|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Kalendar nadohrane
8.1.2010 12:03:08   
snijeg
Danima čitam ove teme o uvođenju nadohrane, osjećam se user posted image user posted image user posted image
Drage žene mene je ovog zadatka fakat strah, a još malo i mi počinjemo.....ne znam ni kako, ni kad, ni koliko čega - užas....ehh da mi je samo dojiti još 6 mjeseci user posted image

_____________________________

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 351
   RE: Kalendar nadohrane
8.1.2010 15:32:41   
Idina mama
IZVORNA PORUKA: dafri

Idina mama fin receptić,a je li se svaki dan pravi ovako s krompirom i dodaješ li supicu od mesa kao temeljac


Svaki dan je rucak sa krompirom, povrcem i mesom ili zitaricama umjesto mesa. Nisam koristila temeljac. Ja sam dinstala nemasno meso u sasvim malo vode, dijelila u porcije i tako smrznem. Bilo je sasvim malo mesne vode od dinstanja. Povrce sam dinstala isto tako u malo vode, pa i ono pusti malo soka. Po potrebi sam onda dodavala malo obicne vode. Nisam koristila temeljac. To nakon miksanja nije supica nego kasica slicne gustoce kao kupovne kasice od mesa i povrca. Mozda malo rjedje. Ma ovo nije recept nego odnos koji mora biti u jednoj porciji.

< Poruku je uredio Idina mama -- 8.1.2010 15:37:11 >

(odgovor članu dafri)
Neposredna veza do poruke: 352
   RE: Kalendar nadohrane
8.1.2010 15:34:13   
Idina mama
IZVORNA PORUKA: Amrino RR

Meso 6x sedmicno mi je mnogo i za sasvim odraslog covjeka a kamo li za tako malu bebu user posted image .


Slazem se. Zato sam ja i napomenula da meso dajem svaki drugi dan, a izmedju zitarice proso i zob (zbog zeljeza).

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 353
   RE: Kalendar nadohrane
8.1.2010 16:02:33   
Idina mama
Ja sam usvojila preporuke, koje se temelje na najnovijim istrazivanjima. Kad sam pogledala galoncice gotove hrane za bebe, vidjela sam i da se svi bolji proizvodjaci drze takvih odnosa i nacina ishrane. Zadovoljna sam. Moja malena napreduje tacno prema krivoj koja pokazuje tezinu bebe u zavisnosti od starosti. Nije ni predebela niti zaostaje.
Ukratko.:
Prvo se uvodi rucak koji je u principu povrce + krompir + meso. Naravno, ne daje se odmah sve odjednom. Trudila sam se da bude manje vise u isto vrijeme. Usvojila sam od stranaca da je to oko podne. Prvo, dovoljno je rano da mogu da pratim reakcije bebe, drugo, ne optereti se stomacic pred spavanje, trece, bolje je ranije vise jesti, beba je aktivnije i treba vise energije. Tako je i za nas odrasle bolje. Sad i mi rucamo vec oko 1. U pocetku beba jede 4-6 kasika. Najbolje iskustvo sam imala sa jabukom pecenom u rerni ili dinstanoj u malo vode. U to sam dodala onda malo mrkvice. Sama mrkvica nije dobra, jer moze pogorsati cvrstu stolicu, a to je nas problem. Moze se dodati u jabuku malo tikve stambolke, npr. Slatka je (podsjeca bebicu na mlijeko), lahko probavljiva i sva se pretvori u pire. Moze se poceti tikvom, pa dodati mrkva, npr. Ili poceti mrkvom, pa dodati jabuka ili tikva, itd. itd. Potrebno je oko 2 sedmice treninga na ovaj nacin. Ne pretjerivati sa previse razlicitih stvari. Onda se doda krompir u ovu kasicu, pa se malo trenira: dan-dva. Onda se doda meso ili zitarice proso i zob, a nakonn kuhanja ulje i cijedjeni sok.
Odnos: 100 gr povrca + 50 gr krompira + 20 gr mesa (ili 10 gr zitarica proso ili zob) + 8-10 gr ulja (najbolje repicino) + 15 ml svjeze cijedjenog soka od narandze ili jabuke.
Nakon otprilike mejsec dana beba ce jesti kompletan obrok od 100 gr, pa ce kolicina rasti postepeno do oko 200 gr. Sve naravno zavisi od apetita bebe, ali odstupanja nisu velika. Kao desert moze se dati malo voca, svjezeg ili dinstanog.
Nakon mjesec dana (naravno sve je orijentaciono) uvodi se vecera kao drugi obrok. Ja sam i to davala u odredjeno vrijeme 6-7 navece. To je u pravilu rizine beby pahuljice sa lijekom ili vodom (kako hoces) i malo voca da zasladis, npr. kruska, jabuka, banana.
Nakon jos mjesec dana uvodi se popdnevni medjuobrok: zitarice + voce (+ puter ili ulje).
Sa 10 mjeseci moze se uvesti dorucak.
Od 5. do 9. mjeseca drzati se recepata i odnosa koji sam dala. Beba ne moze jesti sto i odrasli.
Od 10. mjeseca beba vec oze probati sta jedu odrasli ako je naravno prikladno za bebu.
Sve je ovo orjentaciono. Svako ima svoj nacin i svaka je beba drugacije, ali je bar dobar osnov da se pocne razmisljati i smisljati. Sretno...

< Poruku je uredio Idina mama -- 8.1.2010 16:04:43 >

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 354
   RE: Kalendar nadohrane
9.1.2010 22:04:24   
dana3
idina mama i ti zakomlicira vala-pa treba prirucnik za upotrebu.
daj zene opustite se ili da vas pozovem malo u svedsku da se odmorite od ovih tabela.
Snijeg-odi u trgovinu i pregledaj kasice za bebe od 4 mjeseca i vidi kakvih sve ima pa dodjes lijpo kuci i pocens sa oni stoi ti je najlakse da pripremis, ili kupis da beba proba.
Za pocetak posto dojis nekoliko malih kaskica je dovoljno.
Da ne ponavljam po milioniti puta d asam dijabeticar i da uravnotezena ishrana mi je itekako poznata ali zasto se zamarati sa svim vaganjem i proporcijama.
Bebe ne jedu svaki dan istu kolicniú niti su raspolozene uvijek za tacno odredjene obroke u tacno odredjeno vrijeme.
Moj sin 4 dana skoro nista ne jede i sta sad da se ubijem jer nismo ispostovali tablicu zadovoljena ugljikohidratima user posted image

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 355
   RE: Kalendar nadohrane
9.1.2010 22:10:17   
mamica87
I ja mislim da treba malo opustenije gledati na tu nadohranu-majka najbolje zan sta treba njenoj bebiuser posted image .Nijedan doktor ne bi se tacno pridrzavao tablica da je njegovo dijete u pitanju jer su mi mnoge pedijatrice rekle da vecina njih samo praktikuje da to govri mamama i da vecina radi opet po svom.

_____________________________

Benjamin 17.07.2009

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 356
   RE: Kalendar nadohrane
9.1.2010 23:04:45   
Super dada
Moze li me neko uputiti kako se daju rizne/kukuruzne pahuljice?
Da li to izgleda kao kašica pa se daje user posted image kašikicom ili se dodaju AD-u u flašicu?

Inace user posted image hranim AD, a unazad 2 dana sam mu pocela davati skuhanu i ispasiranu jabuku. Nije bas da mu se svidja i uglavnom jos uvijek postoji refleks vracanja jezikom hrane iz usta. Tako da kašice vise ima na sipercicu nego u stomacicu.


_____________________________

Car mamin je stigao 13.8.2009.

(odgovor članu mamica87)
Neposredna veza do poruke: 357
   RE: Kalendar nadohrane
9.1.2010 23:10:11   
Visnja RR

IZVORNA PORUKA: Super dada

Moze li me neko uputiti kako se daju rizne/kukuruzne pahuljice?
Da li to izgleda kao kašica pa se daje user posted image kašikicom ili se dodaju AD-u u flašicu?

Inace user posted image hranim AD, a unazad 2 dana sam mu pocela davati skuhanu i ispasiranu jabuku. Nije bas da mu se svidja i uglavnom jos uvijek postoji refleks vracanja jezikom hrane iz usta. Tako da kašice vise ima na sipercicu nego u stomacicu.


ja sam pravila od toga onako rjedju kasicu sa AD...i davala kasikom...
a spremi se na to da ce hrane nekad biti svuda... i po tebi...
pogotovo kad te poprska hranom iz usta :)


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Super dada)
Neposredna veza do poruke: 358
   RE: Kalendar nadohrane
9.1.2010 23:16:33   
dana3
Super dada a sto ne pokusas sa svjezom jabukom koju izrendas na onu stranu sto je izbocena(obicno se ukrasavaju hurmasice tako).Ni meni se ne svidja pecena a ni kuhana jabuka ako nije u seceru kuhana naravno-ja sma svom sinu davala svjezu tako izrendanu.

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 359
   RE: Kalendar nadohrane
9.1.2010 23:18:19   
Idina mama
Bas mi je zao ako sam vam to prenijela tako da zvuci komplikovano. Nije. Naprotiv. Puno sam zadovoljnija i opustenija kad znam koliko da dam. Ja izdistam 100 gr mesa npr. Razdijelim u 5 porcija i smrznem. Smanji se to kuhanjem, pa je jedna porcija otprilike 12-15 gr. Tako izdinstam povrce. Pola kile kelerabe, npr. Izdinstam i izdijelim u 5 porcija od po 100 gr i smrznem (kelerabu ne mijesam s drugim povrcem). Tikvu dijelim u porcije od po 50 gr, jer je mijesam s drugim povrcem itd. Ujutro izvadim porciu povrca i porciju mesa iz zamrzivaca u frizider. Do podne se vec skoro odledi. Krompir uvijek svjez skuham. Na karju ubacim vec odmrznuto meso i povrce samo da jednom prokuha. Izmiksam, dodam ulje i svjeze cijedjeni sok od jabuke. Ne racunajuci kuhanje krompira, za rucak mi treba 10-tak minuta, jer je sve vec unaprijed izvagano i pripremljeno u porcije. Kad ne dajem meso, onda samo na kraju u vrelo jelo umijesam 10 gr baby instant zobenih ili prosenih pahuljica. U pocetku je bilo tesko davati "slani" rucak u isto vrijeme. Bilo je to unutar 1 -1,5 sat. Pogotovu jer sam dojila na zahtjev, ali se onda uredovalo. Sad bebica ima naviku da jede oko 12 (+- 15 minuta do pola sata), pa su manji problemi sa odbijanjem hrane. Jednostavno je navikla da jede u ta doba. Naravno da ne jede istu kolicinu. U pocetku sam jedan kompletan obrok dijelila na dva dijela. Drugi dio daval sljedeci dan. Cesto je ostajalo hrane, pa sam je stavljala u nasu supu. Govorim naravno o kompletnom obroku, a ne o samom pocetku kad se bebi daje samo nekoliko kasika.
Ovaj odnos mozete podijeliti ili pomnoziti prema apetitu bebe.
Upravo ovakav kompletan obrok mozete naci u Hipp-ovim galoncicima za bebe od 4. mjeseca. Npr. Mrkva+ tikva+krompir+teletina (govedina) (Dodano je i ulje i vitamin C (sok)) i to upravo u odnosu kaoji sam vam dala....

(odgovor članu mamica87)
Neposredna veza do poruke: 360
   RE: Kalendar nadohrane
9.1.2010 23:41:06   
Super dada
Hvala dana3 na ideji, probat cu i tako.
Za sutra sam pripremila kupovnu kasicu 100% jabuka pa cu videjti ide li mu to. 

_____________________________

Car mamin je stigao 13.8.2009.

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 361
   RE: Kalendar nadohrane
10.1.2010 10:50:36   
snijeg
Ja odoh u kupovinu slijedeće sedmice, da na licu mjesta vidim šta nude, bebi će uskoro punih 6 mjeseci i planiram aBd čekati pravi trenutak za početak uvođenja nadohrane. Hvala vam na savjetim, a kad počnem da vas gnjavim sljedeći mjesec sa pitanjima i podpitanjima nadam se da vam neće biti problem još malko da me educirate dok se ne uštelimo, uhhhhh user posted image user posted image

Ne znam, ali me pravoooo strah, sve kontam kako će to ona, da se ne udavi, ne daj Bože, hoće li imati problem sa stolicom i milion drugih pitanja....nadam se da ste i vi imale ovakvih pitanja i dilema da nisam jedina....baš sam luda, znam, ali ne mogu da se dozovem nikako i najradije bih sebi šamar zavezala...

_____________________________

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu Super dada)
Neposredna veza do poruke: 362
   RE: Kalendar nadohrane
10.1.2010 11:23:37   
hanabanana
Snijeg sve ovo mi prošle, i tvoja reakcija je sasvim normalna.
Sad ti se nadohrana čini kao SF. Ali vjeruj mi da ćeš se kroz pola godine smijati svojim strahovima. user posted image
Pričam iz iskustva.

ps imaš i pp.

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 363
   RE: Kalendar nadohrane
10.1.2010 19:27:11   
snijeg
Hvala vam na podršci, lakše mi je kad znam da ste uz mene da mi malko virtualno pripomognete user posted image user posted image


_____________________________

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 364
   RE: Kalendar nadohrane
11.1.2010 0:33:52   
dana3
snijeg-ne brini, sve to ide lako vidjeces.sad izgleda komlikovano naporono i sta i kako, ali tvoja beba ce tebi i sama pomoci, kad nesto nece-nece nema sanse a nesto sto voli trazice i sama.na pocetku se radi o kaskici dvije tri i jedne vrste krompira malo, malo jabuke ili banane ili sta s evec odlucis a najlakse ce s se sbnaci ako pogledas gotove bebine porizvode i sta se daje bebama od navrsenog 4 mjeseca-tako sam ja pojednostavila i prvo porbali iz teglice pa ako je ok napravim onda ja i eto danas sa 15 mjesci smo teski 12 kg ali manje jedemo jer nas zubici muce.I da , jedemo sve sem cokolade(to ga ne ucim niti mu dajem)


_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 365
   RE: Kalendar nadohrane
14.2.2010 13:03:52   
angeldavid
IZVORNA PORUKA: hanabanana

Možda će novim mamama ovaj kalendar pomoći. Uživajte:

Žitarice
1. kukuruzna krupica (griz), kukuruzno brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice, proso (6 mj.)
2. pšenično brašno ili krupica(griz), ječam, raž, zob (8 mj.)
3. kruh, dvopek (10 mj.)
4. tjestenina (11 mj.)
5. miješane žitarice, dojenački muesli (12 mj.)

Voće
1. kruške, jabuke (6 mj.)
2. banane, marelice, breskve, šljive, trešnje (7 mj.)
3. agrumi (naranča, grejp, limun) (10 mj.)
4. koštunjavo voće (orah, lješnjak, badem) – mljeveno, kupine, jagode, borovnice, maline (12 mj.)

Povrće
1. mrkva, koraba, tikvice, (6 mj.)
2. krumpir, mahune, brokula, buća (8 mj.)
3. grašak, repa, rajčica, (9 mj.)
4. kupus, kelj, poriluk (10 mj.)
5. leća, grah špinat, blitva (12 mj.)

Meso
1. bijelo pileće i pureće meso, janjetina
2. teletina, kunić (7 mj.)
3. tamno meso peradi (8 mj.)
4. junetina, govedina (9 mj.)
5. svinjetina, suhomesnati proizvodi, iznutrice (13 mj.)

Riba
1. bijela riba, pastrva (7 mj.)
2. plava riba (13 mj.)

Jaja
1. žumance (10 mj.)
2. bjelance (13 mj.)

Mliječni prozvodi
1. svježi kravlji sir, skuta (11 mj.)
2. jogurt, kiselo mlijeko (11 mj.)
3. vrhnje (12 mj.)

zelim da se zahvalim za ovakvu tabelicu , jer mnogo ce mi pomoci....user posted image inace, novi sam clan i zelim da pozdravim sve mame i sve buduce mame , kao i njihove male i velike bebike....ja imam mog angela DAVIDA, i danas je napunio dva mjeseca...user posted image ...ljubav majkina debelauser posted image

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 366
   RE: Kalendar nadohrane
17.2.2010 8:22:43   
Mya_81 RR
Dobro nam došli user posted image user posted image user posted image

Ako dojiš, onda možeš ići po ovom kalendaru, znači od 6. mjeseca sve lagano kako piše user posted image A ako ste na Ad mlijeku onda možeš početi i malo ranije. Mi smo krenuli negdje oko 5. mjeseca.

< Poruku je uredio Mya_81 -- 17.2.2010 8:23:05 >


_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu angeldavid)
Neposredna veza do poruke: 367
   RE: Kalendar nadohrane
23.5.2010 23:06:47   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: salmy

ma vjeruj davno  kupila griz,i danas rekoh dacu mu!Svidjelo mu se ali sutra pokusam kaisikicom malo gusce!
Ma ja ti se iskreno ne pridrzavam tablice ja svom dajem svasta!
Ne izgleda tako bebeli jer je dug! dr.kaze da je taman! sta mogu kad voli da papa


IZVORNA PORUKA: Emica_sa

Ma ne pratim ni ja,meni je to sve nigdje veze,ima neke stvari koje ne bi dala ali u biti mu dajem sve,pa vise je veliki...

IZVORNA PORUKA: teacher75

ja uglavnom pratim tabelu, ne radi debljine vec radi zdravlja, ne bih voljela da naskodim bebi davajuci joj nesto sto nije preporucljivo za njen uzrast. buduci da dojim, nisam zurila sa cvrstom hranom, do sada je sve hvala bogu ok, sve je fino prihvatila i lijepo rucka, nadam se da ce i dalje biti ovako...

IZVORNA PORUKA: Emica_sa

Ja da dojim isto mu ne bi davala,ali kad nisam mogla dojiti ustvari nije htio jer je bio u bolnici na intezivnoj i gore mu davali flasicu ,onda mu dajem,mnoge stvari mu nisam jos dala ali voce,povrce to jesam,probat cu i griz i mlijeko 0.9 % m.m uskoro.Do sada nisam primjetila nikakvih reakcija sve voli,cak je i smoki jeo,bas ga voli

IZVORNA PORUKA: leona81

tabela nije izmisljotina dokonih ljudi vec je rezultat istrazivanja i novih saznanja strucnjaka, te se odredjene namirnice uvode kasnije ne samo zbog nezeljenih reakcija i alergija vec zbog toga sto bebini organi nisu dovoljno sazreli da provare nesto...naravno da ce beba pojesti nesto sto joj je ukusno, ali kakav haos u crijevima ili organizmu to cini...? ne moramo se slijepo drzati tablica, ali je jasno da neke stvari mogu jako da im naskode, ne odmah, vec kasnije...moja mama je npr sa mnom grijesila i davala mi svasta pa ja danas imam preosjetljivost na laktozu, koja se javila tek iza puberteta...

Djetetov probavni sustav sazrijeva prvih '''' mjeseci života. Prije nego je sustav spreman na ostalu hranu, većina čvrste hrane se slabo probavlja i može uzrokovati neugodne reakcije. Tako, primjerice, djetetova gušterača ne može lučiti enzim za razgradnju škroba (amilazu) prije navršenih šest mjeseci života. Isto tako, prije sedmoga ili osmoga mjeseca života djeca ne mogu probaviti žitarice kao ni vlakna iz povrća, budući da im još nije razvijena za to potrebna bakterijska flora. Dijete je u stanju probaviti gluten tek u dobi između osam i dvanaest mjeseci života. Sve dok se njegov nezreli probavni sustav ne razvije toliko da može probaviti drugu hranu bez problema, bilo bi lijepo i mudro djetetu dati mogućnost da slijedećih nekoliko mjeseci koristi dobit od hrane koje je savršeno prilagođena njegovim potrebama.
(Udruga za obitelj i roditeljstvo, Izvor)


IZVORNA PORUKA: mala8''''

joj ja se sve trudim da pratim neke tablice,a imam knjigu bebin kuvar i u njoj pise krompir,grasak sa '''' mjeseci,a negdje sam procitala da krompir ne ide do 7 mjeseca,grasak 8 pa sva sam zbunjena !sva sreca pa je sve proslo super,sto sam mu davala

IZVORNA PORUKA: teacher75

kuhar sto sam ja kupila a zove se Vrticka kuharica za mame i tate je super i bas se sve namirnice u receptima slazu sa tabelom 

IZVORNA PORUKA: andila
slazem se sa leonom u potpunosti....i sa njenim izvorom 
smatram da niko nije bezze napisao tabele, sve ima svoje zasto i kako i zbog cega...meni kad je mama rekla da mi je davala onu vodu od graha sa 3 mjeseca nisam mogla vjerovati....nije ni cudo sto mi se desavaju neke stvari danas...ali eto....

i ne volim nikako recenicu, kako su nasi roditelji, nase majke prije nekad davale sve djeci pa im nista nije...prije se nije znalo ono sto se danas zna....ipak je 21 st...

IZVORNA PORUKA: teacher75

u mojoj tablici pise krompir da ide u ''''. mjesecu

IZVORNA PORUKA: teacher75

IZVORNA PORUKA: anidla

svidja mi se tvoja tablica 

hehehe, to je ona sa www.coolinarika.com


IZVORNA PORUKA: teacher75

IZVORNA PORUKA: anidla

ja ne mogu tu naci tabelu   

evo ti link:
http://www.coolinarika.com/clanak/printernet-kalendar-dohrane


IZVORNA PORUKA: leona81

po coolinarici je gluten sa '''' mj? a jagode sa 7? citrusi sa 8? 

IZVORNA PORUKA: teacher75

IZVORNA PORUKA: leona81

po coolinarici je gluten sa '''' mj? a jagode sa 7? citrusi sa 8? 

e ne pratim bas tako slijepo tu tabelu jer znam da jagode i citrusi ne idu tako rano, pa tu odstupam od tabele, a gluten smo uveli tek sa punih 7 mjeseci, tj. nekidan


IZVORNA PORUKA: teacher75

kad mi je sumnjivo nesto u ovoj tabeli, to radije ostavljam za kasnije, al necu uvoditi nesto ranije ako u tabeli pise da ide tek kasnije. tako ja radim 

IZVORNA PORUKA: leona81

ja sam ih nasla nekoliko i spojila u jednu...ono sto je sumnjivo i ja cu dati kasnije:)

IZVORNA PORUKA: mama Nataša

IZVORNA PORUKA: leona81

tabela nije izmisljotina dokonih ljudi vec je rezultat istrazivanja i novih saznanja strucnjaka, te se odredjene namirnice uvode kasnije ne samo zbog nezeljenih reakcija i alergija vec zbog toga sto bebini organi nisu dovoljno sazreli da provare nesto...naravno da ce beba pojesti nesto sto joj je ukusno, ali kakav haos u crijevima ili organizmu to cini...? ne moramo se slijepo drzati tablica, ali je jasno da neke stvari mogu jako da im naskode, ne odmah, vec kasnije...moja mama je npr sa mnom grijesila i davala mi svasta pa ja danas imam preosjetljivost na laktozu, koja se javila tek iza puberteta...

Djetetov probavni sustav sazrijeva prvih '''' mjeseci života. Prije nego je sustav spreman na ostalu hranu, većina čvrste hrane se slabo probavlja i može uzrokovati neugodne reakcije. Tako, primjerice, djetetova gušterača ne može lučiti enzim za razgradnju škroba (amilazu) prije navršenih šest mjeseci života. Isto tako, prije sedmoga ili osmoga mjeseca života djeca ne mogu probaviti žitarice kao ni vlakna iz povrća, budući da im još nije razvijena za to potrebna bakterijska flora. Dijete je u stanju probaviti gluten tek u dobi između osam i dvanaest mjeseci života. Sve dok se njegov nezreli probavni sustav ne razvije toliko da može probaviti drugu hranu bez problema, bilo bi lijepo i mudro djetetu dati mogućnost da slijedećih nekoliko mjeseci koristi dobit od hrane koje je savršeno prilagođena njegovim potrebama.
(Udruga za obitelj i roditeljstvo, Izvor)



Ovo je odlično sročeno

A ja sam se uvijek vodila savjetom jednog pedijatra - zašto bespotrebno opterećivati nezreo probavni trakt djeteta

Imam i ja neke tabele po kojima se vodima ali sam sve predviđeno odgađala za jedan mjesec. I do sad (kuc kuc , da se ne urekne ) nije bilo nikakvih problema


IZVORNA PORUKA: myb@by

Meni su ove tabele presmjesne. U jednoj pise ne paradajz u drugoj slobodno paradajz.Logicno da djetetu necu davati kivi, citruse itd.Ali nesto sto raste u mojoj basti dacu djetetu.
Ja se ne vodim tablicama uopste, a i granicu obaveznog dojenja bi malo korigovala, jer nisu sve bebe isti niti je mlijeko svake dojilje iste kalorijske vrijednosti.


IZVORNA PORUKA: teacher75

tablice ne mogu biti smijesne ako ih rade strucnjaci, nutricionisti i doktori. to sto su razlicite, vjerovatno je od drzave do drzave, pa se vode tim da uvode neke namirnice ranije koje su kod njih domace i koje organizam genetski lakse podnosi. kad se ne bi gledale tablice, onda bi odmah bebi sa 3-4 mjeseca davali buraniju, grah, meso itd... jer to raste u nasoj basti...slazem se da nisu potrebe svake bebe jednake, neke imaju veci apetit pa im mame ranije pocinju uvoditi dohranu. moja lana je po svim standardima od rodjenja bila prosjecna beba i tablica dohrane joj savrseno odgovara, kao i dojenje prvih '''' mjeseci, uopce nije bilo potrebe za zurbom...

IZVORNA PORUKA: teacher75

evo zanimljiv text o dohrani koji sam maznula od bebano.com:

Početak dohrane ne znači prestanak dojenja, kao ni zamjenu mliječne formule nemliječnom hranom. Dohrana znači upravo što i naziv govori: dodatak neke druge hrane majčinom mlijeku ili dojenačkoj formuli. U stručnoj literaturi naziva se još i komplementarnom hranom. Prema tome, komplementarnom prehranom naziva se sva druga hrana i tekućina osim majčina mlijeka ili dojenačke formule.
Uvođenje dohrane uzbudljiv je dio roditeljstva.

Katkad smo radoznali, nestrpljivi, čak i prestrašeni... kako će djeca prihvatiti okuse drugačije od onih na koje su navikli – drugačije od majčina mlijeka ili dojenačkog mliječnog pripravka (mliječne formule).

Dojena djeca su kroz majčino mlijeko djelomično okusila razne namirnice „kušajući“ hranu koju su jele njihove majke, ali to ne znači da će prihvatiti dohranu jer je riječ o drugačijoj teksturi, temperaturi, mirisu, okusu, okruženju...

Različiti su stavovi o vremenu uvođenja komplementarne hrane u pojedinim zemljama, jer je malo znanstvenih dokaza koliko vrijeme uvođenja ima dugoročni utjecaj na zdravlje. Različitost stavova dovodi u dilemu roditelje te se stoga često pitaju koji je pravi trenutak za uvođenje dohrane. S jedne strane preporučuje se isključivo dojenje ili mliječna formula prvih šest mjeseci kao dostatna hrana, ali u okolini često čujemo savjete kojima se teško oduprijeti.

Generacija naših majki vrlo je rano počinjala s dohranom - već oko trećeg mjeseca. Nažalost, neki još uvijek misle da ranije uvođenje krute hrane bolje navikava dijete na nove okuse i da će ono teže prihvatiti dohranu ako se čeka do navršenog šestog mjeseca života.

Taj običaj ranog uvođenja dohrane nastao je u vrijeme masovne primjene mliječnih formula. Roditelji kao da su se natjecali čije će dijete biti krupnije i koje će prihvatiti što veći broj namirnica u što kraćem vremenu. Težilo se tome da se dječja prehrana što prije izjednači s prehranom odraslih.

Zdravstveni stručnjaci i stručnjaci za dojenje slažu se da je najbolje pričekati da dojenče navrši bar šest mjeseci prije nego što mu ponudimo drugu hranu. Hrvatsko pedijatrijsko gastroenterološko društvo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Europsko udruženje za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPHGAN), Europska unija (EU) 200''''. g., Američka akademija za pedijatriju (AAP) i Američko udruženje za srce (AHA) 2005. g., Europska akademija za alergologiju i kliničku imunologiju (EAACI) i druge organizacije, stoga preporučuju isključivo dojenje ili mliječnu formulu, dakle bez dodataka sokova, vode, čajeva, kašica ili druge hrane, prvih šest mjeseci djetetova života.

Razlog za takav stav je nezrelost probavnog sustava djeteta, odnosno fizička nespremnost da prihvati dohranu. Osim toga, prerano uvođenje krute hrane moglo bi umanjiti pa čak i ugroziti stvaranje majčina mlijeka. Time se povećava rizik od prestanka dojenja.

No, nakon '''' mjeseci, samo majčino mlijeko nije dovoljno za daljnje potrebe zahtjevnog rasta i razvoja djeteta. U prosjeku, dojeno dijete u dobi od '''' do 8 mjeseci namiruje oko 70% svojih energetskih potreba iz majčina mlijeka, u dobi od 9 do 11 mjeseci oko 55%, dok u dobi od 12 do 23 mjeseca svega 40% svojih energetskih potreba.

Veće su i potrebe za vitaminima A i C, nekim vitaminima iz skupine B, željezom, kalcijem i cinkom.

Alergije

Važan razlog odgađanja uvođenja dohrane je veliki porast alergija na hranu u čitavom svijetu. Probavni sustav malog dojenčeta nije dovoljno zreo i propušta neprerađene sastojke hrane, čime se povećava mogućnost razvoja alergije, Ona se može očitovati na koži, probavnom ili dišnom sustavu. S navršenih šest mjeseci djetetov je organizam enzimatski i imunološki zreliji, crijevna sluznica nepropusnija, a ako je dojenče ipak alergično to se pokaže najčešće u roku od nekoliko dana. Time je lakše prepoznati i definirati namirnicu koja je izazvala reakciju, te će ona biti kroz neko vrijeme uklonjena iz jelovnika djeteta.

Zbog nezrelosti probavnog sustava (osobito enzimatskog dijela), većina čvrste hrane se slabo probavlja i može uzrokovati neugodne reakcije. Tako, primjerice, djetetova gušterača ne može lučiti enzim za razgradnju škroba prije navršenih šest mjeseci života. Prije sedmog ili osmog mjeseca života djeca ne mogu probaviti žitarice kao ni vlakna iz nekog povrća.

Novije studije govore da ako je dojenče na prsima preporuča se uvođenje glutena i prije šestog mjeseca života, dok za one na dojenačkom mliječnim pripravku tek iza devetog mjeseca.

Također novija istraživanja govore da nije potrebno odgađati uvođenje namirnica s alergenim potencijalom poput ribe, jaja ili glutena kod djece s pozitivnom obiteljskom anamnezom. Dojenje u prvih 4 do '''' mjeseci je jedina dijetetska mjera koja pridonosi prevenciji atopijskih bolesti, ali i nastavak dojenja uz dohranu do iza druge godine života. Na temelju velike Cochraneove studije iz 200''''. godine ishrana trudnice nema utjecaja na pojavu atopijskih bolesti u djeteta, dok za vrijeme dojenja majke djece s visokim rizikom za atopijske bolesti, trebaju izbjegavati kravlje mlijeko, kikiriki, jaja i orahe.

Alergijske reakcije vrlo su raznolike i mogu zahvatiti jedan ili više organskih sustava:

- kožne reakcije (pelenski osip, urtikarija, angioedem, atopijski dermatitis, svrbež, crvene oči);

- oralni alergijski sindrom (osjećaj pečenja ili svrbeža jezika, otekline jezika, usnica, nepca ili ždrijela);

- zahvaćenost dišnog sustava (simptomi astme i alergijskog rinitisa, kašalj, kihanje, curenje i začepljenost nosa);

- simptomi u probavnom sustavu (grčevi, nadimanje, plinovi, zatvor, mučnina, povraćanje i proljev)...

Reakcije se mogu javiti u svakoj životnoj dobi, ali su najčešće u prvim godinama života. U razvijenim zemljama navodi se učestalost tih reakcija u djece od 8 do 28%. Poznato je da djeca koja imaju alergiju na hranu češće imaju atopijski dermatitis ili/i astmu..

Na svaku pojavu nekog od navedenih simptoma, najbolje je obratiti se liječniku.



Alergene namirnice

Dijete može razviti alergiju na svaku namirnicu ako se ona uvede u neprikladnoj dobi, odnosno ako dijete ima obiteljsku sklonost alergijama. Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su: kravlje mlijeko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci i jagode. Alergijske reakcije na hranu nerijetko su uzrokovane i dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama te se pojavljuju u oko 1% djece. Smatra se da je učestalost reakcija na aditive u hrani zapravo veća, ali se zbog nedostatnih i nestandardiziranih testova rjeđe dokazuju.


Alergija na kravlje mlijeko javlja se u oko 2,5% dojenčadi i u djece do druge godine života. To je najčešća alergijska reakcija u djece te dobi. Objašnjava se činjenicom da su bjelančevine kravljeg mlijeka najčešće prve strane bjelančevine s kojima dolazimo u kontakt. U kravljem mlijeku nalazi se dvadeset__ak tvari koje mogu uzrokovati alergijsku reakciju, a njihova se alergogenost ne umanjuje pasterizacijom. Oko 50% bolesnika alergičnih na kravlje mlijeko, alergično je i na kozje mlijeko. U oko 50% bolesnika koji su zbog alergije na kravlje mlijeko uzimali sojino mlijeko, razvije se osjetljivost i na soju. Na sreću, preosjetljivost na kravlje mlijeko često nije trajna. Oko 85% djece kojoj je bila dokazana alergija na kravlje mlijeko prestaje biti alergično do treće godine, pa nakon toga mogu konzumirati kravlje mlijeko bez posljedica.


Čest uzrok alergijskim reakcijama su i jaja. Češća je alergija na bjelanjak nego na žumanjak jajeta. Zanimljivo je da bolesnici alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove na piletinu, iako piletinu mogu jesti bez alergijskih reakcija.

Neželjene reakcije na ribu, školjke ili rakove mogu biti alergijske i nealergijske prirode. Neke osobe nakon konzumiranja tih namirnica (plava riba, dagnje, škampi) mogu osjetiti mučninu, povraćati, imati grčeve i urtikariju. Mogu se pojaviti i vrlo ozbiljne alergijske reakcije, osobito na ribu, rakove (riječni i morski rakovi, jastog, škampi), školjke (dagnje, kamenice, priljepci) te na hobotnicu i lignje. Te su reakcije češće u osoba koje konzumiraju veće količine tih namirnica. Alergijske reakcije na ribu najčešće se pripisuju pastrvi, lososu, bijeloj ribi, štuki, srdeli, inćunu, brancinu, tuni itd. Neki alergeni riba su termostabilni, a drugi termičkom obradom gube alergogenost. Dijete može biti alergično na samo jednu vrstu ribe ili na ribe različitih vrsta.


Od voća, najčešće alergijske reakcije uzrokuju kikiriki, lješnjak, orah, badem, jagoda i kivi. U mlađim dobnim skupinama češće su reakcije na brašno (pšenično, ječmeno, kukuruzno), rajčicu, peršin, gorušicu (senf) itd.




IZVORNA PORUKA: teacher75

evo jos:

Što ne nuditi na početku?

Nije preporučljivo dodavati sol u prehranu djece do godine dana jer funkcije bubrega nisu dovoljno razvijene, a s druge strane razvija se okus za jače slano. Dijete do 12 mjeseci starosti treba unijeti manje od 1 gram soli dnevno. Imajući u vidu da su mnoge namirnice koje dijete konzumira već posoljene (npr. kruh) te da majčino mlijeko ili dojenačka formula sadrže dovoljne količine soli, svako dodatno soljenje djetetove hrane bilo bi preveliko opterećenje za bubrege što može predstavljati početni mehanizam nastanka povišenog krvnog tlaka.

Ako kupujete gotove kašice za djecu, posebno pripazite na količinu soli u njima, jer je prečesto ta hrana presoljena. Hrana koja ima previše soli je ona koja ima 0,'''' grama (ili više) natrija na 100 grama, a hrana koja ima malo soli je ona koja ima 0,1 gram (ili manje) natrija na 100 grama.

Djeci nije potrebno dodavati ni šećer. Važno je da okuse namirnice u punini okusa, bez dodane soli ili šećera. Ne zaboravite da će djeca cijeloga života imati prilike konzumirati slatko i da je u početku važno da nauče jesti zdravo, u nadi da će te navike zadržati i poslije u životu. Ako dijete najprije proba zaslađene namirnice, vrlo vjerojatno ih poslije neće prihvatiti bez šećera. Kao što će i teže prihvatiti vodu ako je u početku dohrane naviklo na slatke sokove ili čajeve.

Neka vaš izbor budu zdrave namirnice i voda, a tek poslije, kad dijete bude starije, samo će upoznati svijet slatkiša. Neka istraživanja pokazuju da konzumacija šećera utječe na zdravlje kostiju i zubi, budući da tijelo iz njih izvlači kalcij da bi se zadržao dobar omjer nutrijenata u krvi.

Prije djetetovog prvog rođendana ne nudite kravlje mlijeko, agrume ni med. Kravlje mlijeko nije dobar izvor željeza, pa njegova upotreba u prehrani djece može izazvati anemiju. Agrumi mogu izazvati pojavu bolnog pelenskog osipa, a med može sadržavati spore koje uzrokuju botulizam.

Izbjegavajte djeci mlađoj od 10 mjeseci pripremati obroke od špinata, repe, cikle ili blitve jer te namirnice mogu sadržavati potencijalno škodljive spojeve iz tla.

Ne nudite im grickalice: smoki, štapiće, čipseve, bombone itd., koji, osim što mogu uzrokovati gušenje, imaju veliku energetsku vrijednost, a vrlo malu nutritivnu. Dijete njima ne unosi dovoljnu količinu nutrijenata potrebnih za rast i razvoj, ali zato unosi preveliku količinu energije i potencijalno alergogenih sastojaka, a često i sol. Isto je i sa slatkišima kao što su lizalice, čokolade, keksi, kolači, kupovni pudinzi i voćni jogurti.



IZVORNA PORUKA: leona81

Prije djetetovog prvog rođendana ne nudite kravlje mlijeko, agrume ni med. Kravlje mlijeko nije dobar izvor željeza, pa njegova upotreba u prehrani djece može izazvati anemiju. Agrumi mogu izazvati pojavu bolnog pelenskog osipa, a med može sadržavati spore koje uzrokuju botulizam.


ovo je isto u svim tablicama koje sam dosad nasla tako da mi nije jasno zasto davati kravlje mlijeko prije godine dana???tako je nama i nasa pedijatrica rekla...upozorila nas je jos na jaje, paradajz i jagode...ostalo je rekla da pratimo tablice ali da je ovo najbitnije, i da se cuvamo piletine koja nije domaca...

ja jos pored toga pazim na gluten...iako su tu bas podijeljena misljenja, a moja beba nije iskljucivo dojena '''' mj...tako da sam tu u dilemi...

ja pazim na ovo sve prvenstveno jer u cijeloj mojoj porodici ima jako puno alergija na svasta nesto...pa sam i ja alergicna i smeta mi jako puno stvari a mlijeko je prvo na listi...mislim da sam razvila i intoleranciju na odredjenu hranu ali o tome ne bih previse dok ne budem uradila testove...sve ovo ima veze s mojom nepravilnom prehranom od rodjenja...isto tako vjerujem da su ljudi razliciti i da je za nekoga nesto otrov a za nekoga lijek...




IZVORNA PORUKA: leona81

IZVORNA PORUKA: teacher75

tablice ne mogu biti smijesne ako ih rade strucnjaci, nutricionisti i doktori. to sto su razlicite, vjerovatno je od drzave do drzave, pa se vode tim da uvode neke namirnice ranije koje su kod njih domace i koje organizam genetski lakse podnosi. kad se ne bi gledale tablice, onda bi odmah bebi sa 3-4 mjeseca davali buraniju, grah, meso itd... jer to raste u nasoj basti...slazem se da nisu potrebe svake bebe jednake, neke imaju veci apetit pa im mame ranije pocinju uvoditi dohranu. moja lana je po svim standardima od rodjenja bila prosjecna beba i tablica dohrane joj savrseno odgovara, kao i dojenje prvih '''' mjeseci, uopce nije bilo potrebe za zurbom...


potpisujem...moja beba je super napredovala ali sam ja malo ranije pocela s dohranom jer sam osjetila da je spremna za to...1, 2 kasikice, pa nakon vise od mjesec tek prvi obrok...nikad nije vracala jezikom i i dalje je dojila jednako...jos uvijek nemamo cijela 2 obroka, voce jedemo super a povrce nekad manje nekad vise...


IZVORNA PORUKA: myb@by


IZVORNA PORUKA: teacher75

tablice ne mogu biti smijesne ako ih rade strucnjaci, nutricionisti i doktori. to sto su razlicite, vjerovatno je od drzave do drzave, pa se vode tim da uvode neke namirnice ranije koje su kod njih domace i koje organizam genetski lakse podnosi. kad se ne bi gledale tablice, onda bi odmah bebi sa 3-4 mjeseca davali buraniju, grah, meso itd... jer to raste u nasoj basti...slazem se da nisu potrebe svake bebe jednake, neke imaju veci apetit pa im mame ranije pocinju uvoditi dohranu. moja lana je po svim standardima od rodjenja bila prosjecna beba i tablica dohrane joj savrseno odgovara, kao i dojenje prvih '''' mjeseci, uopce nije bilo potrebe za zurbom...

Iznijela sam samo svoje misljenje, a naravno da nisam ludjakinja da bebi od 4 mjeseca dajem grah, meso,grasak itd. A sto se mlijeka tice, smatram da je bebi bolje da pije kravlje mlijeko,nego hapu napravljenu od ad, koja se dobije hemijskim putem

IZVORNA PORUKA: delly

da komentiram post iznad , da svaka tablica je malo razlicita sve je to ono "otprilike" a nije  ni do drzave ni do tablice , na to bi mi trebali gledati kao na  kartu kad negdje  putujemo ,to nas vodi , to je meni vazno dok evo kolegica koja zivi u swetskoj mene zove  (djeca su nam razlika moja starija 5 dana) kako njena jede  graha  i corbe od 3 mjeseca  i pite naveliko . reko ok super . cjelo jaje od 4. mj . ma daj uzaludno ,a djete nije htjela ni da pokusa dojiti , i govori kako je mala bolja od moje, to me naljutilo i rekla sam joj nek se malo skoluje, mala joj ima problema sa stomacicem i pitam se zasto . ,.  sve je to od roditelja do roditelja, evo npr. ja sam sve voce osim lubenice  davala maloj mjesano u kasice, i jagode ,maline,kupine,borovnice . po ovdje kalendaru idu od ''''-8 mj . i proslo je ok . dok jaje jos nismo bas  probali samo trunku jucer, a tako i kravlje mlijeko , a dok smo jeli svu ribu ,i meso .
neki ljudi neznaju zasto se ovo vodi , nezele da znaju . oni misle da su neko i nesto zato sto djete jede sve pa tako slatko i slano. pa ponudi bilo kojem djetetu sladoled ili slanije jelo smazace bez po muke ..kad je gladno    
svatko je za sebe najbolja majka , i samo majka djeteta zna sta je za nju najbolje .

IZVORNA PORUKA:myb@by
Stvarno ne znam, zasto neke mame, pokusavaju vrsiti "pritisak" na druge mame, u vezi te dohrane i tablica. Ja jednostavno ne hranim dijete po tablicama,jer sam ih dosta prostudirala i vidjela da je svaka razlicita od druge,i onda sam se odlucila da dijete hranim po svom instinktu. Sve smo mi dovoljno zrele da znamo sta je najbolje za nase bebe.

IZVORNA PORUKA: salmy

Ja se opste ne zamaram sa tablicama! kad sam sta dala i ako jesam sta cu sad to je meni tolika glupost da nije normalno!
Dajem mu sta mislim da bih njegov" probavni sustav" mogao primiti,ne pretjerujem ni u cemu ali i ne ZAMARAM se sa glupostima!
Pocela sam da dajem sok od jabuke sa 4mj, i polako sam uvodila namirnicu jednu po jednu Hvala Bogu sve voli da papa.Ja sam prezadovoljna sa njim i njegovom kilazom takodje i pedijatar,A tablice su NIGDJE VEZE,da svaku upratim trebala bih jos najmanje imati 5 djece pa da svaku tablicu ispostujem!
Samo me zanima jesul nase mame ganjale tablice i zamarale se sa njima!
Ja samo znam da sam totalno opustena i smirena u odgoju i prehrani svog
 i ne zelim da se opeterecujem sa glupostima! uzivam u svakom danu i svakom slatkom obroku spremljenom za svog


< Poruku je uredio Hanady RR -- 23.5.2010 23:08:59 >


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 368
   RE: Kalendar nadohrane
3.6.2010 14:53:50   
scarlett
Ja sam se vodila rodinom tablicom, ali moram priznati ne sasvim, ponešto sam uvodila i malo ranije, slijedila sam svoj osjećaj i vjerujem da nisam pogriješila. Nastojala sam da isključivo dojim do 6 mjeseca i dosada malcu nisam ništa solila niti šećerila.
Znam da među svim tablicama ima neznatnih razlika, ali ova koju smo dobili u Domu zdravlja od Ministarstva zdravstva KS, zaista se najviše razlikuje u odnosu na ostale.
Recimo, ja sam od povrća uvela prvo tikvicu, a prema ovoj tablici ona ide tek u 9 mjesecuuser posted image  Ima još dosta takvih primjera u ovoj tablici, koji su kontradiktorni u odnosu na druge tablice, baš da se čovjek zbuni...
Ne kritikujem nikoga, samo želim istaći da je majkama koje nastoje postupiti apsolutno ispravno u uvođenju novih namirnica, to skoro i nemoguće, jer očito ni oni koji su zaduženi da nam daju te informacije, nisu baš najsigurniji šta je ispravno user posted image

Ali ono što mene stvarno user posted image , je da piše da dijete sa 12 mjeseci doji samo ujutro i uvečer i sad bi se svaka majka kod koje dijete u tom uzrastu doji češće, trebala zapitati jeli kod njih sve u redu, da djete nije gladno, ganjati djete s kašikom, a ukidati mu podoje kad ono želi u toku dana, itd.

_____________________________

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 369
   RE: Kalendar nadohrane
7.6.2010 18:22:19   
Hanady RR
prenos postova

IZVORNA PORUKA: chuci

Evo baš me interesuje koliko su namirnica probale druge bebe od početka dohrane.

Nemojte sada da krenemo sa prepucavanjem moj/moja je više probao/la.
Mislim da će nam ovo biti korisno, jer sigurno ima namirnica koje druge bebe jedu a mi zaboravili, ili nismo ni čulli za to

Da nam ovo bude pregledno navedite starost bebe i npr po grupama šta je sve probala, voće, povrće, žitarice, meso, slatkiše.


IZVORNA PORUKA: milenium

moj još nije probao kivi ni med.skoro mu je 2 godine i ne namjeravam mu to ni davati bar do 4 a možda ni kasnije.

IZVORNA PORUKA: malena sharena

9,5 mjeseci

dohranu  uveli sa pet mjeseci i muku mucili sa zitaricama, povrcem i mesom, sve do skora bebac je gotovo iskljucivo jeo voce


proso, riza, zob, psenica - danas cu prvi put praviti puru, ne znam sta mi bi da mu to ranije ne dadnem

tjestenina, jaje, mlijeko i mlijecni proizvodi - jok


teletina, piletina

grasak, krompir, mrkva, stambolka, spinat, blitva, paprika

banana, jabuka, sljiva, breskva, borovnice i jagodu probali s oprezom nedavno, nije bilo alergijske reakcije, hvala Bogu).


med je probao, ali mu nisam ja davala, vec mu MM stavio u caj kad je bio bolestan nedavno, ja nisam imala pojma! Nakon sto mi je to rekao pratili smo ga, hvala Bogu nije se nista lose desilo.

IZVORNA PORUKA: enna

Mojoj djevojcici je 2 godine i skoro je sve probala ako ne npr. tresnje kao vocku jeste u obliku jogurta ili sokica jos nije isprobala sada ovo sezonsko voce sto dolazi dinju i lubenicu ali i to cemo da isprobamo.

IZVORNA PORUKA: chuci

nama je 8,5 mjeseci (krenuli s dohranom sa 5 punih)
dosada probali:

voće: jabuku, krušku, bananu, breskvu, kajsiju (marelicu), dinju, trešnju, šljivu

povrće: mrkva, krompir, blitva, karfiol, brokula, slatki krompir, špinat, tikvica, mladi luk

žitarice: riža, kukuruz, amarant, proso, dinkel, zob (od pojedinačnih žitarica) ostalo je probala pšenicu i raž jer je probala hljeb (mrvice iz sredine)

meso: piletina, teletina, pastrmka

još: pavlaka


IZVORNA PORUKA: medic slatki

zitarice/ proso, zob, riza, psenica, kukuruz, heljda

povrce/ krompir, mrkva, grasak, boranija, paradajz, paprika, krastavica, kupus, tikvice, luk

voce/ jabuke, kruske, banane, kive, marelice, breskve, jagode, narandze, tresnje

sve zacine stavljamo u malim kolicinama, uveli smo i med nedavno

IZVORNA PORUKA: w.pooh

Sa 22 mjeseca još uvijek nije jeo gljive i ne namjeravam mu ih davati uskoro..
Lakše mi je da napišem šta nije jeo jer taj potamani sve

IZVORNA PORUKA: merjem

moja ajse je rodjena 22.10 i do sada smo probali:
zitarice:rizu,kukuruz
voce:jabuke,banane,breskve,
povrce:spinat,boranija,kafrfiol,tikvice,brokule,mrkvu,krompir.
mlijecni prozvodi:mlijeko pije vec 2 mj.,pavlaka,jogurt a juce smo probali i zumance.
meso:piletina i teletina

IZVORNA PORUKA: malena sharena

Zaboravih napisati jos: kruska, tresnja, kajsija, boranija prvi put prije dva dana i luk.

IZVORNA PORUKA: koka i po

Blago vama kad vi ovo sve ovako lijepo vodite,ono "dokumentovano"

J.......mu ja se sad osjećam ko nemajka.

Moj moto je "što više svakakvog povrća"odjednom.

Sreća nijednom ništa nije falilo.

IZVORNA PORUKA: makana

pozdrav žene
lamiji će akbgd sad 28. juna godina i probali smo haman sve, nismo jeli čisti med al jesmo pola male kašike razmutili u čaj i popili, nismo također pojeli čisto bjelance osim u drugim namirnicama, nismo primijetili nikakve nus pojave
od svega do sada samo od kriškice kivija nosili dva dana crvene obraze i više to nismo jeli 

IZVORNA PORUKA: emma.L

Evo skoro 20 mjeseci imamo i Ema nije probala gljive i jagode od alergena, a šumsko voće je jela u kompotu ili jogurtu i ovo ljeto ćemo ga jesti i svježeg. 

IZVORNA PORUKA: niki83

nama je 8mj i 7dana i probali smo:
zitarice: riza, psenica, jecam, kukuruz, proso
meso: piletina, teletina
povrce: krompir, mrkva, tikvice, spinat, blitva, brokule, karfiol, grasak, luk
voce: banana, jabuka, kruska, breskva, marelica, kajsija, dinja, sljiva, tresnja
mlijecni proizvodi: pavlaka, abc namaz, kajmak, svjezi sir
zacini: persun, metvica(nana), bosiljak
ostalo: zumance



IZVORNA PORUKA: jasmin

Moj djecak ima 21 mjesec i probao je svasta.Med uzima svakodnevno ali razmucen u vodi.Gljive nije jeo komadom,ali je jeo jelo u kojemu je bilo gljiva.Hvala Bogu nije bilo nikakvih reakcija na hranu.Bilo je na lijekove.U hrani nije izbirljiv,jede sve sto mu se servira.Mada mu se apetit vidljivo povecao nakon sto konzumira med s vodom,i nema vise teskih napada bronhitisa.

IZVORNA PORUKA: delly

mi imamo 10 mj i 14 dana  i probali smo :

voce : jabuke,banane,krusku,nektarinu,dinju,narandu,maline,kupine,borovnice,jagode,tresnje, ah uostalom sve osim kivija i lubenice
povrce: mrkva,krompir ,celerov korijenj,pastrnjak,mahune,brokula,cvjetaca,tikvica,grasak,luk,paradajz,spinat,blitvu,kukuruz nesto sam zaboravila sigurno
ostalo : riza,pasta,pola jajeta,sira,kajmaka, sirni namaz, (mlijecno dajem u malim kolicinama) djecja pasteta puna zeljeza, namaz djecji isto bogat zeljezom,proso,lazanje,
meso: sve  osim janjetine .
riba: losos,bakalar,pastrmka .
mlijeko tek od godine dana, mlijecne proizvode pomalo uvodim nezuri mi se .  

IZVORNA PORUKA: Gracanka

Moja mlađa ima 15 mj i probala je svašta,ja joj već odavno nudim sve što i mi jedemo,samo što ona neće.Ovo probala naglašavam  zato što većinom samo stavi u usta i opet izbaci (sad će zlobnici reći pametnije dijete od matere )
Teška je na hrani,od voća hoće samo bananu,jabuku i breskve.
Povrće mrkva,krompir,karfiol i grašak.
Meso voli svako.
Slatko i grickalice isto slabo jede,kad joj se nešto svidi onda samo to jede,i onda se valjda zasiti i više neće,tako smo imali period monte,krembanane,smoki,sad je dini na redu,drugo ništa neće.
Od mliječnih proizvoda samo mlijeko i nekada hoće jogurt,sir i povlaku nema šanse da stavi u usta.
Gljive neće,ali joj podvalim i gljive i puno povrća kojeg neće u nekom kuhanju npr.i onda pojede bez problema.
Med joj stavim nekad u čaj,ovako ga neće,ali ću probati od jasmin ovo s vodom joj davati,jer ona sve ovo što sam napisla da "voli"jede u skroz malim količinama,po 5-' kašičica za obrok,čini mi se samo da ublaži glad... a dojila bi non-stop,ali eto povrh svega toga pravi je mali buco,ne znam od čega,jer ni mlijeka nema baš puno.





_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 370
   RE: Kalendar nadohrane
10.6.2010 12:23:59   
Eli071
Od nedavno sam član Ringeraje, ali već duže vrijeme pratim zanimljive teme o kojima se ovdje raspravlja. Mojoj djevojčici će za koji dan 6. mjeseci i prilično sam uzbuđena u vezi s tim uvođenjem guste hrane. Inače sam se i ja naslušala svakakvih savjeta: "pa kako joj ništa više ne daješ?"user posted image -kao da dijete nije tek na svijet postalo, pa ga sad treba odmah bombardovati svim i svačim, da ne spominjem nerazvijeni imuni i probavni sistem itd. A povrh svega ja skoro uvijek sam sklona izbjegavati konflikte, pa često nešto odgovorim i nasmiješim se, a u stvari tek poslije skontam nešto efektnije što sam trebala reći, neki bolji argument, uhuser posted image  Presretna sam što imam punu godinu porodiljskog ods. i što mogu dojiti svoju bebu i nakon početničkih uhodavanja i teškoća sada ni zašta na svijetu ne bih odustala od toga. Nedostajalo bi mi to medeno lice tako blizu!user posted image Srećom i moj muž razumije puni značaj toga, i to mi u mnogome sve skupa čini radosnijim i lakšim)... Uostalom, moja sestra je dojila svoje dvoje djece pune dvije godine i  to je moj uzor iz blizine, i ispali su prekrasni (a mnogi su joj znali reći kako se samo "bezveze maltretira"). Uglavnom, ovo je malo z brda s dola, ali hoću reći da su mi vaši lijepo sročeni i duhoviti postovi ohrabrenje i mnogo toga korisnog saznam, te se nadam da ću uspjeti većinu toga primijeniti i sa mojiom bebicom. Lijep pozdrav svima!   

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 371
   RE: Kalendar nadohrane
12.7.2010 23:49:07   
chuci
evo još jedan kalendar nadohrane:

6 mjeseci
Povrće: blitva (svježe ubrana), keleraba, krompir, mrkva, slatki krompir, tikva, tikvica
Voće: banana, breskva, jabuka, kruška, šljiva
Žitarice: riža, kukuruz, amaranth, proso

7 mjeseci
Povrće: karfiol
Voće: avokado, dinja, marelica, trešnja, višnja
Žitarice: dinkel, quinoa
Meso: piletina, puretina, bijela riba

8 mjeseci
Povrće: brokula, celer, cvekla, buranija, peršun, špinat, mladi luk
Voće: borovnica, kupina, lubenica, malina
Žitarice: pšenica, raž, ječam, zob
Meso: žumance
Mliječni proizvodi: jogurt

9 mjeseci
Povrće: artičoka, grašak, krastavac, luk, repa, šparoge
Voće: brusnice, ribizle
Žitarice: hljeb

Meso: janjetina, teletina

Mliječni proizvodi: pavlaka, mladi sir


10 mjeseci
Povrće: leća, paradajz (12 mj ako ima alergija u porodici)

Voće: smokva



11 mjeseci
Povrće:kupus, kelj, poriluk, prokulice
Voće: grožđe
Mliječni proizvodi: žuti sir

12 mjeseci
Povrće: bamija, bob, grah, hren, paprika, patliđan
Voće: ananas, grejp, jagoda, kivi, limun, mandarina, mango, narandža, šumska jagoda
Meso: junetina, govedina, bjelance

Mliječni proizvodi: mlijeko
Pošto sam tablicu sastavljala ja sama, molim vas da mi javite ako sam neku namirnicu skroz fulala mjesec, i naravno ako nije problem da se objasni razlog zašto ta namirnica ide ranije ili kasnije. Isto tako ako sam neko voće i povrće zaboravila javite i to da sebi dopunim tablicu.
Pusa svima





_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu Eli071)
Neposredna veza do poruke: 372
   RE: Kalendar nadohrane
12.7.2010 23:50:17   
Hanady RR
user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 373
   RE: Kalendar nadohrane
17.8.2010 15:37:16   
emirita
ja sam danas kupila bebi rizu i haj reko da joj to probam dati...al kad sam vidjela uputstvo na poledjini...totalno sam se zbunila...
pise 100 ml vode i 100 ml mlijeka prokuhati pa u to dodati 3-4 kasike rize...
a meni milion upitnika iznad glave
prvo,dojim malu i kako cu ja sad izdojiti 100 ml mlijeka,ko da je to tako lako,a i muka mi je od pumpice,prvi mjesec sam se ispumpavala bukvalno svaki dan,kao da ja vidim koliko imam mlijeka,to je bio opsti haos!!!
drugo znam da ona ne moze sve to pojesti,ipak joj je tek nepunih 6 mjeseci...mislila sam cisto malo da proba,a ne da se dijete sad nakrka u 16...
mogul ja malo one rize umutit sa svojim lijekom i koliko da stavim te rize...


(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 374
   RE: Kalendar nadohrane
17.8.2010 15:46:05   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: emirita

ja sam danas kupila bebi rizu i haj reko da joj to probam dati...al kad sam vidjela uputstvo na poledjini...totalno sam se zbunila...
pise 100 ml vode i 100 ml mlijeka prokuhati pa u to dodati 3-4 kasike rize...
a meni milion upitnika iznad glave
prvo,dojim malu i kako cu ja sad izdojiti 100 ml mlijeka,ko da je to tako lako,a i muka mi je od pumpice,prvi mjesec sam se ispumpavala bukvalno svaki dan,kao da ja vidim koliko imam mlijeka,to je bio opsti haos!!!
drugo znam da ona ne moze sve to pojesti,ipak joj je tek nepunih 6 mjeseci...mislila sam cisto malo da proba,a ne da se dijete sad nakrka u 16...
mogul ja malo one rize umutit sa svojim lijekom i koliko da stavim te rize...



tvoj post prebacila sam na temu ishrana bebe od 4,5 do 1 godine
KLIK

tamo ćeš prije dobiti odgovor ...a pokušaj i malo da iščitaš temu sigurna sam da tamo ima načina kako su je pravile mame koje su je kupovale.

ja mislim da možeš samo sa vodom i umanji mjeru svega naravno pri kuhanju....
a možeš i sa adaptiranim mlijekom koje možeš koristiti samo za ovaj pokušaj nadohrane...



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu emirita)
Neposredna veza do poruke: 375
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *