|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  331 332 [333] 334 335   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Bebe od 1 - 2 godine
21.3.2011 12:28:05   
Hannica
Moja Hana ima 19,5 mjeseci i slabo prica.Ja nisam nesto zabrinuta.user posted image Zna reci mama,baba i jos nekih sitnica da ne nabrajam sve.Mislim da je to dovoljno,dijete je malo lijeno za pricanje i to je to.Uglavnom sve razumije i ponekad ponovi nesto  sto mi kazemo.
Eh,sad da nikad nista nije rekla mozda bi se i zabrinula,ali ovako zaista nisam.user posted image

"Ako se ikada budeš konsultovao sa svojim egom, postupi suprotno od onog što ti kaže taj pokvarenjak."

(odgovor članu sheri)
Neposredna veza do poruke: 8301
21.3.2011 12:29:08   
Malenaoduvijek
moja D ima skoro 14 mj, ona ima 5 rijeci i milion nekih brbljajucih "rijeci" ako se tako mogu nazvati ne vidim razlog za logopedom...

svako od nas ima svoj stav, ne znam zasto te to ljuti

ali ima 5 rijeci

a imas djece koja su sa 18 mjeseci jos na slogovima i nema nijedne rijeci sa konkretnim znacenjem.

a ljuti me kada cujem otidji kod pedijatra i reci za taj problem nasmijace ti se
meni je to van pameti kada neko da takav savjet, izvinite ali to je po meni van pameti da se on meni smije

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu mama2009)
Neposredna veza do poruke: 8302
21.3.2011 12:32:55   
Anoniman
Kod mene Ana tacno kako je sluh isao na bolje pocela je i pricati. Sad sa 13,5mjeseci sastavi i po koju recenicu, npr juce ja njoj govorim mirna i prstom joj prijetim dok je presvlacim i ona meni fino prst i ponavlja mirna, sa cistim R slovom, onda sinoc uzela krpu i nesto kao brise i mm joj govori mani se te krpe, ostavi krpu kad budes trebala neces, a ona ponavlja krpa...meni srce puno ne sto je ona rekla krpa ili mirna, vec sto mi je to pokazatelj da moje dijete cuje i razumije sta mi pricamo.

Lady nema suza, sad treba da su radosnice, hvala Bogu sad je sve ok...Ljubimo te user posted image

(odgovor članu Malenaoduvijek)
  Neposredna veza do poruke: 8303
21.3.2011 12:34:09   
Lady26
Mene je moja mama najvise bacala u crnjak....
Ja i brat smo rodjendan oboje docekali na nogama (i Lana je) ali smo oboje znali po pjesmicu "izrecitovati" za svoj 1. rodjendan pa kolika god ona bila.... user posted image ne lazem....a od mog rodjaka curica je 6mj starija od lane i ovo sto Lana zna pricati sada ona je uveliko do godine govorila....ali evo hB svaki dan po nesto novo kaze i smijesna je user posted image ...

Naravno, hvala Bogu....i dr.... user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio Lady26 -- 21.3.2011 12:35:10 >

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

Neposredna veza do poruke: 8304
21.3.2011 12:35:14   
Malenaoduvijek
nema potrebe da se iko nalazi ovdje prozvan ni da se ljuti ja sam samo rekla svoje iskustvo

a svako ima pravo da radi kako hoce

ja radim na svoj nacin za koji mislim da je najbolji kao i svaka druga majka

mene kada neko pita za savjet ja cu ga dati pa neka radi opet kako mislim

ja sam samo pricala o tome koliko je nas svijet jos uvijek " zaostao " za zapadom a Boga mi i za Hrvatskom i Srbijom  i nista drugo

Neposredna veza do poruke: 8305
21.3.2011 12:38:01   
Lady26
IZVORNA PORUKA: jelenaT

onda sinoc uzela krpu i nesto kao brise i mm joj govori mani se te krpe, ostavi krpu kad budes trebala neces, a ona ponavlja krpa...meni srce puno ne sto je ona rekla krpa ili mirna, vec sto mi je to pokazatelj da moje dijete cuje i razumije sta mi pricamo.

Moja redovno pere prozore user posted image user posted image user posted image , ujutro moramo ih posusiti jer podrose, to obicno teta kad dodje, podigne zaluzine, jer ja spremam Lanu u spavacoj sobi, i onda ona cim izadje krpu sa radijatora uzme i bise user posted image ili mi trazi trulex pa cisti malo pod malo sto user posted image user posted image

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8306
21.3.2011 12:38:26   
sheri
pa ti jesi prozvala "mame koje ....."
ja se trudim da ne dajem savjete, jer znam da ono sto bih ja svom djetetu uradila, neko ne bi ni pod razno i obrnuto. nisam se ja ni naljutila, niti zelim da se i ovdje jos svadjamo, previse je takvih tema. samo kazem da ni tebe ne treba da ljute te takve mameuser posted image

Nora-21.06.2009. :)

Neposredna veza do poruke: 8307
21.3.2011 12:42:32   
Malenaoduvijek
ja se tako ljutim kada mame za djecu koja ne pricaju kazu ma nije mu nista propricace.

kada neko trazi savjet i dobije gore napisano

to sam ja mislila

a ja ne dajem savjete ako ih neko ne trazi

(odgovor članu sheri)
Neposredna veza do poruke: 8308
21.3.2011 12:47:28   
Lady26
Hajde hajde.... user posted image   user posted image
Nema prepirke, nemojte bar na ovoj temi da bude svadje i sl....dosta je onih tema gdje se zakuha na svaki post...
Svi smo razliciti, svako ima svoje misljenje, ne treba ubjedjivati druge...svaka majka zna najbolje za svoje dijete....ako ko pita za savjet i dobit ce ga....naravno - dobit ce min 20 razlicitih savjeta...jer kazem nismo svi isti, ne reagujemo isto na odredjene situacije...

< Poruku je uredio Lady26 -- 21.3.2011 12:49:06 >

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

Neposredna veza do poruke: 8309
21.3.2011 12:48:51   
Lady26
Nego.... gdje nam je Felix?!?!

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 8310
21.3.2011 12:52:11   
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: Lady26

virila je maloprije i nema je da nije otisla dr.

i ne pada mi na pamet da se svadjam i prepirem

user posted image

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 8311
21.3.2011 12:54:49   
mama2009
IZVORNA PORUKA: MALA1994

IZVORNA PORUKA: sheri

moje dijete ima 21 mj, i ne prica jos uvijek, bar ne da ju razumijem. ali ja nisam ni needukovana, niti mislim da mi  sa djetetom nesto nije u redu. user posted image

ok to je tvoj stav i ti imas pravo da radis kako hoces jer to je tvoje dijete.

da si mene pitala za savjet na temi logoped ja bih ti rekla posavjetuj se s nekim, iako bi ti jako mnogo mama reklo nema potrebe

nije poenta u tome da ja smatram da nesto sa djetetom nije u redu ( gluho i daleko bilo), pogresno ste me razumjele nego jednostavno da ljudi koji nisu imali problema sa necim drugacije reaguju i da je kod nas generalno takvo razmisljanjeto je poenta.

pusti da vidis kako ce se razviti pa onda idi, to je ono o cemu ja pricam

Mala razumijem ja tebe potpuno tj tvoj stav, jer to je po onoj narodnom "ko se o mlijeko opece i jogurt puse"

al nekako tvj post odaje takav stav da ti iskazujes da dijete nije ok i da ga treba voditi kod dr, logopeda ili slicno.....

slazem se sa sheri, ja sam takodje obrazovana i kompetntna da kazem kad je vrijeme ili ne da vodim dijete kod adekvatne pomoci bio to dr ili logoped i smatram da dijete svako je razlicito te da ne vidim potrebu da ga vodim logopedu zato sto jos ne prica propricat ce

Princeza dosla 05.02.2010

Neposredna veza do poruke: 8312
21.3.2011 12:55:09   
sheri

virila je maloprije i nema je da nije otisla dr.

i ne pada mi na pamet da se svadjam i prepirem

user posted image

ni meni zaista. zao mi je ako je neko takav dojam stekao. user posted image
ako mi ne znamo kako je nama mamama, e onda u vraga sve

Neposredna veza do poruke: 8313
21.3.2011 13:10:48   
megi
dobar dancic

kako su mi zenice,
vidim svasta ste napisale, da se ne ponavljam sve smo majke i sve radimo kako bi nasoj djeci bilo najbolje

nadam se da ce bolesne bebare biti puno bolje, jelena bas mi je zao A sto se bori opet s turom, najbolje ponovo je odvedi nek provjere, ne bi se trebala vracati ako pije antibiotik

Sheri znaci i vi imate scenu sa prebacivanjem u krevet i kod nas je to fazon odnedavno
tako da se ja ujutro probudim na kraju kreveta visim a gospodjica se rasirila
znaci samo jos koja godina i eto skole pa ce se sve rijesitiuser posted image

mrvica nas obradovala 26.juna 2009.
seka stigla 13.aprila 2012.

(odgovor članu sheri)
Neposredna veza do poruke: 8314
21.3.2011 13:16:30   
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: mama2009

IZVORNA PORUKA: sheri

moje dijete ima 21 mj, i ne prica jos uvijek, bar ne da ju razumijem. ali ja nisam ni needukovana, niti mislim da mi  sa djetetom nesto nije u redu. user posted image

ok to je tvoj stav i ti imas pravo da radis kako hoces jer to je tvoje dijete.

da si mene pitala za savjet na temi logoped ja bih ti rekla posavjetuj se s nekim, iako bi ti jako mnogo mama reklo nema potrebe

nije poenta u tome da ja smatram da nesto sa djetetom nije u redu ( gluho i daleko bilo), pogresno ste me razumjele nego jednostavno da ljudi koji nisu imali problema sa necim drugacije reaguju i da je kod nas generalno takvo razmisljanjeto je poenta.

pusti da vidis kako ce se razviti pa onda idi, to je ono o cemu ja pricam

Mala razumijem ja tebe potpuno tj tvoj stav, jer to je po onoj narodnom "ko se o mlijeko opece i jogurt puse"

al nekako tvj post odaje takav stav da ti iskazujes da dijete nije ok i da ga treba voditi kod dr, logopeda ili slicno.....

slazem se sa sheri, ja sam takodje obrazovana i kompetntna da kazem kad je vrijeme ili ne da vodim dijete kod adekvatne pomoci bio to dr ili logoped i smatram da dijete svako je razlicito te da ne vidim potrebu da ga vodim logopedu zato sto jos ne prica propricat ce

daleko od toga da bi se ja usudila da kazem da dijete nije ok.
nisam strucna osoba da bih mogla reci da nije u redui nesto sa djetetom

nisi me shvatla ali nije ni bitno, nisi shvatila poentu moje price...

ne bih dalje jos ce se neko upecati pa ce doci do rasprave

(odgovor članu mama2009)
Neposredna veza do poruke: 8315
21.3.2011 13:16:51   
Anoniman
Imam potrebu da i ja dodam kojuuser posted image ...

Svako dijete treba pratiti od rođenja u svim područjima motorika, govor, sluh, vid, kasnije i inteligencija, ponašanje, socijalizacija, komunikacija...
kad je dijete rođeno kao neurorizično obavezne su sve ove pretrage da bi se na vrijeme radila rana rehabilitacija...e sad kod djece koja nisu rođena kao neurorizična kod kojih je sve uredu na tim prvim pregledima može se javiti stečeni poremećaj , uvijek treba pratiti svoje dijete ali ne uspoređivati sa drugom djecom, to što dijete govori par riječi nije problem i napisala sam već na temi "logoped" da majka treba da čita, da radi sa djetetom, da se širi taj fond riječi, bez tepanja i bez reagovanja na njegove/njene geste i mimiku...
i kad neko traži savjet preko foruma meni ga je vrlo teško dati jer ja ne vidim to dijete, znate vi samo koliko traje jedna opservacija da se napravi dijagnoza (najmanje godinu dana ako je uključen čitav tim stručnjaka)...čak ni testovi koje imam nisu mjerodavni koliko je važno posmatrati dijete.
Ja sam sigurna da svaka majka može uočiti da nešto nije u redu kod djeteta  jer je ona sa njim svaki dan.

(odgovor članu sheri)
  Neposredna veza do poruke: 8316
21.3.2011 13:17:01   
sheri
IZVORNA PORUKA: megi

dobar dancic

kako su mi zenice,
vidim svasta ste napisale, da se ne ponavljam sve smo majke i sve radimo kako bi nasoj djeci bilo najbolje

nadam se da ce bolesne bebare biti puno bolje, jelena bas mi je zao A sto se bori opet s turom, najbolje ponovo je odvedi nek provjere, ne bi se trebala vracati ako pije antibiotik

Sheri znaci i vi imate scenu sa prebacivanjem u krevet i kod nas je to fazon odnedavno
tako da se ja ujutro probudim na kraju kreveta visim a gospodjica se rasirila
znaci samo jos koja godina i eto skole pa ce se sve rijesitiuser posted image

eto, i meni tako rekose user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu megi)
Neposredna veza do poruke: 8317
21.3.2011 13:20:24   
Lady26
Megi user posted image

Ja sam zaboravila pisati, Lana kako je bolesna uspavljuje se samo meni u narucju user posted image user posted image user posted image user posted image ili kad ne mogu vise stavim je na noge...joj ako se navikne user posted image user posted image ...E bo'me nece...kad ozdravi moci cu je pustiti da kenjka u krevetu, pa zaspat ce...
I to jos, kad je uzmem hoce da joj pjevam, izvadi cuclu pocne mahati guzom, kukuka, tajaja, kukuka, tajaja....

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu megi)
Neposredna veza do poruke: 8318
21.3.2011 13:28:56   
Malenaoduvijek
sad sam shvatila da je ova rasprava otisla u totalno pogresnom pravcu

znaci

ja nisam rekla dame ljute roditelji koji kazu propricace nije mu nista nego kada zabrinuti roditelj kaze moje dijete ne rica bla bla dobice takav odgovor od vecine i to je ono sto me ljuti

takodje sta je kod nas totalno pogresno a to Breskva zna jer je defektolog cini mi se

kada se ustanovi da je nekom djetetu potreban tretman logopeda sa tom djecom  se ne radi do 3 godine nego se prepusta roditeljima da se igraju do tada i onda se ukljucuje u tretman.

u susjednim zemljama se puno ranije pocinje raditti sa djecom jer nije samo igra u pitanju rade oni razne vjezbe s njima

kod nas moras da platis privatno ako hoces bilo sta da zavrsis iako je i takvih ljudi jako malo koji hoce da rade sa malom djecom jer je naravno puno teze

ja necu vise nista pisati, ali sam osjetila potrebu da ovo napisem jer ste me pogresno shvatile

(odgovor članu sheri)
Neposredna veza do poruke: 8319
21.3.2011 13:30:27   
Malenaoduvijek

Megi user posted image

Ja sam zaboravila pisati, Lana kako je bolesna uspavljuje se samo meni u narucju user posted image user posted image user posted image user posted image ili kad ne mogu vise stavim je na noge...joj ako se navikne user posted image user posted image ...E bo'me nece...kad ozdravi moci cu je pustiti da kenjka u krevetu, pa zaspat ce...
I to jos, kad je uzmem hoce da joj pjevam, izvadi cuclu pocne mahati guzom, kukuka, tajaja, kukuka, tajaja....

moj luka ovako, a ovaj mali ne bi na ruke nema para nego vristi u krevetu dok na kraju ne zaspe

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 8320
21.3.2011 13:33:56   
sheri
mi se ne nosamo, niti ljuljamo na nogama, samo eto sto voli u nasem krevetu spavati. mi citamo slikovnicu, najcesce Bambi (ta joj je nesto dragauser posted image ), i zaspi. i onda gura, tuce, lakta se user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 8321
21.3.2011 13:35:59   
Lady26
Nije ni ona, sama je spavala ali evo ovih 10ak dana kako je bolesna samo mene trazi, ja hajd da nam olaksam i da brze zaspe uzimam je a ona se ubRezobrazila user posted image jos i da joj pjevam...Preksinoc, nakon 10-tog ulaska u sobu, jer se zakasljala pa zaplakala i trazila me, sljedeci put sam rekla mm idi ti ja ne mogu vise...fakat nisam mogla, udjem, podignem je, stavim na prsa ili na ruke, malo ljuljuskam, cekam da ucvrsti, pa je vratim u krevet, sto laganije se isuljam iz sobe da se ne probudi...i tako u krug do nekih 23h...onda ju je on uzeo i za 5 min kuca, hajde je ubaci u krevet user posted image ...eh mogla sam onda i ja i da je dignem....Hvala lijepo, od sada sve sama, kao i vecinom sto radim...

< Poruku je uredio Lady26 -- 21.3.2011 13:36:23 >

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

Neposredna veza do poruke: 8322
21.3.2011 13:38:51   
megi
ladyuser posted image user posted image user posted image
lana znaci koristi situaciju, ma sve ce to proci
mi smo prosli sve faze od samostalnog spavanja, pa ljuljanje na rukama, pa na nogama, pa nosanje,
sad ona legne na krevet uzme mlijeko, ja pored nje
e nakon sto popije mlijeko kao diktator naredjuje koju ce pjesmu da joj pjevam
pa to izgelda ovako pevaj medu bundu, pa ja pjevam pa ona kaze nece medu pevaj mama kukuna tatatatata, pa onda hoce neku trecu i sve tako dok ne zaspi
sta cu kad sam poslusna, e kad zaspi ja je prebacim u krevetac
nekad prespava do jutra nekad se pobudi pa hoce kod nas,
elem sad je kod moje mame i kaze mi ona da je adna neki dan istjerakla iz sobe, kaze hoce sama da zaspi i sama zaspala user posted image

Tekja da ti ne stanujes na dobrinji

mrvica nas obradovala 26.juna 2009.
seka stigla 13.aprila 2012.

(odgovor članu sheri)
Neposredna veza do poruke: 8323
21.3.2011 13:39:23   
mala86
mi imamo 18 mjeseci i ne pricamo-sva nam je prica
hvaja-hvala
buba-bumba
mama
dado-tako taju zove
de-kad nesto hoce
uho
al mi je juce fino socno reko-necuuu user posted image user posted image user posted image

ne zabrinjavam se nimalo,jer non stop sam s njim i znam sta je sa mojim djetetom

inace mi smo jednom dr spomenuli da hoda na prsticima(dok nije prohodo,drzeci se za namjestaj),odatle nas je poslala na tonu nekih pretraga(koje jos nismo zavrsili,iako je djete u medjuvremenu prohodalo i to cijelim stopalom),da bi nas druga dr poslala na vjezbice kao da se spusti,halooo

mi smo svake 2-3 sedmice isli na vjezbice,ona bi s njim vjezbala 10-tak min,pokazivala nam kako cemo mi kuci-medjutim moram priznat da nismo nijednom to radili,i kad smo dosli 3 put na te da kazem bezvezne vjezbice-sestra nam govori ja ne znam sta vi uopste radite ovdje,mali je famozan,i prestali smo s njima

sad da odem i da kazem-mali mi bas ne prica,nebi se od pretraga izvukli do 5 rodjendana koliko su detaljni,iako bi mali vjerovatno u medjuvremenu progovorio

Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima:
Da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi

moje sunce 19.09.2009 ¦ ¦

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 8324
21.3.2011 13:39:51   
Malenaoduvijek

Nije ni ona, sama je spavala ali evo ovih 10ak dana kako je bolesna samo mene trazi, ja hajd da nam olaksam i da brze zaspe uzimam je a ona se ubRezobrazila user posted image jos i da joj pjevam...Preksinoc, nakon 10-tog ulaska u sobu, jer se zakasljala pa zaplakala i trazila me, sljedeci put sam rekla mm idi ti ja ne mogu vise...fakat nisam mogla, udjem, podignem je, stavim na prsa ili na ruke, malo ljuljuskam, cekam da ucvrsti, pa je vratim u krevet, sto laganije se isuljam iz sobe da se ne probudi...i tako u krug do nekih 23h...onda ju je on uzeo i za 5 min kuca, hajde je ubaci u krevet user posted image ...eh mogla sam onda i ja i da je dignem....Hvala lijepo, od sada sve sama, kao i vecinom sto radim...

meni je poslije svake bolesti trebalo dok ovo moje veliko dijete vratim na staro, ubezobrazi se sto kazes pa fursa.

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 8325
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  331 332 [333] 334 335   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  331 332 [333] 334 335   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Mobilni telefon.
пеперутка16

Jeste li zagovornik kupovine mobilnih telefona za djecu od 2, 3, 4 godine...?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *