|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Redovna vakcinacija djece u toku pandemije

Vakcine.ba, 23.4.2021
Pedijatri pozivaju roditelje da nastave djecu dovoditi na vakcinaciju

image
Freepik
/11


 

Pandemija COVID-19 je poremetila naše živote na mnogo načina i možda više nego što shvatamo. Redovna vakcinacija dece je zastala i proces je bio poremećen. Roditelji se i sada boje dovesti djecu na vakcinu, iz straha da se ne zaraze. Međutim, dobra organizacija može ovo spriječiti i zapravo je mala šansa da se neko zarazi na odjelu pedijatrije. Zato molimo roditelje da nastave s imunizacijom djece protiv veoma opasnih bolesti.


Redovna vakcinacija ne smije stati – riječ pedijatara

U današnje vrijeme svi živimo u velikom strahu od pandemije koronavirusa SARS-CoV-2. Dok smo svi zaokupljeni pridržavajući se higijensko-epidemioloških mjera i čekajući masovnu vakcinaciju, ne smijemo zaboraviti na zdravlje i prevenciju bolesti naše djece. A jedina uspješna prevencija bolesti je redovna vakcinacija.”, piše za Vakcine.ba pedijatrica dr.Belma Krdžalić Zečević iz JUDZ Sarajevo (Vrazova).

Ona napominje da svi pedijatri u svojim Domovima zdravlja  svakodnevno provode proces redovne vakcinacije djece, te da se taj proces ne bi smio prekinuti. “Pored ove pandemije koja nam se dešava, svakako nam ne bi trebala još jedna epidemija morbila ili drugih bolesti, a koje se mogu spriječiti vakcinacijom. Stoga vas najljubaznije molimo da se pridržavate Kalendara vakcinacije i dovodite redovno svoju djecu  na vakcinaciju, kako bi ih zaštitili od vakcinopreventabilnih bolesti. To je za dobrobit  naše djece i njihovog zdravlja, i najsigurniji način zaštite od bolesti.“, dodaje dr. Krdžalić-Zečević.

I pedijatar dr. Slaven Krajina iz Doboja smatra kako je izuzetno važno nastaviti proces redovne imunizacije. Roditelji ne bi trebali odugovlačiti redovnu imunizaciju dječice po Kalendaru zbog straha od COVID-19. Ako se zapostavi redovna vakcinacija, moglo bi doći do pojave epidemija drugih bolesti, poput morbila.

“Svjesni rizika od pada procijepljenosti od zaraznih bolesti kao što su morbile koja je prethodnih godina bila aktuelna u našoj zemlji, tokom protekle godine slijedeći uputstva IJZ RS-a pozivali smo roditelje djece koja ispunjavaju uslove za vakcinaciju, odnosno revakcinaciju MRP vakcinom i uspjeli ispuniti prethodno zacrtani plan.”, govori Krajina o naporima koje su pedijatri proveli kako bismo izbjegli još jednu paralelnu epidemiju.


Aplikacija “Moj kalendar imunizacije” i nadoknada vakcina

Ukoliko vam je teško pratiti Kalendar vakcinacije, imate mogućnost da skinete aplikaciju Moj Kalendar imunizacije (linkovi za skidanje na Google Play i Applestore su ponuđeni na datom tekstu u nazivu aplikacija).

Ukoliko ste zbog vanredne situacije zakasnili s nekom od vakcina iz redovnog programa i propustili ih, moguće je nadoknaditi. Ovdje možete pročitati ponešto o nadoknadi vakcina, a svakako se konsultujte sa svojim pedijatrom kako da se to nadoknadi i da vam se napravi plan. 

 


Redovna vakcinacija djece je način prevencije niza bolesti i mehanizam sprječavanja paralelnih epidemija.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2
Sa bebom kod kuće
Porod je iza vas i vrijeme je da se naviknete na novi život sa svojom bebom. Pobrinite se za dobru prehranu i što više o...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *