|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako bebe učimo ljubavi

Uredništvo Ringeraja.ba, 22.3.2016
Bebama je najvažnije da se u prvoj godini vežu uz barem jednu odraslu osobu koja im osigurava ljubav i brigu.
Ključne riječi:

image
/11


Ova prva temeljna emocionalna privrženost je osnova za sve kasnije odnose s ljudima, temelj je njihove sreće i uspješnosti u ljubavnim, prijateljskim, obiteljskim i poslovnim odnosima. A da biste ste to postigli trebate samo svoje ruke i puno ljubavi.

Evo i nekoliko savjeta kako ćete to postići:

1.Navečer prije spavanja uvijek pjevajte istu pjesmu vašoj bebi, ljujajte ju lagano, nježno joj mazite trbuščić.

2. Uzmite odmah bebu kad zaplače, pokušajte otkriti uzrok. Je li gladna? Mokra? Je li joj vruće? Dosadno? Ako je utješite kad plače, beba shvaća da ima smisla komunicirati i glasati se i da je uz nju netko kome je stalo o tko je shvaća.

3. Nježno pomičite bebine ruke i noge. Nježno je škakljajte ispod brade ili po trbuščiću. Kad počne micati glavu, lezite na pod, stavite je na svoje grudi. Dopustite joj da vas uhvati za nos i kosu. Pričajte se bebom, imenujte ono što dodiruje.

4. Mazite bebu i pjevajte s njom. Držite je u naručju ili krilu s glavom na koljenima. Vodite računa o tome da je bebina glava dobro pridržana i zaštićena.

5.  Plešite lagano po sobi s bebom u naručju.

6. Sve ove aktivnosti – dok beba osjeća vaš dodir, čuje vaš glas, i uživa u ugodnoj tjelesnoj bliskosti – pomažu joj da razvija osjećaj povjerenja i privrženosti.

Najvažnije je pružanje ljubavi u ranom djetinjstvu

Rano djetinjstvo je najkritičnije i najranjivije razdoblje u razvoju svakog djeteta. Istraživanja su pokazala da se u prvih nekoliko godina života stvaraju temelji za djetetov emocionalni i intelektualni razvoj. Djeca koja ne dobiju ljubav i njegu, vjerojatno će u razvoju, kao i u odrasloj dobi imati emocionalne poteškoće, ma koliko se trudili da kasnije nadoknadite izgubljeno.

Uloga roditelja u ovom razdoblju neizmjerno je važna. Svako je dijete rođeno s jedinstvenim biološkim naslijeđem, ali to ne znači da je njegova budućnos predodređena. Način na koji roditelj brine o djetetu ima značajan utjecaj na razvoj djetetea. Djeca nisu samo proizvod genetskog nasljeđa, već se i mnoge biološki određene osobine iskazuju ovisno o nizu događaja i utjecaja iz djetetove okoloine, uključujući one u stanicama, tijelu i socijalnom okruženju. Priroda s jedne strane i odgoj s druge srane tako djeluju zajedno.

Unatoč dokazima o važnosti ranih godina, neka istraživanja upućuju na to da su kasnija iskustva jednako važna u oblikovanju djetetove ličnosti te da vršnjaci, a ne roditelji, imaju najveći utjecaj. No, iako su odnosi s vršnjacima važni, oni se grade na temelju odnosa koji je dijete izgradilo s roditelijma. Djeca koja nisu imala njegujuće odrasle koji su se adekvatno brinuli o njima, imaju problema već i sa stvaranjem prijateljstava, a kamoli s razrješavanjem poteškoća i sukoba.

 

Usklađenost majke i djeteta

 

Već u dobi od 6 mjeseci majčina usklađenost s dojenčetom počinje ga učiti koja su emocionalna stanja prihvatljiva za druge ljude. Majčini strahovi, želje, osjećaj srama i vlastite fantazije postaju važne te određuju koji aspekti djetetove ličnosti će se poticati i razvijati, a koji će se potiskivati i nestati.

Majka koja odobrava i potiče samo određeni dio djetetovog unutarnjeg života – koja vrednuje, primjerice, samo njegovu pobuđenost, angažman i aktiviranost, a ne i pasivnost, ili koja obraća pažnju na dijete samo kad se ono osjeća loše, a ne i kad se osjeća dobro – pokazuje djetetu koji dio sebe „treba“ pokazivati u međuljudskim odnosima. Svojim ponašanjem i reakcijama mu također pokazuje da ga razumije ili ne razumije te je li sigurno svoje osjećaje dijeliti s drugima.

Usklađenost majke i djetetea odnosno stupanj u kojem majka zadovoljava dječje potrebe smatr ase osnovoma za sve aspekte psihološkog razvoja djeteta te utječe na vrstu privrženosti koju dijete razvija prema majci.

Zapamtite: Sve što činite ostat će zapisano duboko u dječjem mozgu i ono će po tome definirati svijet i ljude koji ga okružuju.

 

 

Iz knjige „Odgajam li dobro svoje dijete“ Gordana Buljan Flander, Ana Karlović

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Zvijezda baby kalendara za 2019 - JUNI
Dragi ringerajci, predstavljamo vam junsku zvijezdu za „Zvijezda baby kalendara za 2019“!
4
Koliko sna je potrebno bebi? - Tablica spa...
Stručnjaci su napravili tablicu spavanja koja pokazuje koliko je prosječnim bebama potrebno sna, ali budite bez brige uk...
4
Rast zubi
Što su mliječni zubi i kada se pojavljuju? Najčešće se prvi zubić pojavi kada beba napuni šest mjeseci.
4






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *