|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?

Sigurna priprema hrane na piknicima

Uredništvo Ringeraja.net, 4.5.2010
Da vam se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sljedećim higijenskim postupcima...
Ključne riječi:

image
/11



Stomačni problemi su često posljedica nepravilne pripreme hrane na piknicima, gdje se hrana priprema u improviziranim uvjetima, po vrućini, obično bez tekuće pitke vode, bez hladnjaka, odgovarajućih radnih površina i kuhinjskog pribora.

Zato priprema hrane mora biti jednostavna i na licu mjesta, a po završenoj pripremi je treba što prije pojesti. Najopasnije je premalo pečeno meso i miješanje pečenog sa sirovim mesom i ostalom hranom.

Da vam se prijatno druženje ne bi loše završilo, trebate voditi računa o sljedećim higijenskim postupcima:

- za transport hrane upotrebljavajte torbe za hlađenje, otvarajte ih samo onda kada nešto uzimate, neka stoje u hladu
- pripremljeno meso, salate i brzo pokvarljive namirnice moramo imati u torbama za hlađenje sve do serviranja
- morate imati dovoljno pitke vode za pranje ruku, pribora, namirnica, radnih površina (ako ih nemate dovoljno na mjestu piknika, morate ih ponijeti sa sobom)
- voće i povrće očistimo kod kuće
- u toku pečenja treba sav kuhinjski pribor i radnu površinu više puta očistiti, po mogućnosti nekim sredstvom za čišćenje, saprati čistom vodom i obrisati papirnim ubrusom
- pazimo na higijenu ruku – operimo ih prije nego što počnemo pripremati hranu i obavezno poslije svakog dodira sa sirovim mesom
- ne smijemo upotrebljavati istu posudu za sirovo i pečeno meso
- za sirovo i pečeno meso moramo upotrebljavati različit pribor
- prije pečenja moramo roštilj dobro očistiti i zagrijati
- meso mora biti dobro pečeno, ne smije biti roza ili krvavo. Visoka temperatura uništi bakterije kao što su salmonela i druge bakterije koje su krive za većinu trovanja hranom, a posljedica su nedovoljne toplotne obrade (kuhanje, pečenje na preniskim temperaturama)
- ne jedite umake i marinade u kojima je bilo sirovo meso
- svu hranu treba pokriti da se spriječi eventualna nečistoća
- kada je hrana pripremljena, što prije je pojedite. Toplu hranu čuvajte na barem 60°C
- ako smo hranu više od dva sata čuvali na temperaturi od 4°do 60°C, moramo je baciti.

Dobar tek!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolovi u stomaku i stomačni problemi
Vodić kroz bolove u stomaku i stomačne probleme
5
Majčin glas smanjuje bol bebe na intenzivn...
Da bi utvrdili koliki je značaj prisustva roditelja u smanjenju bola istraživači su koristili profil bola prijevremeno r...
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Anketa

Strucna sprema
teacher75

Koja je vasa strucna sprema?

SSS (37%)

VŠS (9%)

VSS (43%)

Magistrat (7%)

Doktorat (3%)

Nesto drugo (1%)


Broj svih glasova: 272

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *