|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Novorođenče u vrućim ljetnim danima: savjeti

Uredništvo Ringeraja.net, 17.6.2023
Ljeto je, dani su vrući i sparni, a mnogi novopečeni roditelji se pitaju kada svoje novorođenče po prvi put mogu izvesti na sunce i kako ga zaštititi da ga sunce ne opeče. Pročitajte savjet stručnjaka.
Ključne riječi:

image
Bebe i sunce >Image by senivpetro on Freepik
/11


Pitali smo patronažnu sestru Aleksandru Mernik Merc kako da što lakše provedemo vruće dane, zaštitimo bebu od sunca i zajedno  dočekamo prvo ljeto.


Ljetna odjeća i šetnje

Kako obući novorođenče u vrućim ljetnim danima? Da li majke mogu da izađu s bebom napolje prvih dana nakon porođaja?

Dječija koža je i do deset puta tanja od odrasle i manje naborana, pa sunčeve zrake mnogo lakše da prodiru i oštećuju je.

Sa prvim dugim šetnjama počinjemo kada novorođenče napuni pet do sedam dana. Počinjemo sa kraćim vremenskim intervalima između 20 i 30 minuta, preporučuje se dva puta dnevno. Postepeno, vremenski interval se povećava na sat ili dva dva puta dnevno. Tokom ljetnih mjeseci izbjegavamo izlaganje suncu između 11 i 15 sati.

 

 

PROČITAJ > Koliko je sna potrebno bebi? Tablic spavanja


 

Prvih dana pokrivamo sve dijelove tijela osim lica i ruku, kasnije postepeno otkrivamo dijelove tijela. Centralni dio tijela uvijek treba da bude prekriven odjećom. Nanesite zaštitnu kremu s najvišim stepenom zaštite na sve izložene dijelove tijela. Posebnu pažnju posvetite licu i usnama, zaštitite ih odgovarajućim kremama. Zaštitite djetetovu glavu šeširom sa širokim obodom ili slamnatim šeširom koji štiti tjeme i potiljak.


Zaštita od sunca

Kako da zaštitimo novorođenče od jakog sunca? Kako se brinemo o tome na moru?

Dijete postepeno izlažemo suncu i prije odlaska na more. Zaštitite ga prije ulaska u vodu, a kada izađete iz nje, dobro ga operite, osušite i nanesite zaštitnim sredstvom. Vodimo računa o zaštićenom vlasištu i potiljku i vodimo računa o tome da pijemo dovoljno tečnosti, a najpreporučljivija je voda. Nakon izlaganja suncu, kožu je potrebno njegovati nakon tuširanja proizvodima koji omogućavaju ponovno uspostavljanje hidrolipidnog filma na koži ili obnavljanje kože.


Njega opekotina kod novorođenčeta

Šta učiniti ako novorođenče izgori na suncu?

Ako je vrijeme izlaganja suncu predugo, nastaju problemi. Opekotine od sunca i oštećenja kože uzrokovana suncem pojavljuju se tek s vremenom. Neki ljudi doživljavaju neobične kožne reakcije nakon samo nekoliko minuta izlaganja suncu. Koža svrbi, svrbi, ljušti se, pojavljuju se koprivnjača, plikovi ili osip. Ove osobe su preosjetljive na sunce.

Na zahvaćene dijelove tijela koristimo hladne obloge. Mogu se mazati gelovima koji sadrže aloe veru, kamilicu, neven. Preparati sa ribljim uljem pomažu u obnavljanju kože. U slučaju opekotina od sunca, koje su povezane sa pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta (povišena tjelesna temperatura, plač, nemir, pojačana pospanost, umor, vrtoglavica), potrebno je posjetiti ljekara.


Najpogodnije vrijeme za odmor sa novorođenčetom je maj, jun ili septembar i oktobar. U to vrijeme sunce nije tako jako, obala još nije puna turista, a lakše ćete pronaći odgovarajući kutak za svoju bebu. Neka vam sunce uljepša odmor, ali neka vaše brige ostanu kod kuće.

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Razvoj djeteta u prvoj godini života
Stvarno je čudesno što se sve dešava s djetetom od rođenja do prve godine kada od male „bespomoćne loptice“ na svom prvo...
4
Samo vas dvoje
Mnoge nove mame odlazak partnera na posao dožive kao šok. Evo nekoliko savjeta kako se snaći kada ostanete sami s bebom.
4
Vrtići u Sarajevu s osnovnim informacijama
Spisak vrtića
4






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *