Da vam se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sljedećim higijenskim postupcima...
Stomačni problemi su često posljedica nepravilne pripreme hrane na piknicima, gdje se hrana priprema u improviziranim uvjetima, po vrućini, obično bez tekuće pitke vode, bez hladnjaka, odgovarajućih radnih površina i kuhinjskog pribora.
Zato priprema hrane mora biti jednostavna i na licu mjesta, a po završenoj pripremi je treba što prije pojesti. Najopasnije je premalo pečeno meso i miješanje pečenog sa sirovim mesom i ostalom hranom.
Da vam se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sljedećim higijenskim postupcima:
- za transport hrane upotrebljavajte torbe za hlađenje, otvarajte ih samo onda kada nešto uzimate, neka stoje u hladu
- pripremljeno meso, salate i brzo pokvarljive namirnice moramo imati u torbama za hlađenje sve do serviranja
- morate imati dovoljno pitke vode za pranje ruku, pribora, namirnica, radnih površina (ako ih nemate dovoljno na mjestu piknika, morate ih ponijeti sa sobom)
- voće i povrće očistimo kod kuće
- u toku pečenja treba sav kuhinjski pribor i radnu površinu više puta očistiti, po mogućnosti nekim sredstvom za čišćenje, saprati čistom vodom i obrisati papirnim ubrusom
- pazimo na higijenu ruku – operimo ih prije nego što počnemo pripremati hranu i obavezno poslije svakog dodira sa sirovim mesom
- ne smijemo upotrebljavati istu posudu za sirovo i pečeno meso
- za sirovo i pečeno meso moramo upotrebljavati različit pribor
- prije pečenja moramo roštilj dobro očistiti i zagrijati
- meso mora biti dobro pečeno, ne smije biti roza ili krvavo. Visoka temperatura uništi bakterije kao što su salmonela i druge bakterije koje su krive za većinu trovanja hranom, a posljedica su nedovoljne toplotne obrade (kuhanje, pečenje na preniskim temperaturama)
- ne jedite umake i marinade u kojima je bilo sirovo meso
- svu hranu treba pokriti da se spriječi eventualna nečistoća
- kada je hrana pripremljena, što prije je pojedite. Toplu hranu čuvajte na barem 60°C
- ako smo hranu više od dva sata čuvali na temperaturi od 4°do 60°C, moramo je baciti.
Dobar tek!
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Kengur njega: Benefiti kontakta kože na kožu
Čin rođenja je trenutak kada od jednog tijela postanu dva. Može biti veoma bolan i traumatičan za bebu koja se iz tople ...
11
Ne stavljajte zaštitne maske bebi!
Stručnjaci ističu da je upotreba maske za bebe izuzetno opasna i savjetuju roditelje da je uopće ne koriste (za bebe). Z...
3
Muzika pomaže bebama da progovore
Muzika pomaže bebama da progovore, pokazala je studija američkih naučnika koji su pratili ponašanje beba u igri muzičkim...
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2