|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Djeca rođena u septembru!

Uredništvo Ringeraja.ba, 3.9.2022
Septembar je odlično vrijeme za rođenje djeteta. Ljeto se bliži kraju, vrućine su popustile pa se sve mame s terminom poroda u septembru samim time mogu smatrati sretnicama.
Ključne riječi:

image
Septembarska djeca - Image by prostooleh on Freepik
/11


Ako je tvoje dijete rođeno u septembru, možeš se smatrati sretnicom. Donosimo sedam razloga zašto je tome tako. I to znanstveno potkrijepljenih.

 

Postoji nekoliko razloga zbog kojih su djeca rođena u septembru posebna.

 

1. Najčešće upisuju vrhunske škole

Prema istraživanjima, ljudi koji su rođeni u septembru puno se brže razvijaju u ranom djetinjstvu. Također, 20 posto je veća mogućnost da će zbog svojih uspjeha u školskim klupama pohađati najelitnije fakultete. Istraživanje objavljeno u National Bureau of Economic Research otkrilo je da su djeca rođena u septembru često uspješnija tokom školovanja. Naime, spadaju u polovicu starije djece u razredu, a to često vodi do akademskog uspjeha jer u nižim godinama i šest mjeseci čini veliku razliku.

2. Sportski su tipovi

Bebe rođene u septembru imaju fizičke predispozicije za bavljenje sportom i među njima je najviše vrhunskih sportaša. “Kod djece rođene u sjevernoj hemisferi, ona koja su rođena u jesen imaju malo veću masu mišića i kostiju. Imaju veću mišićnu masu, ranije postaju aktivni i uključuju se u sport”, izjavio je dr. Gavin Sandercock sa Sveučilišta Essex.

 

3. Viši su od ostalih

Ako se usporede s rođenima u proljetnim i zimskim mjesecima, rođeni u septemru u prosjeku su viši. Jednim dijelom to ima veze s velikim količinama vitamina D kojem su izložene majke u zadnjim mjesecima trudnoće.

 

4. Manja je vjerojatnost da će razviti bipolarni poremećaj

Ne zna se zašto je tome tako, no kod svih beba rođenih u septembru veća je razina vitamina D pa znanstvenici vjeruju da se ključ krije u prenatalnoj izloženosti suncu.

5. Otporniji su na astmu

Istraživanja su pokazala da su bebe rođene u jesen najčešće alergična na jaja, kikiriki i mlijeko. Međutim, otporniji su na astmu.

 

6. Manja je vjerojatnost da će upadati u nevolje

Istraživanje prema kojem su djeca rođena u septembru uspješnija u školi pokazalo je i da će ta djeca imati manje problema sa zakonom nego djeca rođena u augustu. Razlog je taj što su među starijom djecom u školi te su automatski odgovorniji kako za sebe tako i za kolege iz razreda. “Ako su među starijima u školi, lakše će postizati ciljeve kada je akademski uspjeh u pitanju. Tako će vjerojatnije upisivati fakultet i smanjena je mogućnost da će postati maloljetni kriminalci”, naveli su autori istraživanja.

 

7. Slave rođendan u najpopularnijem rođendanskom mjesecu

Septembar je mjesec s najviše rođene djece u Americi, ali i mnogim drugim zemljama. Nekoliko znanstvenika usporedilo je podatke o broju rođenih i otkrili su kako je septembar najpopularniji mjesec za rođenje. To pripisuju božićnim i novogodišnjim praznicima. Smatraju kako je to vrijeme kad je najveća vjerojatnost da će žena začeti. Prema Mattu Stilesu koji je prikupio podatke o rođenima između 1994. i 2014. najviše djece rađa se 9., 12. i 19. septembar.

 

 

Poznate ličnosti rođene u septembr:

Beyonce Knowles  (4. septembar 1981)

Freddie Mercury  (5. septembar 1946)

Hugh Grant  (9. septembar 1960)

Agatha Christie  (15. septembar 1890)

David Copperfield  (16. septembar 1956)

Greta Garbo  (18. septembar 1905)

Sophia Loren  (20. septembar 1934)

Sergej Jesenjin  (21. septembar 1895)

Andrea Bocelli  (22. septembar 1958)

Julio Iglesias  (23. septembar 1943)

Catherine Zeta-Jones  (25. septembar 1969)

Gwyneth Paltrow  (27. septembar 1972)

Brigitte Bardot  (28. septembar 1934)

 

 

Pročitaj:

Januarska djeca 

Februarska djeca

Martovska djeca

Aprilska djeca

Majska djeca

Junska djeca

Julska djeca

Augustovska djeca

Septembarska djeca

Oktobarska djeca

Novembarska djeca

Decembarska djeca

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
10
Skok u razvoju bebe: Beba plače i stalno t...
Kod skokova dolazi do promjena u ritmu hranjenja, čestih buđenja, promjena u djetetovu ponašanju - postaje nervoznije, n...
5
Kako se pravi beba u jednom afričkom plemenu
Roditelji su ti koji odlučuju da li će i kada imati dijete, ali dijete u stvari samo bira svoje roditelje i pronalazi pu...
4
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *