana i utjeha i sigurnost i način kako da savlada ono što ne zna na drugi način. Skokovi se obično dešavaju oko 3., 6. sedmice, 3., 6. mjeseca života.

Voljela bih da mi kažeš šta misliš o ovome što sam ti napisala, da li ti se nešto od odvog čini poznato i primjenjivo na vašu situaciju.
Da li bi mogla organizovati se nekako da dobiješ nešto vremena za svoj odmor, i da neko drugi odradi poslove koje ne stižeš?




_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu neica)
Neposredna veza do poruke: 783
   RE: problemi sa dojenjem...
26.10.2010 20:31:16   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: neica

da se i ja ukljucim u temu tj,potrazim zahtjev i moja beba ima 3 mjeseca,iskljucivo doji,medjutim vec dva dana mi odbija dojenje,inace,danas je bila na kontroli kod pedijatra koji kaze da ne zna razlog,da se borim,da je djete zdravo i da ima dovoljnu tezinu,protiv je dohrane...beba je teska 5 200,duga 58,ne place,samo ne jede,,osim kad zaspe ,prevarim je...savjet molim!plizz


Neice, meni ovo zvuči kao štrajk dojenja. Nije rijetka pojava, i neke bebe tako izražavaju "negodovanje" na neku promjenu u svom životu (odvajanje od majke na neki period, promjena dnevne rutine, promjena mjesta boravka ...). Kod vas bi se to moglo još i ukomponovat sa skokom u razvoju (koji sam malo opisala u postu za Dinu).

Način na koji je "varaš" da doji tokom sna je potpuno ispravan i preporučljiv. Tako najčešće najlakše ide.
Ne znam koji bi kod vas mogao biti razlog štrajka, najčešće se savjetuje da se, po mogućnosti, uzrok otkloni ili ublaži.

Stavit ću ti link na temi Štrajka KLIK pa malo pročitaj.

Javi mi svakako da li ti se išta od ovoga čini primjenjivo na vašu situaciju pa da vidimo šta ćemo dalje.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu neica)
Neposredna veza do poruke: 784
   RE: problemi sa dojenjem...
27.10.2010 9:46:01   
neica
hvala za link,nadam se da ce mi biti od neke koristi,cini mi se da je ,najvjerovatnije,stvar u zubicima,na te mi simptome najvisi lici,mada ne znam...gura sve sto stigne u usta,bali jako...iako pedijatar kaze da ne vidi nista,mada kaze da je moguce..nadam se da ce uskoro proci sta je god,iscrpljujuce je...hvala jos jednom..veliki pozzz

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 785
   RE: problemi sa dojenjem...
27.10.2010 10:52:51   
DinaD
Hvala Lejla, mnogo si me smirila, juce sam se malo posvetila forumu i citala razna iskustva i tenike majki pri dojenju. Ja sam od juce pocela da mu dajem jednu dojku, pa da podrigne, pa sacekam malo jer nece odma, pa mu dam drugu dojku koju i nastavim na sljedecem podoju.
Sama sam, imam 19 god., vjeruj mi da ne znam sta me snaslouser posted image , mama dode ali vise je ja stedim jer druga strana ceka da je pozovem da dode, sve kontam da svaka majka stigne sve oko svoje bebe i drugih obaveza, muz mi radi, ali osim sto je zabavni klaun za malog, druge stvari ne zna uraditi i bojao se prva dva mjeseca ga i uzeti, on po nesto uradi po kuci na moju molbu, ali znas i sama kako oni to odrade te mi se cini da sam mirnija ako to uradim kako treba, mada znam da grijesim u svemu ovome. Nisam ga nikada nigdje ostavljala, niko mi ga ne cuva za moje druge potrebe, ja to radim dok spava, A OKO SEBE RIJETKO DA STA I STIGNEM.
Navece spava u kreveticu, kada se probudi u polusnu, bez placa, spustim ga na krevet i doji, potom ga vracam u kreveta, pred zoru, tada ima i stolicu, presvucem ga i ostavim pored sebe spavati isti mu je razdoblje, 1,5- 2 sata. Po danu spava svaki sat po pola sata, cini mi se, ustvari i ne znam, ne pratim nekako vidim kada mu je vrijeme jer se unervozi, tada sa cuclom zaspi. Mozda bi mi i imao ko pomoci da ja dam pristup, sve misim da to ne rade druge majke vec da sve stizu same, ne znam...
Ja znam da on u sustini dobro napreduje, samo me strah u zadje vrijeme da mu taj njegov munjeviti podoj nije dovojan.
Mnogo si mi pomogla samo mi reci ovaj "novi" nacin mog podoja od juce da li da pokusam nastaviti, cini mi se da mu se stolica malo pozlatila user posted image  
Usput, ja nikada ne odmaram to sam ti i navela vec i jako sam nervozna, a o kucnoj klimi i ostalom cemo drugom prilikom, hvala ti jos jednom i samo ti meni rei kako da nastavim, a tvoj tekst je za casopisa, jako si poducena ovim i tvoj tekst smiraj vraca.
Sto se tice tih tzv skokova  pgledau na forumu, ai mi je prvo bitno sada da ovo svoje vrijeme i raspolozenje normalizujem, da li ti se mogu obratiti na pp ako mi sta treba oko drugi stvari, jako si jubazna i vaa ti na izdvojenom vremenu za mene, a vidim i za druge imas, hvala svim forumasicama koje su mi se obratile i tebi uputile, vojela bih i ja imati vremena za druzenje sa vama i zivaa i raspolozenja jer ide zima, vaja je presjediti u kuci, pusa za sviju, divne ste zaista 

(odgovor članu neica)
Neposredna veza do poruke: 786
   RE: problemi sa dojenjem...
27.10.2010 11:03:22   
samedi
Lejla Ka,da te i ja nesto pitam:

Mi ne dojimo,poceli smo odskoro sa dohranom tj.sa cvrstom hranom zbog toga sto je malena uporno odbijala flasicu,nije htjela ni da cuje za mlijeko dok je vodu i caj pila "u potocima". Ispocetka je i htjela jesti kasice,mrkvicu krompiric i ostalo ali evo sad opet ista stvar,nece mlijeko,nece cvrstu hranu(jedva joj ubacim po par kasicica koje ona ispljune a ja opet vratim u usta i tako dok ne pocne plakati). Juce je pojela pola kasice u 4h i onda vise nije htjela nista ni da okusi,povuce dva tri gutljaja mlijeka i nece vise,tako do jutros,jutros je popila 150ml mlijeka i zaspala.

Nemam vise ideja sta da radim,sta da joj dam da jede,ne cini se da nesto posebno voli jer nista ne jede s apetitom. Ja da joj ne ponudim da jede imam osjecaj da ona nikad ne bi zaplakala i trazila. Ona je jako mrsava beba ali je zdrava,normalno spava,smije se,igra se ,guguce i ostalo,samo je hranjenje problem.

MM kaze da joj ne trpam hranu nego da je pustim da ogladni,jednom sam je tako "pustila" i 5.5 sati nije trazila da jede. Strah me je,ako imas kakav savjet iako ovo nije vezano za dojenje,ja sam tu....

_____________________________

Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25
Prohodala 6.6.2011.<3
Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45

(odgovor članu neica)
Neposredna veza do poruke: 787
   RE: problemi sa dojenjem...
27.10.2010 11:04:53   
DinaD
Nisam ti odgovoria na jos jedno pitanje.
On je uvijek ovakav bio, ali mi je doktor rekao da ga uobrocim po prvom vakcinisanju i tako sam to i primjenjivala ali ne bas u zadnje vrijeme, a podoji su uvijek bili svaka dva sata uvece a dan je haotican, samo trcim da nesto odradim dok spava kada ustane presvucem ga i podojim, udovoljim, zaspi, ja opet trci negdje i tako da mu ne znam ni vrijeme spavanja po danu niti periode, dok pogedam na sat sest je pred vece, mozda otprilike ujutro do pola deset pa je budan sat, evo sada spava, odprilike svaki sat zaspi po pola sata, ali mi nemoj vjerovati user posted image , malo cu obraiti paznju pa ti sigurnije reci, on je beba koja trazi puno paznje, nee da je sam, hoce da mu se prica, guce, smije se, veseo je jako, jako rijetko place, prvi put sam mu vidjela suze na drugom vakcinisanju, kada mi srce nije puklo, kao u covjeka, kako sam ga zgrabila sa onog stola, jedva su me ubijedili da ga spustim za drugu vakcinu i ono jecanje poslije, bas ne volim vakcine... 

(odgovor članu DinaD)
Neposredna veza do poruke: 788
   RE: problemi sa dojenjem...
27.10.2010 11:10:48   
samedi
DinaD,ti si jedna hrabra mlada zena! Da ti ja odgovorim na ovo pitanje,NE,ne stizu sve majke sve same da urade! Ja sam tako poksuavala 2 mjeseca i kad nisam tad poludila necu nikad! Htjela sam i da je kuca cista,i da fino docekam goste i da se brinem o bebi i da budem raspolozena kad mm dodje s posla jer je i nnjemu tesko,ali nisam uspjela,samo sam sebe opteretila. Ja bar nisam od onih majki koje na sve stizu,jednostavno tako ne funkcionise kod mene jer kako god da ja isplaniram dan tako da sve stignem,uvijek se pojavi nesto nepredvidjeno i plan propadne. Uvijek kazem,aBd kad rodim drugo dijete sve cu drugacije,znat cu bolje...a vidjet cemo aBd! Posveti se dojenju i bebi a sve ostalo pusti. Taj period ce brzo proci,ta 3-6 mjeseca brzo prodje i zivot se vrati u neku kolotecinu. Pusti sve jer nista pobjeci nece,prasina nece pobjeci ako je ne obrises itd...

_____________________________

Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25
Prohodala 6.6.2011.<3
Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45

(odgovor članu DinaD)
Neposredna veza do poruke: 789
   RE: problemi sa dojenjem...
27.10.2010 11:12:18   
samedi
P.S. Niko od tebe i ne ocekuje da na sve stignes,svi bi trebali da imaju razumijevanja za tebe a ponajvise TI sama prema sebi!

_____________________________

Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25
Prohodala 6.6.2011.<3
Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45

(odgovor članu samedi)
Neposredna veza do poruke: 790
   RE: problemi sa dojenjem...
27.10.2010 11:50:16   
Lejla Ka
Drage žene, možete me uvijek kontaktirati na pp za šta god vam treba, kao što ću vam ja uvijek reči kad mogu i kad ne mogu pomoći!

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu samedi)
Neposredna veza do poruke: 791
   RE: problemi sa dojenjem...
27.10.2010 13:07:39   
Lejla Ka
Dino, ja ti mogu reči da si super user posted image
Ja imam 35 godina, rodila sam prvu kčerku u 29. i stvarno mislim da je mama od 19 koja već tri mjeseca njeguje zadovoljnu, isključivo dojenu bebu napravila izuzetno postignuće user posted image

Teško je bilo kome prenijeti stvari na koje čovjek nadođe godinama i iskustvom. Jer ne možeš čovjeku prenijeti osjećanja i opuštenost koja sa tim iskustvom dolaze.

Ja ću ti reči isto što i samedi, ne postoji super mama! Ni jedna mama ne može biti potpuno i kvalitetno posvećena bebi, kući, mužu gostima. Uvijek će neko negdje biti zakinut. Treba postaviti stvari po vlastitoj mjeri važnosti, tako da na prvo mjesto staviš ono za šta misliš da ne treba biti u opće zakinuto, svi slijedeći će biti po malo više zakinuti. I to tako treba da ide, jer ne možeš stići na sve da sve bude idealno.
I ti si samo normalan čovjek, koji treba sna, koji treba odmor, koji treba zadovoljstva i stvari koje te čine sretnom da bi bila dobra mama.

Nije nikakva sramota da mama misli na sebe, ni da svaki dan ostavi sebi 10-20 minuta nasamo, da uradi nešto što je opušta, što joj je zadovoljstvo, ili samo da malo isključi misli iz svakodnevnice. I ne da nije sramota, već je jako potrebno i važno. (na ovo sam nadošla iz iskustva user posted image )

Zašto je važno? Zato što sretna zadovoljena mama ima snagu i sposobnost da brine za svoju bebu i da beba bude sretna i zadovoljna.
Kad se čovjek forsira preko svojih mogućnosti, to funkcioniše neko vrijeme, i izgleda da ide, ali u nekom trenutku čovjek upadne u krizu i shvati da više ne može. I tad je vrijeme da se reorganizuje.

Tvoja je beba sretna, zadovoljna, napredna, i ima sjajnu mamu. Sa tri mjeseca je sasvim dobar trenutak da beba otkrije i sjajnog tatu user posted image
Znam ja kako to sa tatama ide, oni se u osnovi boje da će negdje nešto zeznuti, ne razumiju da su isti kao majke, nisu se ni one naučene rodile. Treba ih osloboditi, i treba ih pustiti. Eh sad, nije ni to lahko, i mame misle da tata neće znati, pa to još više otežava tati oslobađanje sa bebom.
Misliš li da biste vas dvoje mogli pokušati za početak zajedno raditi neke stvari oko bebe, da ga naučiš, i da mu pokažeš da nema se tu puno šta zeznuti. Na primjer da ga uključiš u presvlačenje pelena i oblačenje, a onda ga pustiš da to radi sam? Šta ima veze ako se pelena stavi naopačke?
Tata bi još mogao preuzeti npr. prostiranje opranog veša (MM to radi sada bolje nego prije, a prije je bila katastrofa user posted image , no kad je stigla beba ja sam prihvatila njegov način), sve stvari koje zahtjevaju izlazak (ne da ti ne trebaš izlaziti kad si u prilici, ali veće kupovine i nabavke stavi na papir i pošalji tatu). Nije nikakva sramota ni da se ruča kupovni ručak par dana u sedmici, ako ste u finansijskoj mogućnosti, a još bolje da neka nana uleti sa skuhanim da se mama rastereti.

Ja ovo sad nabacijem, ne znam koliko je primjenjivo na tvoju životnu situaciju, nastojim ti dati ideje.
Nastojim ti reči da je za zdrav i uspješan napredak tvoje bebe jako važno i tvoje psihičko i fizičko stanje i zadovoljstvo. Želim ti reči da imaš svako pravo u tih pola sata kad beba spava sjesti, pogledati seriju, pročitati magazin, ispričati se sa prijateljicom na telefon.

Jer ti jesi jako bitna za bebu, ti si joj hrana, ti si joj sigurnost, ti si joj utjeha i način da savlada ovaj burni period rasta. Zato moraš biti sebi važna ispred muža, ispred kuće, ispred veša i ručka.

A zapravo se to sve da nekako ukomponovat, kad napraviš listu prioriteta.

Jako mi je važno da mi kažeš kako ti ovo što iznosim izgleda, kako i koliko je primjenjivo za tebe.

Što se tiće bebe, ja stvarno ne vidim kod njega bilo kakve potrebe da mjenjaš nešto od prije. Ako je on zadovoljan podojem od 5 minuta i ne traži više, nema potrebe da ga tjeraš. Ako ti želiš provjeriti da li bi možda htio poslije pauze još, ja bih ti ipak savjetovala da ponudiš opet istu dojku, da je isprazni do kraja. Jedino pouzdano mjerilo o tome da li beba dovoljno jede će biti slijedeća kontrola i vaganje. A želim ti reči da kako beba raste, tako se i dobivanje na težini usporava, i ne dobijaju djeca više one silne grame sa početka.
Vjeruj mi, po svemu što pišeš on je jedna sretna, vesela i zadovoljna beba.

Šta misliš o tome da kad beba zatraži prvi podoj u noći, ti ga premjestiš pored sebe i pustiš ga da doji i spava tu, a da i ti pokušaš spavati dok on doji (ako te je strah, dovoljan je neki mali jastučić između vas da ti neda da se prebaciš na bebu)?
Ovo bi ti obezbjedilo potreban noćni san i odmor. Možda bi i beba počela praviti duže periode sna ako bi te osjećala pored sebe.

Na ovo bi ti svako u okruženju rekao da ćeš razmaziti djete, i da ćeš ga navići, te da ga nećeš više moći odvići od te navike. A to jednostavno nije istina! Važan je tvoj i bebin kvalitetan san. Naravno, ovo možda i ne bude idealno rješenje, neke bebe ne vole spavati u društvu.

Ja odužila, javi mi se svakako sa svojim razmišljanjima o mojim prijedlozima.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 792
   RE: problemi sa dojenjem...
27.10.2010 15:15:17   
iv@ncica
evo  draga  sve  ti  je  detaljno  i  na  dugacko  lejla  objasnila...mlaa  si i  ucis..kao  sto  smo  sve  mi..alči  evo i  meni  ispocetka  se  sve  cinilo  nemoguce stici..i  da uz  bebu  budem  ona  stara  ja,  kuca  cista,  ja  fina, gosti docekani,  na  poslu  sve  odrađeno  i  sve  da  funkcionira..ali  sad  u  sve  to  treba  ugurat  jednu  bebaru  koje  nista  nije  briga,  a trazi  potpunu paznju  hehehe,  evo  mi ni  danas  bolje  ne  spavamo i  zivahni  smo......ali nakon  nekog  vremena  covjek  se  uhoda  i sve  stigne..sad  vec  kod  nas  funkcionira  moj  i mm  posao..kuca...vrtic..gosti...sve  ostale  kucne  obaveze  i  rodbinske...te  malo  i  za  sebe...ali  i  mm  sudjeluje  u  svemu  sto  se  tice  bebare...presvuce,  nahrani, igra  se..cuva..seta..uspava...naravno  ispocetka  je sve  to bilo  katastrofa,,,,ali i oni  se  moraju  uvjezbati..pa  pomogne  i  oko  kuce...danas  sve zajedno radimo  i  kako  ko  od  posla  stize..ne  brini  sve  se  uhoda...a  sto  se tice  dojenja,    bebac  sto  je  veci  sve  jace   i  brze  doji...vremenom  dođe  na  svega  4-5  minuta...moj  ti je  bebac  tako  dojio  od  nekih  3,5-4  mjeseca  sve  do 13  mjeseci  kad  smo  i  prestali,  samo  mu  daji  cesto  da  doji  i  ponudi  istu  dojku  iz  proslčog  podoja....a  cim  napreduje,  piski  i kaki onda sve  to  funkcionira...sto  manje  stresa  i  nervoze  i  odmori  malo  cim  mognes...vjeruj  mi  jer  sam i  sama  bila  pre nervozna  i napeta  , a to  jako  utice na sam  podoj  i  otpustanje  mlijeka.... sve  ce  biti  ok..sretno ;)))

_____________________________

Andrej-06.04.2009 ♥❤♥❤♥

Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 793
   RE: problemi sa dojenjem...
27.10.2010 15:48:05   
Lejla Ka
Dino previdjela sam ovaj detalj "zelenkaste" stolice i ono što si rekla da se stolica "malo pozlatila".

Zelenkasta stolica bi meni, za vas u trećem mjesecu života bila simptom ili toga da si ti jela nešto zeleno (špinat, blitvu ...) ili skoka u razvoju.
Kod beba od 3 mjeseca zelenkasta stolica ne predstavlja simptom gladi! Ne brini zbog boje stolice!


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu iv@ncica)
Neposredna veza do poruke: 794
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 12:06:59   
DinaD
Boze dragi kako sam zahvalna sto postoji ova stranica i sto postoje na njoj tako divne zene koje ti vrate snagu i pohvale te za nesto za sto si mislila da je tvoj neuspjeh i vrate ti zelju za novim jutrom (mrzila sam ga jer ustajem umorna, a treba se drzati cijeli dan)i nocu (mrzila sam je jer sam umorna a treba mi se buditi svaka dva sata).
Lejla tebi posebno hvala mnogo sam naucila od tebe iz samo tri teksta posvecena meni, istina je da iskustvo u godinama cini zenu i kreativnijom i samopouzdanijom, ai ja sam stvarno voljna i zrela da ucim jer sam ovaj zivot i birala ovakav, udala sam se iz lude ljubavi, ali oko mene nema sada niko ko je vec majka da mi bilo koji savjet da, imam jetrvu za koju sam ja balavica, mislim tako se ponasa, pa je ne bih nista zapitkivala.
Ja imam i drugih pitanja pa cu se obratiti Lejli na pp ili na temu bebe od 0-1?
Samedi upravu si kada kazes da sam se trudila da na svaKom polju budem super i gosti i rucak i beba i na kraju pukla i potrazila pomo od vas, hvala i ivancici na podrsci, danas se mnogo bolje osjecam, poslusala sam Lejlin savjet i odspavala juce sa njim u poslijepodnevnim satima. Odmah sam osjecala da imam vise mlijeka i da nekako bolje doji. Za sve tvoje savjete nemam rijei zaista, dala si mi jako puno ideja i pocecu ih primjenjivati pogotovo sa mm jer stvarno me nervira kad bio sta uradi sto samo zamrlja i vise mi posla napravi nego da sam ja to sama odradila i zato sam uvijek se ja prihvatala toga osim kupovine, ja nisam isa nigdje on spisak i u kupovinu i zove miion puta ukoliko nema artikla koji sam napisaa pa sta u za zamjenu itd.
Jako se trudim da kvalitetno jedem cak sam se i ugojila poslije ceteresnice, koiko je dovoljno da ja jedem i pijem i moze li vodan i za koliko vremena se to "pretvori" u mlijeko, cveku pijem i pocea sam papriku obzirom da su prosi ti grcevi mada i nije ni imao.
I jos nesto... kada ga dojim lezi pored mene i ja sam naslonjena na lakat jedne ili druge ruke uzasno me bole i leda i ramena i gava a laktovi ziva rana, blago receno, sjedenje mi je bezuspjesno, nemam se gdje nasloniti i jos mi je goreuser posted image
Ukoliko ja krsim nesto od pravila foruma i doticem se tema koje nisu vezane za naslov, izvinjavam se unaprijed i molim za upozorenje i usmjerenje na pravu temu.
Sinoc je malo bolje spavao u prvom intervalu od pola 9 do pola 12 valjda mu je podoj bio cijeli dan kvalitetan pa je produzio i kasnije opet na dva sata
Hvala Leki jos jednom, mnogo ti hvala, sve je bilo jako, jako korisno i puno ideja, samo da sve to sada primjenim, sada se bas osjecam kao VELIKA MAMAuser posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 795
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 12:14:26   
DinaD
Samo jos da odgovorim i kazem da si opet Lejla u pravu kada smatram podrsku mm nedovoljnom i beskorisnom, bojim se kako ce ga uzeti i stalno za njim idem i pazi ovo i pazi ono i jos mu veci strah stavjam u kosti jer ni on ni ja nismo imali iskusva prije sa malim bebama u okruzenju, on ga nije smio uzeti do dva mjeseca, sada kao uci ali redovno se mali izbljuca kada ga on uzme i onda to mene nervira

(odgovor članu DinaD)
Neposredna veza do poruke: 796
   [Obrisana poruka]
28.10.2010 12:27:34   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu DinaD)
  Neposredna veza do poruke: 797
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 12:33:19   
Lejla Ka
Ovdje imamo temu o prehrani dojilja KLIK

Princip je da jedeš koliko si gladna, piješ koliko si žedna. Jedeš kao što bi željela da se hrani tvoja beba, što zdravije, što raznovrsnije, uz pokoje vlastito zadovoljsvo user posted image Mlijeko se neće prosiriti od limunade, beba neće dobiti grčeve od graha, slobodno možeš jesti med ...
Kad pojedeš nešto, od prilike za 3-5 sati bi se mogle pojaviti neke smetnje kod bebe, ako joj ta namirnica smeta. Smetnje budu u vidu vjetrića, napinjanja, nervoze, rijetko osipa. Ti pojedi ono što želiš u nekoj umjerenoj količini, i ako ne primjetiš smetnje nastavljaš sa normalnom konzumacijom.
Neke namirnice mogu uzrokovati neke neproblematične promjene, npr. zelje, blitva znaju dati zelenkastu stolicu kod bebe unutar 24 sata od konzumacije, cvekla zna obojiti urin u crveno (i mamin i bebin), kiselo povrće iz salate može uzrokovati kiseliju stolicu koja izazove crvenilo na guzi. A sve ovo i ne mora biti, kako koje dijete (i kako koja mama user posted image ).

U kojem god položaju dojiš okruži i podupiri se jastucima, tako da oni prodržavaju i tebe i bebu, a da se ti možeš opustiti u tom položaju maksimalno.

Ne valja puno ni hvaliti, da se čovjek ne urekne user posted image , ali stvarno mislim da radiš odličan posao user posted image


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu DinaD)
Neposredna veza do poruke: 798
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 12:39:33   
sheri
IZVORNA PORUKA: DinaD

Boze dragi kako sam zahvalna sto postoji ova stranica i sto postoje na njoj tako divne zene koje ti vrate snagu i pohvale te za nesto za sto si mislila da je tvoj neuspjeh i vrate ti zelju za novim jutrom (mrzila sam ga jer ustajem umorna, a treba se drzati cijeli dan)i nocu (mrzila sam je jer sam umorna a treba mi se buditi svaka dva sata).
Lejla tebi posebno hvala mnogo sam naucila od tebe iz samo tri teksta posvecena meni, istina je da iskustvo u godinama cini zenu i kreativnijom i samopouzdanijom, ai ja sam stvarno voljna i zrela da ucim jer sam ovaj zivot i birala ovakav, udala sam se iz lude ljubavi, ali oko mene nema sada niko ko je vec majka da mi bilo koji savjet da, imam jetrvu za koju sam ja balavica, mislim tako se ponasa, pa je ne bih nista zapitkivala.
Ja imam i drugih pitanja pa cu se obratiti Lejli na pp ili na temu bebe od 0-1?
Samedi upravu si kada kazes da sam se trudila da na svaKom polju budem super i gosti i rucak i beba i na kraju pukla i potrazila pomo od vas, hvala i ivancici na podrsci, danas se mnogo bolje osjecam, poslusala sam Lejlin savjet i odspavala juce sa njim u poslijepodnevnim satima. Odmah sam osjecala da imam vise mlijeka i da nekako bolje doji. Za sve tvoje savjete nemam rijei zaista, dala si mi jako puno ideja i pocecu ih primjenjivati pogotovo sa mm jer stvarno me nervira kad bio sta uradi sto samo zamrlja i vise mi posla napravi nego da sam ja to sama odradila i zato sam uvijek se ja prihvatala toga osim kupovine, ja nisam isa nigdje on spisak i u kupovinu i zove miion puta ukoliko nema artikla koji sam napisaa pa sta u za zamjenu itd.
Jako se trudim da kvalitetno jedem cak sam se i ugojila poslije ceteresnice, koiko je dovoljno da ja jedem i pijem i moze li vodan i za koliko vremena se to "pretvori" u mlijeko, cveku pijem i pocea sam papriku obzirom da su prosi ti grcevi mada i nije ni imao.
I jos nesto... kada ga dojim lezi pored mene i ja sam naslonjena na lakat jedne ili druge ruke uzasno me bole i leda i ramena i gava a laktovi ziva rana, blago receno, sjedenje mi je bezuspjesno, nemam se gdje nasloniti i jos mi je goreuser posted image
Ukoliko ja krsim nesto od pravila foruma i doticem se tema koje nisu vezane za naslov, izvinjavam se unaprijed i molim za upozorenje i usmjerenje na pravu temu.
Sinoc je malo bolje spavao u prvom intervalu od pola 9 do pola 12 valjda mu je podoj bio cijeli dan kvalitetan pa je produzio i kasnije opet na dva sata
Hvala Leki jos jednom, mnogo ti hvala, sve je bilo jako, jako korisno i puno ideja, samo da sve to sada primjenim, sada se bas osjecam kao VELIKA MAMAuser posted image

ti i jesi velika mama!user posted image user posted image user posted image user posted image uzivaj i cuvaj sebe.


_____________________________

Nora-21.06.2009. :)

(odgovor članu DinaD)
Neposredna veza do poruke: 799
   RE: problemi sa dojenjem...
28.10.2010 12:43:52   
Lejla Ka
Moj muž i poslije 10 godina braka, 2 djeteta i milion samostalnih kupovina zove ako negdje zapne user posted image

Dino, samo polako, nije se lako opustiti. Bebi se ništa loše neće desiti sa tatom, pobjegni u WC na 5-10 minuta i pusti ih same. I tatu da se snađe, i ti da ne gledaš user posted image .
Nauči da prihvataš "kreativni nered" koji beba unese u život, i umjesto da te nervira što je tata zbog jednog posla napravio tri, ti mu reci da je super odradio posao, pa ga zamoli da ti pomogne i oko onih novih koji su se izrodili. Ma sve se to uči, sa 19, 29 ili 39, svejedno. Samo vi mlađi bolje i brže pamtite user posted image


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 800
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  30 31 [32] 33 34   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  30 31 [32] 33 34   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *