Da vam se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sljedećim higijenskim postupcima...
Stomačni problemi su često posljedica nepravilne pripreme hrane na piknicima, gdje se hrana priprema u improviziranim uvjetima, po vrućini, obično bez tekuće pitke vode, bez hladnjaka, odgovarajućih radnih površina i kuhinjskog pribora.
Zato priprema hrane mora biti jednostavna i na licu mjesta, a po završenoj pripremi je treba što prije pojesti. Najopasnije je premalo pečeno meso i miješanje pečenog sa sirovim mesom i ostalom hranom.
Da vam se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sljedećim higijenskim postupcima:
- za transport hrane upotrebljavajte torbe za hlađenje, otvarajte ih samo onda kada nešto uzimate, neka stoje u hladu
- pripremljeno meso, salate i brzo pokvarljive namirnice moramo imati u torbama za hlađenje sve do serviranja
- morate imati dovoljno pitke vode za pranje ruku, pribora, namirnica, radnih površina (ako ih nemate dovoljno na mjestu piknika, morate ih ponijeti sa sobom)
- voće i povrće očistimo kod kuće
- u toku pečenja treba sav kuhinjski pribor i radnu površinu više puta očistiti, po mogućnosti nekim sredstvom za čišćenje, saprati čistom vodom i obrisati papirnim ubrusom
- pazimo na higijenu ruku – operimo ih prije nego što počnemo pripremati hranu i obavezno poslije svakog dodira sa sirovim mesom
- ne smijemo upotrebljavati istu posudu za sirovo i pečeno meso
- za sirovo i pečeno meso moramo upotrebljavati različit pribor
- prije pečenja moramo roštilj dobro očistiti i zagrijati
- meso mora biti dobro pečeno, ne smije biti roza ili krvavo. Visoka temperatura uništi bakterije kao što su salmonela i druge bakterije koje su krive za većinu trovanja hranom, a posljedica su nedovoljne toplotne obrade (kuhanje, pečenje na preniskim temperaturama)
- ne jedite umake i marinade u kojima je bilo sirovo meso
- svu hranu treba pokriti da se spriječi eventualna nečistoća
- kada je hrana pripremljena, što prije je pojedite. Toplu hranu čuvajte na barem 60°C
- ako smo hranu više od dva sata čuvali na temperaturi od 4°do 60°C, moramo je baciti.
Dobar tek!
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2
Sa bebom kod kuće
Porod je iza vas i vrijeme je da se naviknete na novi život sa svojom bebom. Pobrinite se za dobru prehranu i što više o...
2